421 találat a(z) szolgálati idő cimkére

Járulékfizetés megállapodás alapján – mi szól mellette, és mi ellene? Cikk

A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló törvény (Tbj.) szerint a nyugdíjbiztosítási ellátásokra, illetve egészségügyi szolgáltatásokra megállapodást köthetnek a magánszemélyek. Cikkünkben áttekintjük, hogy milyen érvek szólnak az egyes megállapodások megkötése mellett, illetve esetlegesen ellene.

Megvásárolható a nyugdíjra jogosító szolgálati idő? Cikk

Számos esetben merül fel a kérdés, hogy a nyugdíjjogosultsághoz még hiányzó szolgálati időt meg lehet-e vásárolni, és ha igen azt milyen formában. Cikkünkben ezekre a kérdésekre keresünk választ.

Köztisztviselő nyugdíjazása Kérdés

Leszerelt rendőr járandósága Kérdés

Öregségi nyugdíj és az alapjául szolgáló havi átlagkereset: így kell kiszámítani 2022-ben Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Nyugdíj megállapítása folyósítás nélkül Cikk

Lehetséges-e a nők kedvezményes nyugdíja esetében a nyugdíj megállapítását kérni? Mit takar a megállapítás valójában? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: mennyi az öregségi nyugdíjkorhatár? Cikk

Nyugdíjba mehet-e az a munkavállaló, aki a 65. életévét betöltötte? Mennyit kell még utána dolgozni? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugellátás, korhatár előtti ellátás: a minimálbért vagy a garantált bérminimumot veszik figyelembe? Cikk

Sokszor merül fel kérdésként, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum összegét kell-e figyelembe venni.

Korhatár előtti nyugellátás Cikk

Olvasónk rendőrségi állományából szolgálati nyugdíjba ment 5 év korkedvezmény-jogosultságot is megállapítva. 2012-ben szolgálati járadékossá vált, később főállásban is dolgozott, majd ismét járadékos lett. 60. életéve betöltésekor érvényesíteni szerette volna az 5 év korkedvezményt, hogy öregségi nyugdíjba mehessen. Miért nem lehetséges még ez? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

A nap kérdése: hogyan igazolható a nyugdíjra jogosító szolgálati idő, ha a dokumentációt a cég már selejtezte? Cikk

Hogyan igazolható társas vállalkozó esetében, hogy adott időszakban a vállalkozás a járulékokat befizette, ha az igazolásukra szolgáló dokumentumokat a cég már selejtezte, így azok nem állnak rendelkezésre? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Szolgálati idő szerzése rokkantsági ellátás mellett Cikk

Munkavállalónk rokkantsági ellátásban részesül 2017.02. hónaptól, folyamatosan írta kérdezőnk, majd így folytatta: 2021-ben munkaviszony keretében napi 4 órát dolgozott, bruttó 175 ezer forint munkabért kapott. 2022-ben munkaviszony keretében szintén napi 4 órát dolgozik, bruttó 175 ezer forint munkabérért. Fenti esetekben nála szolgálati időként és a nők 40 kedvezményes szolgálati időként figyelembe vehető-e a rokkantsági ellátás mellett egyidejűleg munkaviszony keretében történt munkavégzés? Ha igen, kell-e, hogy a keresete elérje a 8 órás minimálbér összegét (foglalkoztatása 4 órában történik)? Kérdésére Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Szolgálati idő rokkantsági ellátás mellett Kérdés

Elveszett szolgálati idő igazolása nyugdíjhoz Kérdés

A nap kérdése: nők 40 esetében lehetséges-e a szolgálati idő megváltása? Cikk

Ha valakinél csak kevés szolgálati idő hiányzik ahhoz, hogy a nők kedvezményes nyugdíját igénybe tudja venni, akkor van-e lehetőség a szolgálati idő megváltására? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Három hiba, amellyel elveszhet a szolgálati idő Cikk

Legyen szó akár önálló tevékenységet folytatókról, akár munkavállalókról, aktív korukban általában megelégedéssel nyugtázzák, ha olyan jövedelmet szereznek, amely után nem kell az általános szabályok szerint leróniuk az adót és járulékot. Ugyanakkor nyugdíjjogosultsághoz közelítve természetesen másként értékelik ezen „járulékkönnyítéssel” érintett időszakokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Földterület értékesítése esetén tárgyi eszközökből való kivezetés napja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs