14 találat a(z) szochofizetés cimkére

Kiva – osztalék kivét Kérdés

Társasház szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettsége Kérdés

Szocho Kérdés

SZÉP-kártya szocho- és kivamentessége – további kérdés Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Köszönettel vettem rendkívül gyorsan megküldött válaszát. A 2. kérdésemben foglaltak megértéséhez kérem további szíves segítségét. A 140/2020. kormányrendelet valóban nem tartalmaz előírást a kivamentességre vonatkozóan. Én az alábbiak alapján jutottam el arra a következtetésre, hogy a 04. 22-06. 30. közötti időszakban kifizetett SZÉP-kártya juttatások a kiva alól is mentesülnek. A kiva alapja többek között [Katv. 20. § (2) c pont] a Szocho tv. 1. § (4) bekezdésében foglalt béren kívüli juttatás. A veszélyhelyzet során azonban a Szocho tv. egyes rendelkezéseit a veszélyhelyzet alatt kiadott kormányrendeletekben foglalt módosításokkal kell alkalmazni. A már említett időszakban a SZÉP-kártya-juttatást nem terheli szochofizetési kötelezettség, azaz "nem létezik" a Szocho tv. 1. § (4) bekezdése, ebből adódóan pedig nem áll fenn a kivafizetési kötelezettség. A fentiekből jutottam arra a következtetésre, miszerint – bár nincs konkrét utalás a kormányrendeletben a Katv.-re – mégis alkalmazható lehet a kivamentesség is. Molnár Anikó

Munkáltatói életbiztosítások megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részemre kifizetésre került a cég által kötött életbiztosítás, ami után meg is küldte a biztosító az igazolást, hogy az szja levonásra került, de a szochot meg kell fizetnem és be kell vallanom az szja-bevallásban. Kérdésem, hogy ha elérte a munkáltató által kifizetett munkabérem a minimálbér 24-szeresét, illetve meg is haladta, a részemre kifizetett biztosítási összeg után be kell-e fizetnem a szociális hozzájárulási adót, vagy mivel meghaladta a szochobefizetés a munkáltató részéről a felső határt, így nem kell fizetni utána.

Brexit: járulék- és szochofizetési szabályok az új Tbj.-ben Cikk

2020. január 31-én az Egyesült Királyság távozott az Európai Unióból. A 2020. július 1-jén hatályba lépő új Tbj. külön rendelkezik az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése kapcsán arról, hogy ki minősül saját jogú nyugdíjasnak, továbbá miként alakul a kiküldetés, valamint az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetéshez kapcsolódó lakóhely, tartózkodási hely szabálya. Írásunkban ezeket a szabályokat ismertetjük.

Ingatlan-bérbeadás, szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020. 01. 24-én a fenti kérdésre Surányi Imréné által adott válaszból számomra úgy tűnik, hogy a bérleti díj után szochót kell fizetni. Nem jól értelmezem a 2018. évi LII. tv. 5. § (2) bek. h) pontját, miszerint a bérleti díj mentes a szochó alól?

Ingatlan-bérbeadás – szocho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztatását, hogy jól értelmezem a korábbi kérdésre adott válaszában foglaltakat? Az ingatlan-bérbeadás után 2020. 01. 01-jétől szochofizetési kötelezettség áll fenn? https://adozona.hu/kerdesek/2020_1_24_Ingatlanberbeadas_osztalalek_utan_sjk Válaszát köszönöm!

Szochofizetési felső korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari cég ügyvezetője tagi jogviszonyban havi 350 000 Ft jövedelmet vesz ki, emellett venne ki osztalékot. A szociális hozzájárulási adó felső korlátja tekintetében a minimálbér havi összegének (149 000) vagy a garantált bérminimum havi összegének (195 000) a 24x-ese a határ? Köszönöm!

Munkaviszonyban vezető tisztségviselő járuléka Kérdés

Állásfoglalásukat kérném az alábbi esethez: Adott egy nem működő egyszemélyes kft., melyben az ügyvezető – aki egyben az egyszemélyes tagja a kft.-nek –munkaviszonyban látja el a vezető tisztségviselői teendőit a társasági szerződés szerint. A kevés teendő miatt megteheti, hogy például heti 5 órában akár 20 ezer forint után fizeti meg a (nem emelt) járulékokat? Vagy ilyenkor is vonatkozik rá a minimálbér 112,5 százaléka utáni szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség? Illetve mivel nem működik, akkor ugyebár nincs még személyes közreműködés. Ha a későbbiekben elkezd a cég tevékenykedni, akkor ilyen esetben kell két jogviszonyt kezelnem a személyes közreműködés és a vezető tisztség miatt? Vagy össze lehet vonni a két jogviszonyt egy munkaviszonnyá? Köszönöm a segítségüket!

Diákok nyári kötelező szakmai gyakorlata: így kell adót fizetni Cikk

A tanév befejezését követőn diákok sokaságára vár még a kötelező szakmai gyakorlat idejének a letöltése. Cikkünkben összefoglaljuk a tanulószerződés, együttműködési megállapodás, hallgatói szerződés alapján adott juttatások adójogi következményeit.

Olasz ügyvezető kifizetése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyar cég a 72 éves olasz ügyvezetőnek fizet havonta nettó 4 ezer euró összegű juttatást. Az összeget felbruttósítva számfejti a cég, MNB-árfolyamon átszámítva, csak szja-levonással. 1041-en nem jelentették be a jogviszonyt. Kérdéseim: Mi ennek a jogviszonynak a megítélése? Milyen igazolásokat kell kérni az ügyvezetőtől? Nincs-e eho- vagy szochofizetési, illetve bejelentési kötelezettség? Előre is köszönöm a válaszukat.

Ügyvezető járuléka Kérdés

Nonprofit kft. tagjai és ügyvezetői után mely esetekben áll fenn járulék-, illetve szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség? A T1041 adatlapon mely személyeket kell bejelenteni? Ha a nonprofit kft. tagja alapítvány, és az ügyvezetőjének van 36 órát meghaladó munkaviszonya, az ügyvezetésért juttatást nem kap, ez esetben elegendő-e a nyilatkozat a 08-as bevallás helyett? Válaszukat köszönöm.

Efo – társadalombiztosítási járulék egyenlő szocho? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2010. évi LXXV. törvény (az egyszerűsített foglalkoztatásról) 8. § (3) bekezdés a) pontja szerint: (3) Az (1) és (2) bekezdésben szabályozott közteher megfizetésével nem terheli a) a munkáltatót társadalombiztosítási járulék, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja. tv.-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség. Az ugyanezen törvényhez kiadott 46. NAV információs füzet szerint: A közteher megfizetésével nem terheli a) a munkáltatót szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás, egészségügyi hozzájárulás és rehabilitációs hozzájárulás, valamint az Szja tv-ben a munkáltatóra előírt adóelőleg-levonási kötelezettség. Ezek szerint a jogszabály szerinti "társadalombiztosítási járulék"-ot "szociális hozzájárulási adó"-nak kell érteni? Még komolyabban fogalmazva a kérdést: Terheli-e a munkáltatót az egyszerűsített foglalkoztatásban a mentesített keretösszeg felett kifizetett munkabér után szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close