86 találat a(z) tőketartalék cimkére

Tőketartalék csökkentése Kérdés

Adott egy kft., amely a közeljövőben jelentős beruházást tervez, amihez tőkére van szüksége. Ezért a tőkét a tulajdonosok úgy vinnék be a cégbe, hogy jegyzett tőkét emelnek 1 millió forinttal, a maradék 49 millió forintot pedig ezzel egyidejűleg tőketartalékba helyeznék. Kérdés: ha a cég likviditási helyzete úgy alakul, hogy 4-5 év múlva a tőketartalékban lévő pénzt vissza tudják fizetni a tulajdonosok felé, azt megtehetik? A jegyzett tőkéhez nem nyúlnának, csak a tőketartalékot vennék vissza? Ezt így lehet? Ha nem lehet, akkor mi a törvényes folyamata annak, hogy a 49 millió forint visszakerüljön a tulajdonosokhoz? Válaszukat előre is köszönöm.

Saját tőke helyreállítása Kérdés

Tisztelt Szakértők! A következő problémával kapcsolatban kérem szépen a segítségüket: egy kft. 2010.-ben a jegyzett tőkéjét 3 millió forintról 500 ezer forintra csökkentette, a jegyzett tőke csökkentéssel egyidejűleg az eredménytartalék arányos része is kivonásra került, az így megállapított összeg a tagokkal szembeni kötelezettségként került előírásra. Likviditási problémák miatt az évek során a visszafizetendő összeg töredéke lett csak valóban kifizetve, majdnem 3,4 millió forint még mindig a kötelezettségek között szerepel. A kft. a 2013-as évet jelentős veszteséggel zárta, olyannyira, hogy a saját tőkéje csaknem mínusz 2 millió forintra süllyedt. Az idei év eddig szintén veszteséget mutat, és várhatóan enyhe veszteséggel zár, és ezért a tagok a saját tőke/jegyzett tőke arányt a ki nem fizetett jegyzett tőke és eredménytartalék terhére szándékoznak helyreállítani. Hogyan lehet ezt majd megvalósítani? A kötelezettség a taggyűlés határozata alapján közvetlenül átvezethető a tőketartalékba, vagy a tagoknak azt el kell engedniük, és így a 2014. évi rendkívüli eredményben megjelenve áll helyre mintegy „automatikusan” a saját tőke/jegyzett tőke arány? Ha ez utóbbi a járható út, a társaságnak a döntést mikor kell meghoznia, és milyen adókötelezettséggel kell számolnia? Előre is köszönöm a segítségüket! Tisztelettel: KS

Engedményezés Kérdés

"A" Kft. kölcsönt kíván nyújtani "B" Kft.-nek. "A" Kft. tulajdonosa "B" Kft.-nek is tulajdonosa lesz. "A" Kft.-nek a tőketartalékban szereplő összeggel megegyező összeget kíván kölcsön adni "B" Kft.-nek. "A" cég a kölcsön összegét engedményezési szerződéssel átengedi a tulajdonosnak. "A" Kft. összevezetheti az engedményezett követelését a tőketartalékkal? Milyen adófizetési kötelezettség terhel(het)i a céget és a magányszemélyt? Ebben az esetben kell "A" cégnek társasági adóalapot módosítani az év végén?

Közhasznú alapítvány támogatása Kérdés

Ha egy közhasznú alapítvány a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumtól (ingatlan felújítására) támogatást kap, én úgy olvastam, hogy ezen támogatásokat tőketartalékba kell helyezni, ha feltételhez kötött akkor lekötött tartalékba kell helyezni. Ha ezen összeget tőketartalékba, illetve lekötött tartalékba teszem, akkor az alapítvány veszteséges lesz, ami a közhasznúság megtartásánál problémát okoz. Az erőforrás-ellátottsági mutató egyik eleme. 1. Kérdésem, hogy 2013-ban is kötelező-e ezen támogatásokat tőketartalékba helyezni? 2. A mutató kiszámításánál ezen tételt figyelembe lehet-e venni, mivel ez nem a bevétel része?

Bt. végleges pénzeszköz-átadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A betéti társaságnak kötelezettségei rendezésére sürgősen pénzre volna szüksége, a tulajdonosok végleges pénzeszköz-átadást határoztak el, ezt taggyűlési jegyzőkönyvben rögzítették (a pénz teljes összegét, a befizetés tulajdoni részarány szerinti kötelezettséget). Kérdésünk: 1. Hogyan kell elszámolni a végleges pénzátadást? Lehet-e a taggyűlési határozat alapján „tőketartalékot” növelni, amely egyben a korábbi évek veszteségének fedezete lenne? 2. A pénzbefizetés megtörténhet-e a taggyűlési határozat időpontjában? Fáradozásukat köszönjük, sürgős válaszra lenne szükségünk.

Tész beruházás támogatás 2013 Kérdés

Elismert termelői szervezet tész-beruházásra jutó támogatás elszámolásához kapcsolódik a kérdésem. A szervezet műszaki berendezések és hűtőtároló építésének megvalósításához kapott, illetve kap támogatást, ennek a támogatásnak a könyvelésére vonatkozik a kérdésem. Tőketartalék javára vagy pedig rendkívüli ráfordításként kell-e elszámolni? Köszön a választ előre is. Guráné [email protected]

Betett tőketartalékról lemondás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magánszemély tulajdonos lemondhat-e a korábban a kft.-be betett tőketartalékáról? A lemondás következményeként bevétel keletkezik a kft.-ben. Ez a 9-esekben hova könyvelendő?

Tész beruházási támogatás elszámolása Kérdés

Bejegyzett TÉSZ beruházási támogatását tőketartalék javára vagy pedig a 98 rendkivüli bevétel és időbeli elhatárolásként kell e elszámolni, 2003-as gazdasági évről van szó kérdésemben.

Támogatás elszámolása tőketartalékba Kérdés

Közhasznú nonprofit kft. támogatást kap kereskedelmi szálláshely létrehozására. A támogatást megállapító határozat hivatkozik a 23/2007. (IV.17.) FVM rendeletre, mely 20. §-ának 1.bekezdése alapján a támogatást tőketartalékba kell helyezni. A kérdésem a következő: a tőketartalékba helyezett támogatási összegnek mi lesz a későbbiekben a sorsa számviteli és adózási szempontból? Soha nem kell bevételként elszámolni (feltéve, hogy a támogatási feltételeknek megfelelve nem lesz visszafizetési kötelezettség)?

Tőketartalék Kft.-ben Kérdés

"X" Zrt. vissza nem térítendő " támogatást" ad "y" Kft.-nek, amelyben alapító tag is. " Y " kft. start up cég, a tőke kiegészítés a ötletük megvalósítási költségeit fedezné. A támogatás vagy tőkén felüli hozzájárulás, ahogy az ügyvédjükkel megfogalmazták, lekönyvelhető tőke tartalékként. Vagy meg kellene emelni a törzstőkéjüket. A tulajdonosok szeretnék ha nem kerülne be a törzstőkébe. Szeretnének további tartalékokat is betenni amennyiben az szükséges.Illetve a vagyoni hozzájárulásuk egy részét át sem utalnák "Y" kft-nek, mert azt ők szeretnék közvetlenül kifizetni a beszállítók felé, ezáltal is ellenőrzésük alatt tartva "Y" kft-t, hogy ne herdálja felesleges dolgokra a kapott pénzt. pl: A könyvelési díjról a számla "y" kft-re szól. de azt "x" Zrt. utalná. Köszönettel

Tőketartalék Kérdés

Egy bt. jelentős összegű tagi hitellel rendelkezik. A tulajdonos a törzstőkét szeretné megemelni a tagi kölcsön egy részének a beapportálásával, a másik részét a tőketartalékba helyezné. A kérdésem az lenne, hogy ez az eljárás így szabályos? A tőketartalékba helyezni kívánt összegnek milyen adóvonzata van illetve milyen adminisztrációja?Illetékfizetési kötelezettség felmerülhet-e? Elegendő a társasági szerződés módosítása?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close