210 találat a(z) szochokedvezmény cimkére

Rehabilitációs ellátás és megbízási jogviszony Kérdés

Egyes munkáltatói juttatások közterhei járványhelyzetben Cikk

Nem, egyszerű kiigazodni a nemrégiben elfogadott kormányrendeletek szabályaiban, hogy milyen közterheket kell március-június hónapokban fizetni a kedvezményezett tevékenységi körbe tartozó munkáltatók juttatásai után, cikkünkben ehhez nyújtunk fogódzót.

Szochokedvezmény-igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a január havi bevallásában jelölte a visszatérő dolgozó (kismama) kapcsán a kérelmét a szochokedvezmény-igazolás kiadásához. A munkáltató úgy véli, hogy a kedvezményre jogosító feltételek megvannak, de sem igazolás, sem elutasító határozat nem érkezett. Milyen módon van lehetőség a kapcsolatot ez ügyben felvenni az illetékes hivatallal? Válaszát köszönöm.

Védett korú, mezőgazdasági ágazatban foglalkoztatott szochokedvezménye Kérdés

A mezőgazdasági ágazatban foglalkoztatott, védett korban lévő telepvezető után jár-e, és milyen jogcímen szochokedvezmény? Az előző mezőgazdasági munkahelyi igazoláson szocho nem szerepelt. Nem volt köztisztviselő, csak a járulékigazolásán látszik, hogy szochót nem fizettek a diplomás mezőgazdasági vezető után. Ezért kérdezem, hogy milyen jogcímen vehető igénybe a szochokedvezmény utána?

Egy munkáltatónál több munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni. Egy munkavállalónkat betanított munkás munkakörre vettük fel. (FEOR 9329). Utána az igénybevehető szoc.ho kedvezményt figyelembe vesszük. Időközben munkavállalónk elvégezte a targoncavezetői képzést és alkalmaznánk targoncavezetőként is, osztott munkakörben (FEOR 8425). Az T1041 bejelentést a 9329 FEOR számra tettük a NAV felé. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti esetben, amikor két munkakört is betölt a munkavállaló, továbbra is igénybe vehető-e a teljes szochokedvezmény, vagy sem? Továbbá több munkakör esetén melyik FEOR számot kell jelenteni a NAV felé? A munkavállaló felváltva végzi a két munkakört, annak megfelelően, ahogy a munka igényli. Köszönettel várom válaszukat.

Megváltozott munkaképességű személy szochokedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy egy siketnéma munkavállaló után jelenleg igénybe tudjuk-e venni a megváltozott munkaképességű személyek utáni szochokedvezményt. Jelenleg fogyatékossági támogatásban részesül, az ennek elbírálásakor hozott határozat szerint súlyos fogyatékosnak minősül, felülvizsgálata nem javasolt. Korábban igényelt rehabilitációs ellátást, akkori komplex minősítés alapján egészségi állapota 50%, C1 kategória. Az összefoglaló vélemény és határozat dátuma: 2015. 04. 07., a rehabilitáció időtartama 36 hónap. Kérdésem az, hogy ezt a komplex minősítést figyelembe lehet-e venni a kedvezmény igénybevételéhez, mivel a 36 hónap letelt, és újabb minősítéssel nem rendelkezik, pedig ez egy olyan fogyatékosság amiben javulás nem várható. Vagy esetleg kell újabb minősítést kérnie, mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Szochokedvezmény alapja megváltozott munkaképességűek esetén Kérdés

Cégünk megváltozott munkaképességű munkavállaló után szochokedvezményt érvényesít a 2020. évben, a 2018. évi LII. tv. 13. § alapján. A munkavállaló rendelkezik a rehabilitációs hatóság komplex minősítésével, egészségi állapota 60%. Az általunk használt bérszámfejtési program a 2020. évtől szochokedvezményt érvényesít a megváltozott munkaképességű dolgozó bruttó bére, illetve a dolgozónak juttatott SZÉP-kártya után is, az alábbiak szerint: A munkavállaló 01. havi adatai: – bruttó bér: 246 000 Ft – SZÉP-kártya: 25 826 Ft, összesen 271 826 Ft. A munkavállaló után fizetendő szocho 01. hó levezetése: Szochoalap: 271 826 Ft, megváltozott munkaképességű szochoalap-kedvezmény bér + SZÉP-kártya után: 271 826 Ft, fizetendő szocho: 0 Ft. A SZÉP-kártya juttatás után a program – helyesen – számítja a fizetendő szja-t: 25 826 Ft után 3874 Ft. A 2019. évi bérprogram – szerintünk helyesen – csak a bruttó bér után vette figyelembe a szochokedvezményt. Kérdésünk: Mi számít a 2018. évi LII. tv. 13. § (1) a) szerint a munkaviszonyban természetes személyt foglalkoztató kifizetőt az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adónak, illetve a (4) bekezdés szerinti, a kifizető által a foglalkoztatott után megállapított adóalapnak: a bruttó bér és a béren kívüli, illetve az egyes meghatározott juttatás adója (szochoja)? A fenti munkavállaló részére adott SZÉP-kártya juttatás után is jogosult-e cégünk szochokedvezmény igénybevételére?

Több munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közalkalmazott, aki 8 órás munkaviszonyban alkalmazott. Vállalhat-e egy másik munkaviszonyt, napi 2 órában? Amennyiben napi plusz 2 órában munkaviszonyt nem vállalhat, lehet-e a közalkalmazott egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély? Amennyiben a közalkalmazott megváltozott munkaképességű, úgy a szochokedvezményt csak az egyik munkaviszonyában érvényesítheti a munkáltató? Válaszát köszönöm.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállalót mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatják (FEOR:6121) például november 03-ától, akkor a kedvezményt csak december 01-jétől vehetik figyelembe? [Szocho tv. 10. § (3)] Köszönöm válaszát.

Szochokedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban Kérdés

A közfoglalkoztatási jogviszonyban állóknak munkanapra és munkaszüneti napra kifizetett betegszabadság összegét figyelembe lehet-e venni szochokedvezmény érvényesítésénél?

Szocho, tao, ipa: K+F kedvezmények összefüggései Cikk

Írásunk a szociális hozzájárulási adóból K+F jogcímeken érvényesíthető adókedvezmény kapcsolódását, összefüggéseit elemzi a társaságiadóalap- és az iparűzésiadóalap-kedvezménnyel.

Három adónemből is érvényesíthető K+F kedvezmények – példákkal Cikk

Írásunk a szociális hozzájárulási adóból K+F jogcímeken érvényesíthető adókedvezmény kapcsolódását, összefüggéseit elemzi a társaságiadóalap- és az iparűzésiadóalap-kedvezménnyel, segítve a vállalkozásokat döntésük meghozatalában.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló 2015-ben gyet közben visszament a munkahelyére dolgozni. A munkáltató igénybe vette utána a szochokedvezményt, most már a 4. év van folyamatban. 2019-től változott a kedvezmény alapja 100 ezer forintról a minimálbér összegére. Az alábbi kérdések merültek fel: 1.) Ennél a munkavállalónál is lehet-e a minimálbért alkalmazni, mint kifutó kedvezményben résztvevőnél, vagy mivel ő nem 2019-ben tért vissza a munkaerőpiacra, ezért nála marad a 100 ezer forint szochokedvezmény-alap? 2.) 2019.07.01-től a 1908M-12 lap XVI. vagy XVII. blokkjában szerepeltetem a kedvezményt? Az adókedvezmény jogcíme 10 vagy 21? 3.) Amennyiben a munkavállaló munkahelyet vált, tud-e élni az új munkavállaló a még fennálló kb. 1 évnyi kedvezménnyel? Milyen igazolás kell ehhez? Válaszát köszönöm! Némethné T. Krisztina

Szochokedvezmény változása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szocho 07. 01-el történő csökkenése kapcsán,ill. az abból lehetséges kedvezmény érvényesítése vonatkozásában szeretnék tanácsot kérni. Január 1-jétől a szochokedvezmény esetében, az átmeneti rendelkezésekben a 2018.12.31.én meglévő kedvezményesek után az lejárati határidőig érvényesíthetők a kedvezmények. Konkrétan, az egy- és a kétgyermekes szülő, aki gyesről, gyedről, gyetről tér vissza dolgozni. Persze csak 100 ezer forintig. Ez idáig rendben volt. A NAV 08. 09-én módosította a 1908-as bevallást. Továbbra is beírtam a 10-es kódot, hogy érvényesítsem a kedvezményt. A NAV program nem engedélyezi, és kiírta, hogy 07.01. után nem lehet. Különböző bérprogramot gyártó cégek úgy értelmezik a változást, hogy továbbra is lehet, de csak a 19,5%-os sorba. Mi az igazság? Köszönöm.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves válaszukat: Társaságunk pályakezdő munkavállalót alkalmaz, aki után járna szochokedvezmény. Az alkalmazásához a Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályától bérköltségtámogatást igényeltünk és kaptunk is. Ez alapján a bruttó bér és a hozzá kapcsolódó szocho kifizetését támogatják. Az a kérdésem, hogy ilyen foglalkoztatás esetén is jár a munkaerőpiacra lépők utáni szochokedvezmény, vagy két támogatás egyszerre nem vehető igénybe? Köszönettel várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close