468 találat a(z) szolgálati idő cimkére

Egészségkárosodáson alapuló rehabilitációs, rokkantsági ellátás összege Cikk

A jelenlegi rokkantsági ellátórendszerben megállapítható rehabilitációs és rokkantsági ellátások nem minősülnek saját jogú nyugdíjnak, azok összegének kiszámítására vonatkozó szabályok is eltérnek a korábbi rokkantsági nyugdíjakra vonatkozó szabályoktól.

Nyugdíj nők 40 Kérdés

Nők 40 Kérdés

Nyugdíjba beszámítandó jövedelem és szolgálati idő Kérdés

„Jó és rossz” időszakok nyugdíj szempontjából Cikk

Az öregségi nyugdíj számításának módszertana rendkívül bonyolult. Számos esetben felmerül kérdésként, hogy miként hat a megállapítandó nyugdíj nagyságára, ha a jogszabály szerinti – legkorábban 1988-ban kezdődő – időszakra nem teljes egészében rendelkezik az igénylő jövedelemmel, vagy a vonatkozó adatokat nem sikerül beszerezni. Másik oldalról az is gyakran felvetődik, hogy van-e lehetőség nyugdíj szempontjából bizonyos időszakok figyelmen kívül hagyására.

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: számoljunk együtt! Cikk

Gyakran merül fel kérdésként az Adózóna oldalán, hogy a hatóság által kiállított igazolás adatai alapján mikor mehet az igénylő nyugdíjba, vagy adott esetben mikortól veheti igénybe a nők 40 éves kedvezményes nyugdíját. Két olvasói kérdést választottunk ki ebből a kérdéskörből, melyre Winkler Róbert nyugdíjszakértő adott választ.

Nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlása: mutatjuk a lehetőségeket Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen módon szerezhetnek nyugdíjra jogosító szolgálati időt azok, akik nem végeznek keresőtevékenységet, vagy a fennálló biztosítási jogviszonyuk szünetel? Esetükben a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) külön megállapodás megkötése útján nyújt lehetőséget a szolgálati idő megvásárlására.

Nők 40 éves kedvezményes nyugdíj Kérdés

Nők 40 kedvezményes nyugdíjazása: ezek a feltételek szükségesek Cikk

Köztudott tény, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíj megállapítására kizárólag a nők részére nyílik lehetőség, amennyiben legalább 40 év jogosultsági időt szereznek. Az előzőekben említett fő jogosultsági feltétel mellett azonban további jogosultsági feltételek teljesítése is szükséges a kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez.

Nyugdíjasok az Mt. és a Tbj. tükrében: azonosságok és különbözőségek Cikk

Jelentősen változtak idén a munka törvénykönyvének szabályai, amelynek keretében a nyugdíjasokra vonatkozó rendelkezés is módosult. Cikkünkben összehasonlítjuk a nyugdíjasok meghatározását a 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) és munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) alapján, és kitérünk az Mt. nyugdíjasokra vonatkozó 2023. évi módosítására.

​Lehetséges visszamenőlegesen nyugdíjalapot képező jövedelmet és szolgálati időt vásárolni? Kérdés

Így számolják az öregségi nyugdíj és az alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét 2023-ban Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere 2023. évben sem változott. A nyugdíj összege továbbra is az elismert szolgálati évek számától és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ, azaz a nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Szolgálati idő vásárlása: hogyan lehetséges? Cikk

Mit tehet az, aki szeretne visszamenőlegesen nyugdíjalapot képező jövedelmet és szolgálati időt vásárolni, de jelenleg biztosítási jogviszonyban áll? Hogyan alakul a nyugdíjalapot képező jövedelem és szolgálati idő számítása abban az esetben, ha a biztosított többes munkaviszonyban áll, például 8 + 4 órás munkaviszonyban? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj – szolgálati idő és nyugdíjalap vásárlása Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás nyugdíj Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs