hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érvénytelenség a munkaviszonyban

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

A Kúria Joggyakorlat-elemző csoportja összefoglaló véleményt hozott nyilvánosságra munkaviszony érvénytelenség eseteiről. Ennek legfontosabb gyakorlati megállapításait foglaljuk össze az alábbiakban.

Ekkor minősül a munkajogi megállapodás nemlétezőnek

Előfordul, hogy a munkáltató, illetve a munkavállaló jognyilatkozatai nem felelnek meg a jogszabályban foglaltaknak, illetve nem tartalmaznak minden, a törvényben előírt (például: tanulmányi szerződés, versenytilalmi megállapodás) vagy a felek akaratának tisztázásához szükséges valamennyi elemet. A joggyakorlatban vita tárgyát képezte, hogy az ilyen, hibás jognyilatkozat érvénytelen vagy pedig nemlétező, azaz létre sem jött a jognyilatkozat. A Joggyakorlat-elemző csoport ebben a kérdésben akként foglalt állást, hogy a nemlétező jognyilatkozat szűk körben fordulhat elő. Ilyen eset az, ha például a szerződés tárgya egyáltalán nem állapítható meg. Munkaviszonyban erre nyilvánvalóan kicsi az esély. A másik eshetőség az, ha a felek jognyilatkozata nyilvánvalóan komolytalan volt (például: színdarabban nyilatkoztak). Ezen körülmények hiányában a szerződés létező, de legfeljebb érvénytelennek minősül.

Az érvénytelenség csak szerződéskötéskor állhat fenn

A Kúria azt is rögzítette, hogy az érvénytelenség fogalmilag csak a szerződéskötéskor értelmezhető kategória. Érvénytelen például a munkaszerződés, ha a munkavállaló a szerződés megkötésekor nem rendelkezett valamely, munkaviszony létesítéséhez szükséges feltétellel. Ha ez a feltétel a munkaviszony folyamán később áll elő (például: büntetlen előélet megszűnése, alkalmatlanság, az Mt. 44/A §-ában meghatározott feltételek gyermek felügyeletét, gondozását ellátó munkavállaló vonatkozásában), ebben az esetben a munkaviszonyt meg kell szüntetni. Maga a munkaviszony ugyanakkor érvényesen jött létre. Sajnálatos módon ugyanakkor a megszüntetés módjáról a törvény nem beszél. A Joggyakorlat-elemző csoport javasolta, hogy a jogalkotó módosítsa a törvény szövegét akképpen, hogy megszűnik a munkaviszony, amennyiben a munkavállaló (például az Mt. 44/A §-a alapján) nem foglalkoztatható.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mikor okozhat gondot a jognyilatkozó személye, mit jelent a jóerkölcsbe ütköző szerződés, továbbá le lehet-e mondani a jogorvoslatról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
dr. Kéri Ádám

Kedves Ruszin Zsolt Úr,

a cikk forrása - ahogyan az a cikkben is feltűntetésre került - a Kúria Joggyakorlat-elemző Csoportjának legfrissebb állásfoglalása. Szerintem már nyilvánosan is elérhető, de ha nem akkor hamarosan.

üdv.
dr. Kéri Ádám
ügyvéd

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs