214 találat a(z) szochokedvezmény cimkére

Szochokedvezmény (3 vagy több gyerek, illetve FEOR 9) Kérdés

Minimumjárulék: többes jogviszonynál erre kell figyelni Cikk

Szeptember 1-jétől már „élesben” kell alkalmazni a munkaviszonyban álló dolgozók minimum járulékfizetésére vonatkozó szabályokat. Az ezzel kapcsolatos kérdések azt jelzik, hogy sokak számára nem egyértelmű néhány előírás értelmezése. Különösen igaz ez a többes – munkaviszony mellett fennálló egyéni vagy társas vállalkozói – jogviszony esetében.

FEOR 9223 szochokedvezménye Kérdés

Fogyatékosok szochokedvezménye Kérdés

Rehabilitációs ellátás és megbízási jogviszony Kérdés

Egyes munkáltatói juttatások közterhei járványhelyzetben Cikk

Nem, egyszerű kiigazodni a nemrégiben elfogadott kormányrendeletek szabályaiban, hogy milyen közterheket kell március-június hónapokban fizetni a kedvezményezett tevékenységi körbe tartozó munkáltatók juttatásai után, cikkünkben ehhez nyújtunk fogódzót.

Szochokedvezmény-igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a január havi bevallásában jelölte a visszatérő dolgozó (kismama) kapcsán a kérelmét a szochokedvezmény-igazolás kiadásához. A munkáltató úgy véli, hogy a kedvezményre jogosító feltételek megvannak, de sem igazolás, sem elutasító határozat nem érkezett. Milyen módon van lehetőség a kapcsolatot ez ügyben felvenni az illetékes hivatallal? Válaszát köszönöm.

Védett korú, mezőgazdasági ágazatban foglalkoztatott szochokedvezménye Kérdés

A mezőgazdasági ágazatban foglalkoztatott, védett korban lévő telepvezető után jár-e, és milyen jogcímen szochokedvezmény? Az előző mezőgazdasági munkahelyi igazoláson szocho nem szerepelt. Nem volt köztisztviselő, csak a járulékigazolásán látszik, hogy szochót nem fizettek a diplomás mezőgazdasági vezető után. Ezért kérdezem, hogy milyen jogcímen vehető igénybe a szochokedvezmény utána?

Egy munkáltatónál több munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni. Egy munkavállalónkat betanított munkás munkakörre vettük fel. (FEOR 9329). Utána az igénybevehető szoc.ho kedvezményt figyelembe vesszük. Időközben munkavállalónk elvégezte a targoncavezetői képzést és alkalmaznánk targoncavezetőként is, osztott munkakörben (FEOR 8425). Az T1041 bejelentést a 9329 FEOR számra tettük a NAV felé. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti esetben, amikor két munkakört is betölt a munkavállaló, továbbra is igénybe vehető-e a teljes szochokedvezmény, vagy sem? Továbbá több munkakör esetén melyik FEOR számot kell jelenteni a NAV felé? A munkavállaló felváltva végzi a két munkakört, annak megfelelően, ahogy a munka igényli. Köszönettel várom válaszukat.

Megváltozott munkaképességű személy szochokedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az, hogy egy siketnéma munkavállaló után jelenleg igénybe tudjuk-e venni a megváltozott munkaképességű személyek utáni szochokedvezményt. Jelenleg fogyatékossági támogatásban részesül, az ennek elbírálásakor hozott határozat szerint súlyos fogyatékosnak minősül, felülvizsgálata nem javasolt. Korábban igényelt rehabilitációs ellátást, akkori komplex minősítés alapján egészségi állapota 50%, C1 kategória. Az összefoglaló vélemény és határozat dátuma: 2015. 04. 07., a rehabilitáció időtartama 36 hónap. Kérdésem az, hogy ezt a komplex minősítést figyelembe lehet-e venni a kedvezmény igénybevételéhez, mivel a 36 hónap letelt, és újabb minősítéssel nem rendelkezik, pedig ez egy olyan fogyatékosság amiben javulás nem várható. Vagy esetleg kell újabb minősítést kérnie, mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm!

Szochokedvezmény alapja megváltozott munkaképességűek esetén Kérdés

Cégünk megváltozott munkaképességű munkavállaló után szochokedvezményt érvényesít a 2020. évben, a 2018. évi LII. tv. 13. § alapján. A munkavállaló rendelkezik a rehabilitációs hatóság komplex minősítésével, egészségi állapota 60%. Az általunk használt bérszámfejtési program a 2020. évtől szochokedvezményt érvényesít a megváltozott munkaképességű dolgozó bruttó bére, illetve a dolgozónak juttatott SZÉP-kártya után is, az alábbiak szerint: A munkavállaló 01. havi adatai: – bruttó bér: 246 000 Ft – SZÉP-kártya: 25 826 Ft, összesen 271 826 Ft. A munkavállaló után fizetendő szocho 01. hó levezetése: Szochoalap: 271 826 Ft, megváltozott munkaképességű szochoalap-kedvezmény bér + SZÉP-kártya után: 271 826 Ft, fizetendő szocho: 0 Ft. A SZÉP-kártya juttatás után a program – helyesen – számítja a fizetendő szja-t: 25 826 Ft után 3874 Ft. A 2019. évi bérprogram – szerintünk helyesen – csak a bruttó bér után vette figyelembe a szochokedvezményt. Kérdésünk: Mi számít a 2018. évi LII. tv. 13. § (1) a) szerint a munkaviszonyban természetes személyt foglalkoztató kifizetőt az őt a munkaviszonyra tekintettel terhelő adónak, illetve a (4) bekezdés szerinti, a kifizető által a foglalkoztatott után megállapított adóalapnak: a bruttó bér és a béren kívüli, illetve az egyes meghatározott juttatás adója (szochoja)? A fenti munkavállaló részére adott SZÉP-kártya juttatás után is jogosult-e cégünk szochokedvezmény igénybevételére?

Több munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közalkalmazott, aki 8 órás munkaviszonyban alkalmazott. Vállalhat-e egy másik munkaviszonyt, napi 2 órában? Amennyiben napi plusz 2 órában munkaviszonyt nem vállalhat, lehet-e a közalkalmazott egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély? Amennyiben a közalkalmazott megváltozott munkaképességű, úgy a szochokedvezményt csak az egyik munkaviszonyában érvényesítheti a munkáltató? Válaszát köszönöm.

Szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkavállalót mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatják (FEOR:6121) például november 03-ától, akkor a kedvezményt csak december 01-jétől vehetik figyelembe? [Szocho tv. 10. § (3)] Köszönöm válaszát.

Szochokedvezmény közfoglalkoztatási jogviszonyban Kérdés

A közfoglalkoztatási jogviszonyban állóknak munkanapra és munkaszüneti napra kifizetett betegszabadság összegét figyelembe lehet-e venni szochokedvezmény érvényesítésénél?

Szocho, tao, ipa: K+F kedvezmények összefüggései Cikk

Írásunk a szociális hozzájárulási adóból K+F jogcímeken érvényesíthető adókedvezmény kapcsolódását, összefüggéseit elemzi a társaságiadóalap- és az iparűzésiadóalap-kedvezménnyel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close