671 találat a(z) szabadság cimkére

Szabadságolások az ünnepek körül Cikk

Közelednek az ünnepek, illetőleg a naptári év vége. Érdemes így áttekinteni, hogy a munkáltatóknak a szabadság kiadása terén milyen kötelezettségei vannak. Ennek keretében azt is bemutatjuk, hogy a szabadság mely esetekben tolható át a következő évre. Lássuk akkor a tudnivalókat!

Nincs már több szabadsága a dolgozónak, így kaphat Cikk

Egy munkavállaló kimerítette az éves szabadságkeretét. Megállapodhatnak a munkáltatóval igazolt, fizetett távollétben? Írásba kell-e foglalni a megállapodást? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Fizetett szabadság Kérdés

Munkavállalónkat két havi munkaidőkeretben foglalkoztatjuk részmunkaidőben, heti 30 órával. Napi munkaideje 12, 10, 8 óra, de ügyelünk arra, hogy két hónap alatt ne dolgozzon többet, mint ami kell (például két hónapban 20 munkanapot kell dolgozni, akkor 240 órát dolgozik). Októbertől a napi munkaidejük általában 8 óra, de így sem lépi túl a ledolgozandó időt két hónap átlagában. A szabadságot napokban számoljuk. Esetleg ha olyan napra kér szabadságot, amelyikre be van osztva dolgozni, akkor a beosztásának megfelelő órával van az a nap elszámolva, de ha már hamarabb jelzi a szabadság igényét (nincs beosztva ezekre a napokra dolgozni, mert szabadságot kért), akkor 6 órával tartjuk nyilván a napját, szerinte viszont ezek a napok is 8 órával kell nyilvántartani. Szeretném kérdezni, hogy hány órával kell nyilvántartani a munkaidő számítása szerint azokat a napokat, amelyeken nem dolgozik, és azokat amelyeken dolgozott volna de szabadságot kapott rá. Köszönöm válaszukat.

Egyenlőtlen beosztás, szabadságszámítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan alakul a kiadható szabadságnapok száma az alábbi két esetben: 1. A munkavállaló éves szabadságkerete 29 nap, szerződés szerinti munkaideje heti 2 óra, amelyet kedden és pénteken 1-1 órában dolgoz le. 2. A munkavállaló éves kerete 29 nap, órabéres dolgozó, szerződés szerinti munkaideje havi 40 óra, nincs meghatározva hogy ezt mely napokon teljesíti. Köszönettel

Szabadság számítása gyed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérem a válaszát: Melyik időszak volt az, amikor a gyed első 12 hónapjára kellett számítani a kiadandó szabadságot? Köszönöm: Kiss Katalin

Gyessel kapcsolatos kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk 2019.08.17-étől gyesen van, bejelentette, hogy 2019.09.30. napjával megszüntetné munkaviszonyát, 59 nap szabadsága van. A gyes mellett kiadható a szabadsága, vagy a fizetésnélküli szabadságát meg kell szüntetnie? Ilyen esetben jár a dolgozónak a gyes is? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Jankó Éva

Gyesről visszatérő osztályvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünkhöz egy korábban osztályvezetőként dolgozott kolléganő jön vissza dolgozni. Kérdés: a ki nem vett szabadságra jutó átlagkeresetének számításakor a korábbi vezetői pótlékot is figyelembe kell e venni? Az is része az átlagnak? A másik kérdés: Korábban 8 órás munkavállaló volt. Most 6 órás munkaviszonyba jön vissza, megegyezéssel. A vezető pótlékot lehet-e arányosítani 6 órára ? Válaszukat előre is köszönjük.

Szabadság két gyerekkel töltött csed, gyed után Kérdés

A munkavállaló munkaviszonya 2010. 12. 01-jétől folyamatos. Az első gyerekkel 2015. 06. 05-éig veszélyeztetett terhesként táppénzen volt, majd a gyermek születésétől, 2015. 06. 06–2015. 11. 20. között cseden, 2015. 11. 21–2017. 06. 06-áig gyeden. Második gyermekével, aki 2017. 09. 27-én született, 2017. 09. 01–2018. 02. 15. között cseden volt, 2018. 02. 16-ától a gyermek kétéves koráig gyeden. Mennyi szabadságot köteles kiadni neki a munkáltató, ha 2019 októberében szeretne ismét munkába állni? A munkavállaló 1984-ben született.

Betegszabadság ugyanazon a munkahelyen, új jogviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! "Betegszabadság új munkahelyen" kérdés-válasz témakörhöz kapcsolódva szeretném kérdezni, hogy a válaszában említett "Az 1992. évi Mt. tartalmazta, hogy a munkavállalót – ha az év folyamán már munkaviszonyban állt – az év közben kezdődő munkaviszonyban megillető, időarányos betegszabadsága nem lehetett több mint a naptári évre járó betegszabadság még igénybe nem vett része" szövegrész, az Mt. melyik szakaszában található? Hasonló a problémám egy bérszámfejtéssel, mint az alapkérdés, azzal az eltéréssel, hogy nálunk ugyanazon munkavállaló határozott idejű szerződése lejárt 02.28-án, igénybe vett 4 nap betegszabadságot. A 03.01-től kezdődő jogviszonyára az Mt. 126. § (3) bekezdése szerint arányosan jár 13 munkanap. De mivel ugyanaz a munkáltató, így csak maximum 15 nap betegszabadsága lehet? Válaszában legyen szíves a jogszabályi helyet is megjelölni! Köszönöm: Nagy Erzsébet

Amit a részmunkaidős foglalkoztatásról tudni kell Cikk

A munkaerőhiány miatt egyre nagyobb teret kap Magyarországon is a részmunkaidős foglalkoztatás; egyre gyakoribb, hogy egy munkavállaló több munkáltatónál is részmunkaidőben helyezkedik el. Ilyen esetben számos munkajogi kérdés felmerülhet: jogi tilalmak, összeférhetetlenség, szabadság számítása és annak kiadása.

Szabadságigény elévülése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló munkaviszonya a tárgyév január 1-jén kezdődik meg. A munkáltató a tárgyévben – a munkáltató oldalán felmerülő okból – 10 nap (alap)szabadságot nem ad ki a munkavállaló részére. Ha a munkavállaló munkaviszonya nem szűnik meg, a ki nem adott szabadság iránti igény elévülése a tárgyévet követő év 1. napján veszi kezdetét? Ha a munkavállaló munkaviszonya nem szűnik meg, a munkavállaló tárgyévi ki nem adott szabadság iránti igénye a tárgyévet követő 4. év 1. napján évül el? Köszönettel.

Munkáltatóváltás: a jogelőd és a jogutód teendői Cikk

Olvasónk egy speciális munkajogi helyzetet vázolt fel, amelynek kapcsán több kérdése is felvetődött. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Év közben nyugdíjba vonuló munkavállaló újrafoglalkoztatása Kérdés

Tiszteld Dr. Hajdu-Dudás Mária! Elnézését kérem, hogy megint kérdezek, de felmerült egy újabb gond: 2019. 08.1 5-én nyugdíjba megy a munkavállaló férfi – akiről a szabadság miatt már kérdeztem Önt. Kiderült, hogy másnaptól mint nyugdíjas szintén itt fog dolgozni. Állítja, hogy mivel más a munkavállalói jogállása, augusztus 16-ától megilleti az újabb 30 nap szabadság 2019. december 31-éig. Arról, hogy csak a szavadság időarányos része jár neki, egyszerűen nem lehet meggyőzni, hiába mutogatom a munka törvénykönyvét. Kérem, segítsen, mert az Öntől érkező válasszal tudok vele szemben érvelni! Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát. Szép napot, jó hét végét kívánok! Anderlik István Gyuláné

Szabadság havi 15 napos munkaviszony esetén Kérdés

Havi 15 napra bejelentett foglalkoztatottság esetén a munkavállaló részére jár-e szabadság, és hogyan kell azt kiadni (napi 4, 6 vagy 8 órás munkaviszony esetében)?

Nyugdíjas munkavállaló szabadsága Kérdés

Nyugdíjas-szövetkezet által kiközvetített munkavállaló (a nyugdíjas 78 éves) napi 6 órában foglalkoztatott, heti 5 munkanapon. Az órabéres fizetésből adóelőleget vonnak tőle. Kérdés: a nyugdíjas munkavállaló részére jár-e szabadság jár-e, ha igen, mennyi, és azt hogyan lehet kiadni? A fizetésből ugyan levonják tőle az adóelőleget, de az jövőre kell-e adóbevallást készítenie?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs