509 találat a(z) szolgálati idő cimkére

Így kaphatnak az ukrajnai menekültek öregségi nyugdíjat Magyarországon Cikk

Az Ukrajnában több mint két éve dúló háború következményeként számos idős, nyugdíjas korú személy menekült Magyarországra ideiglenes vagy végleges letelepedés szándékával. Esetükben felmerül a kérdés, hogy Magyarországon jogosultak lehetnek-e nyugdíjra, és ha igen, nyugellátásuk milyen összegben állapítható meg.

Kényszerű választás: nyugdíjmegállapítás vs. továbbdolgozás Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor az emberek túlnyomó többsége igénybe is veszi a nyugdíj megállapítását és folyósítását. Ugyanakkor, mivel a nyugdíj igénybevétele nem kötelező, az érintett személy dönthet úgy is, hogy a nyugdíjkorhatár betöltését követően tovább dolgozva növeli a nyugdíjra jogosító szolgálati idejét, és csak egy későbbi időpontban kéri majd a nyugdíj megállapítását.

Így számoljuk az öregségi nyugdíjat és az alapjául szolgáló havi átlagkeresetet 2024-ben: példákkal Cikk

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó öregségi nyugdíj összegének kiszámítási módszere 2024-ben sem változott. A nyugdíj összegét továbbra is két tényező határozza meg: az elismert szolgálati évek (egész évek, a törtidőszak figyelmen kívül hagyásával) és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset, a nyugdíjalap. A nyugellátás összege a havi átlagkereset összegének a megszerzett szolgálati időhöz rendelt százaléka.

Nagyszülői gyes: alternatíva a nyugdíjjogosultságig? Cikk

Amikor a nyugdíjjogosultsághoz (tehát a nyugdíjkorhatár betöltéséhez vagy a nők kedvezményes nyugellátásához szükséges 40 év jogosultsági idő eléréséhez) viszonylag rövid idő hiányzik, akkor a munkanélkülivé váló személy vagy csődhelyzetbe kerülő vállalkozó számos megoldást sorra vesz: a nyugdíj előtti munkanélküli segélytől, az ápolási díjon át, egészen a nagyszülői gyesig; cikkünkben utóbbi lehetőséget vizsgáljuk meg tüzetesebben.

Korkedvezményre jogosító szolgálati idő elismerése iránt indított perben hozott határozatot a Kúria Cikk

A Kúria honlapján ismerteti a Kfv.VII.45.126/2023/8. számú, korkedvezményre jogosító szolgálati idő elismerése iránt indított perben hozott határozatáról szóló tájékoztatót.

Nők 40-nel kapcsolatos kérdés Kérdés

Nők 40 kedvezményes nyugdíja: ezek a jogosultsági feltételek 2024-ben Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt saját jogú nyugellátás megállapítására csak a nőknek van lehetőségük. A hétköznapi nevén csak „nők 40” nyugdíjaként emlegetett saját jogú öregségi nyugellátás jogosultságának azonban szigorú jogszabályi feltételei vannak. Cikkünkben összefoglaltuk a kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Nyugdíjhoz átlagszámítás Kérdés

Itthon cégvezető, külföldön munkavállaló nyugdíj megállapodása Kérdés

Felmondás, végkielégítés Kérdés

Szolgálati idő részmunkaidő esetén Cikk

Hogyan számítódik a nyugdíj esetében a részmunkaidős foglalkoztatás? 6 és 5 órás foglalkoztatás teljes szolgálati időnek minősül, vagy csak arányosan? Olvasónk kérdéseire Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Szolgálati idő Kérdés

Szolgálati idő elismerése nyugdíj megállapításához Kérdés

Jogosultság korhatár előtti ellátásra 2024-ben Cikk

Már több mint tíz éve, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése előtt korhatár előtti öregségi nyugdíj – előrehozott öregségi nyugdíj, csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, korkedvezményes öregségi nyugdíj, korengedményes öregségi nyugdíj stb. – megállapítására nincs jogi lehetőség. A megváltozott szabályozás már csak ún. korhatár előtti ellátás megállapítását engedi külön jogszabályban meghatározott – kivételes – esetekben.

Ausztriában nyugdíjas Magyarországon is nyugdíjasnak minősül? Cikk

Felvettünk egy új kollégát, aki magyar állampolgár, magyar lakcímmel, de eddig Ausztriában dolgozott, és onnan már nyugdíjat kap. A kérdésem: ha Ausztriában nyugdíjas, Magyarországon is nyugdíjasnak minősül-e? Próbálta beadni Magyarországon is a nyugdíjkérelmét, de elutasították, hogy nincs meg a kellő ideje – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink