hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megváltozott munkaképességű vállalkozók járulék- és szochofizetési kötelezettsége

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Írásunkban azt tekintjük át, miként alakul az egyéni és társas vállalkozó jogviszonya, ha egészségi állapota oly mértékben megrendül, hogy megváltozott munkaképességű személlyé válik.

Mivel az egyéni és társas vállalkozói jogviszony biztosítási jogviszony, az e körbe tartozók is jogosulttá válhatnak rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásra. A jogosultság egyik feltétele, hogy az érintett nem folytathat keresőtevékenységet a pénzbeli ellátás igénylésekor. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mm.) alkalmazásában a foglalkoztatásról szóló 1991. évi IV. törvény szerinti keresőtevékenység minősül keresőtevékenységnek, azzal, hogy az egyéni vállalkozó és társas vállalkozó tevékenysége azon időszakban keresőtevékenység, amelyben a biztosítása e jogviszony alapján a Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) szerint fennáll, ide nem értve a biztosítás szünetelésének esetét.

Egyéni vállalkozó e feltételnek abban az esetben felel meg, ha szünetelteti a vállalkozását.  Nem szükséges tehát megszüntetnie azt, különösen abban az esetben, ha az ellátás megállapítását követően eleve folytatni kívánja a tevékenységét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az egyéni vállalkozásokra, illetve a társasági tagokra vonatkozó, a megváltozott munkaképességűeket érintő tb-szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs