191 találat a(z) szerződés cimkére

A vállalkozói díjon kaptak össze a felek, a Kúria döntött Cikk

A többször módosított szerződés díján vitatkozott a vállalkozó és a megrendelő, a peres ügyre a Kúria tett pontot.

Szerződés szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy két cég közötti szerződéskötés szabályos-e, hogy ha az egyik fél a szerződést aláírva e-mailen elküldi a másik cégnek? A másik cég aláírja, majd vissza küldi e-mailen. Tehát az eredeti aláírás nincs meg egyik félnek sem a másiktól. Válaszát előre is köszönöm.

Építési telek vásárlása magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk saját tulajdonú és bérelt ingatlanok bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozó társaság, mely tevékenységet az áfakörbe történő bejelentkezéssel "áfásan" végzünk. Magánszemélytől tervezünk építési telket vásárolni, mely értékesítés a magánszemély részéről üzletszerűnek minősül. Társaságunk részéről van-e akadálya az eladó által felszámított általános forgalmi adó levonásának, csak azon okból kifolyólag, hogy az eladó magánszemély, ha a megvásárolt telek hasznosítása adóköteles tevékenység keretében fog megvalósulni. Amennyiben az ügylet áfatartalma levonható, akkor csak számla alapján helyezhető levonásba, vagy az adásvételi szerződés alapján számla nélkül is? Válaszát előre is köszönöm.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: cégünk saját üzletrészét értékesíteni kivánja, a üzletrész megvásárlója intézkedett is ez ügyben, mellyel kapcsolatban az üzletrész vásárlójának költségei merültek fel, időközben az ügylet meghiúsult, de a vevőjelölt cégünk felé terhelni kivánja felmerült költségeit. A kérdésem az, hogy milyen bizonylat alapján tudja terhelni cégünk felé felmerült költségeit? A felmerült költségei ügyvédi dij, valamint a megvásárlással kapcsolatos ügyintézés, eljárási költségek. Valamint milyen összefoglaló név szerepelhet a terhelő bizonylaton? Köszönettel a választ.

Eredeti bizonylat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi számít elfogadható bizonylatnak? Cégünk életében viszonylag rendszeresen előfordul, hogy egy eseti megbízás, jellemzően marketing célú hirdetés, egyéb megjelenés sürgős lebonyolítást igényel. Ilyenkor a megbízási szerződést aláírjuk, a szkennelt változatot kapja meg a szállító, aki azt aláírja, majd visszaküldi e-mailben, ez a szkennelt változat képezi a számla bizonylatát. A könyvelőnk ragaszkodik ahhoz, hogy mindkét fél által, eredetiben aláírt szerződés kerüljön a számla mellé. Az ügyvédünk szerint a jogügylet így is létrejön, bíróságon bizonyítékként használható dokumentum az így létrejött szerződés. Igaza van a könyvelőnek? Megkövetelhetjük partnereinktől, hogy postaköltséget, időt nem kímélve küldjük oda-vissza a papírokat, a XXI. századi technikai vívmányokat sutba dobva?

Itt az áfa, hol az áfa? Az adó kezelése szerződés átruházásakor Cikk

Az új Ptk. bevezette a szerződés-átruházás jogintézményét. Ez azonban számtalan kérdést vetett fel elsősorban az átruházás áfakezelését érintően. Erre reagálva adott ki a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrégiben egy tájékoztatást[1] (a továbbiakban: tájékoztató).

Egészségügyi dolgozók bérfejlesztése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy az OEP-szerződéssel rendelkező vállalkozás, háziorvos, illetve fogorvos kötelezett-e a minisztérium által 2016.09.01.-től előírt szakdolgozói bérfejlesztésre?Válaszukat előre is köszönöm

Bónusz a vevőknek: lehet-e a számla határidőre kifizetéséhez kötni? Cikk

Van arra lehetőség, és törvényes-e, hogy az eladó a bónuszszerződésbe beleírja, csak akkor fizeti ki a bónuszt, ha a partner egész évben határidő előtt kiegyenlíti a számlákat? – kérdezte olvasónk. dr. Szeiler Nikolett, ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Bónuszfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérdezni, hogy arra van-e lehetőség, és törvényes-e, ha a bónuszszerződésbe beleírom, csak akkor fizetem ki a bónuszt, ha a partner pontosan fizet egész évben? Mivel 10-20 napot csúszik a fizetéssel, valahogy szeretnék hatni rá, hogy érdeke legyen a határidő betartása. Köszönettel: Kovács Éva

Felhasználó és fizető fél eltérés Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Közüzemi számlával kapcsolatos kérdésem lenne: adott két cég A és B, az egyik megvásárolta a másikat (mind a kettő áfakörös kft.). B cég telephelyére szóló közüzemi számlán a fizető fél A cég. A felhasználó B cég, bár ő nem folytat tevékenységet már, az ott elhasznált energiát A cég használja fel.... Kérdésem, a számlát kinél számolhatom el? Én úgy gondolom, hogy a felhasználó cég számolja el a költséget - hiszen az ő telephelyére szól a számla, majd továbbszámlázza a fizető cég nevére. A jövőben remélem a közüzemi szerződés módosításra kerül, mert ez lenne a megoldás. Válaszát köszönöm!!

Szerződés, számlázás II. Kérdés

Tisztelt Ügyvédnő! Köszönöm a tájékoztatást. A céggel ma ismét beszéltem, mert hívtak. Közöltem, hogy továbbra is szeretném hallani a hangfelvételt. Közölték, hogy az nincs, de tavaly a telefonos megegyezés után postán kiküldték a szerződést. Én nem kaptam semmilyen levelet ettől a cégtől. Közölték, hogy nem ajánlva és nem is tértivevényesen adták fel, mert az nem kötelező, mivel nem számlát tartalmaz a levél. A bizonyításnál nekem kell bizonyítani, hogy nem kaptam meg a levelet és nem nekik, hogy azt elküldték, és innentől kezdve nem a kedvezményes árat követelik rajtam, hanem a teljes vételárat plusz a kinnlevőségkezelő költségét, mert átadják neki a számlát behajtásra, mivel a szerződés lejárta előtt 15 nappal nem mondtam fel a szerződést. De hogy mondtam volna fel, ha nem tudtam róla.?... De mivel nem fogadom el a kedvezményes árat, ezért a teljes árat hajtják be rajtam. Ez tényleg így van, és akkor most készüljek behajtásra? Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Kovács Éva

Szerződés, számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Az országos cégnyilvántartó keresett meg azzal, hogy fizessek 45 000 forint plusz áfát a megjelenésért, melyet futárral küld holnap. Közlöm, hogy nem kérem, erre közli, hogy tavaly ingyenes volt a megjelenés, és mivel nem mondtam le, ezért automatikusan meghosszabbodik,,de csak akkor leszek aktív az oldalon, ha a pénz beérkezik. Erről semmilyen irásos megerősítést nem kaptam, és nem emlékszem ilyen telefonos beszélgetésre sem. Ismét közöltem, hogy nem vagyok hajlandó kifizetni, először látni akarom az írásos papírt, hogy én ilyet aláírtam. Közölték, hogy telefonos tájékoztatás volt. Akkor azt szertném hallani, mielőtt fizetek. Közölték, hogy ezt majd csak a bizonyító eljárásban teszik meg .De adnak kedvezményt, és már csak 39 000 forint plusz áfát kell fizetnem holnap a futárnak,de holnap át kell vennem, és kifizetnem, mert hónap vége van, és ha nem teszem, akkor 9500 forint plusz áfa összegről küldik a számlát, és elveszítem a kedvezményt. Szeretném kérdezni,hogy létezik ilyen, hogy telefonos tájékoztatás alapján közlik, hogy nem mondtam le a szolgáltatást írásban, ezért fizetnem kell? Ez egy szolgáltatás, nem kell erről szerződés? Tényleg elég egy telefonos tájékoztatás?Tényleg ki kell fizetnem, ha nem kérem a szolgáltatást? Ráadásul nem is vagyok kint a cégnyilvántartón, majd csak akkor kerülök ki, ha beérkezik a pénz? Nekem bűzlik az egész? Mit tehetek? Várom, és köszönöm gyors válaszát, mert a futár holnap hozza a számlát. Üdvözlettel: Kovács Éva

Szolgáltatás adományba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan lehet megoldani szabályosan az alábbi gazdasági eseményt? Egyesület egy rendezvényt hoz létre. Támogatói nem pénzt adnak, hanem egy-egy fellépő tiszteletdíját fizetik ki, de nem az egyesületnek szeretnék, hanem közvetlenül a fellépőnek számla ellenében. A fellépő arra vállalkozik, hogy az egyesület által megrendezésre kerülő rendezvényen fellép. A fellépő a támogatónak fog számlázni. Ez így helyes? Vagy az egyesületnek kell szerződnie a fellépővel? Milyen "jogon" tartózkodik majd ott a rendezvényen a fellépő, amennyiben a támogatóval kell szerződnie, és nem az egyesülettel? Az egyesület miről állít ki a támogatónak igazolást? A fellépés értékéről? A támogató (ha egyéni vállalkozó, ha cég) rendelkezni fog egy fellépésről számlával, ami az igazolás alapján azért lett megrendelve, hogy azt rögtön adományként továbbadja? Ebben az esetben a vállalkozók azt (bármivel is foglalkoznak) leírhatják költségként? Köszönöm!

Megmondjuk, mikor kell alkalmazni az áfatörvény 58. §-át Cikk

Gépbérletnél mikor kell alkalmazni az áfatörvény 58. §-át, mikor fontos az írásbeli megállapodás, mikor lehet eltekinteni attól? Hogyan kell kiállítani a számlát? Olvasónk kérdésére Bartha Katalin okleveles adószakértő válaszol.

Sportoló szerződéskötés díja Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Sportegyesület átigazolás után amatőr sportolókkal indul a 2016/2017-es szuperligás telebajnokságban. A sportolók, akik más jogviszonyokban biztosítottak (munkaviszony, nappali tagozatos középfokú intézmény tanulója, illetve felsőfokú intézmény nappali tagozatos hallgatója, főállású anya, gyedben részesülő személy) részére egyszeri szerződéskötési díjat fizet az egyesület. Véleményem szerint a kifizetett szerződéskötési díjból származó jövedelem a kifizetés időpontjában lesz adóköteles, amely után 15 százalék szjS-t kell levonjon az egyesület a magánszemélyektől és 27 százalék eho-fizetési kötelezettsége áll fenn a kifizetőnek. Kérem a témában szíves segítségük megadását. Köszönettel:Borsosné Pál Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close