123 találat a(z) szünetelés cimkére

Katás bt. szünetelés Kérdés

Katás bt-.ben (alanyi mentes) 1 fő tulajdonos, -ügyvezető főfoglalkozásban és 1 fő 4 órás munkaviszonyban dolgozik. A jelen körülmények következtében a csökkentett nyitvatartás miatt, továbbá az üzletház bezárása miatt a kereskedelmi-szolgáltató tevékenységet nem tudják folytatni. Kérdésem: lehet-e a bt.-t szüneteltetni, illetve a részmunkaidős dolgozóval mi a teendő, ha elbocsátani sem akarják de anyagilag sem tudják díjazni? Köszönöm válaszát.

Kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó szünetelés utáni hipa kötelezettség bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozásomat 2018. október 01. – 2019. július 31. időszak alatt szüneteltettem. Hipa tekintetében a tételes adózást választottam. A szünetelés végét az önkormányzatnál bejelentettem. Más adatomban változás nem történt. Az ügyintéző szerint a szünetelés vége bejelentéssel egy időben ismételten be kellett volna jelentenem a kata szerinti adózást. Úgy gondolom, hogy csak a változást kell közölni, mivel továbbra is az eredeti választásom szerint kívánok adózni. Elbizonytalanodtam, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet ez a kötelezettség. Szeretném megkérdezni, hogy helyes-e az ügyintéző eljárása. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Egyéni vállalkozó, szünetelés 2 éve letelt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó ügyfelem 2018. 01.01-től szünetelteti a vállalkozását. Most vettem csak észre,hogy letelt a 2 év, ameddig lehetőség van a vállalkozás szüneteltetésére. Ha időben észreveszem, akkor 1 hónapra visszaállítottuk volna a vállalkozást, de sajnos átsiklottam a 2 éves dátum felett. A NAV törzsadataiban még élő vállalkozásként szerepel. Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendőm. Vagy lehet, hogy most már automatikusan törli a NAV a vállalkozást? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Egyéni vállalkozás megszüntetése, készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ruházati áruk kereskedelmével foglalkozó áfás egyéni vállalkozó a tevékenységét 2015. 07.01-jétől szünetelteti. 2019-ben úgy döntött, hogy a vállalkozást megszünteti a szüneteltetés alatt. A szüneteltetés megkezdése előtt a leltározott áru értéke 3 500 ezer Ft volt, ami szerepelt 1553 bevallásban. Az eltelt négy év alatt a leltárba szereplő áruk egy része kiment a divatból, eladhatatlanná vált. Kérdésem, hogy a megszűnéskor milyen érték után kell áfát és személyi jövedelemadót bevallani és megfizetni? Lehet-e a leértékelni, illetve selejtezni. Köszönöm a választ.

Támogatások elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő Lepsényi Mária ! 2019.04.22 én feltett kérdésemet pontosítanám : Egyéni vállalkozó 2017.04.05-2018.04.26-ig szüneteltette az egyéni vállalkozását. Ezen időszak alatt látom az MVH lekérdezésből hogy kapott támogatásokat: területalapú, zöldesítés, fiatal mezőgazdasági termelőknek nyújtott támogatást. Hol szerepeltem a 1753 ésa1853 bevallásban ezen bevételeket? Egyéni vállalkozóról van szó. Köszönettel.

Egyszerűsített végelszámolás vagy késznyertörlés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás betéti társaság kültagja, ügyvezetője elhunyt. Ő volt a cégben a bejelentett kisadózó. A beltag (az elhunyt férje) a társaság tevékenységében személyesen nem működött közre, nem kívánja továbbműködtetni a céget. Semmilyen tartozása és követelése nincs a társaságnak, az ügyvezető hosszabb ideje táppénzen volt. 1. A megszűnésre lehetőségként felmerült az egyszerűsített végelszámolás és a kényszertörlés. Kérdésünk, hogy melyiket célszerű választani a várható költségeket és következményeket figyelembe véve ? 2. A társaság kataalanyisága 90 napon belül megszűnik, ezt követően milyen státusza lesz ? 3. Az elhunyt a bt. kültagsága mellett egyéni vállalkozó is volt (szintén katás, szüneteltette ezt a vállalkozást). Ezzel kapcsolatban milyen bejelentési kötelezettségek vannak (NAV, helyi adó tekintetében) ? Köszönöm

Egyéni vállalkozás megszűnése – záró bevallások Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egyéni vállalkozó jogszabályban megengedett időn túli szünetelés miatt automatikusan megszűnt. Tehát két évig szünetelt a vállalkozás, és hivatalból automatikusan törölték, mikor lejárt a két év, ez jelen esetben 2019. január 14-én volt, tehát január 15-étől már nincs hivatalosan működő vállalkozás. Ilyen esetben milyen időszakra kell beadni a záró bevallásokat? Köszönettel várom válaszukat. Üdvözlettel.

Egyéni vállalkozó megszűnése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy egyéni vállalkozó jogszabályban megengedett időn túli szünetelés miatt automatikusan megszűnt. 1.) Kérdésünk, hogy ez esetben mik a további teendők az egyéni vállalkozás lezárásával kapcsolatban? 2.) A megszűnés dátuma tárgyév január 15-e volt, a NAV-tól mégis kaptunk egy postai levelet 02.08-i keltezéssel, melyben értesítenek arról, hogy a vállalkozó a tárgyévben éves áfabevalló lesz... Mi lehet ennek az oka? Köszönettel várom válaszukat. Üdvözlettel.

Katás egyéni vállalkozó szüneteltetés alatt befolyó bevétele Kérdés

A működés ideje alatt kiállított számla kiegyenlítése a szüneteltetés megkezdését követően érkezett meg. A NAV véleménye szerint ez katás bevételnek számít. Az egyéni vállalkozónak kell a bevétel megszerzésének hónapjában katát fizetnie? És ha igen, akkor milyen nyomtatványon, és mit kell bejelentenie?

Speciális szabályok a katások biztosításának szüneteléséről Cikk

Nemcsak a különleges adószabályok, hanem a biztosítotti jogviszonyra vonatkozó rendelkezések miatt is speciális a katások helyzete, mutatjuk, miért.

Szünetelő egyéni vállalkozó általi bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szünetelő egyéni vállalkozó bérbead üzletet mint magánszemély. Nem adtak a bérbeadásra külön adószámot, mivel mint egyéni vállalkozó van adószáma, használja ezt. Februárban viszont lejár a szüneteltetés ideje és nem akar tovább egyéni vállalkozó lenni, a bérbeadást magánszemélyként folytatná. Ha visszaadja az egyéni vállalkozói igazolványát, az adószám megmarad vagy a bérbeadásra újból kérni kell? A vállalkozói igazolvány visszaadásával a webes ügysegédben kell a szüneteltetés végét/befejezést jelentenem? Köszönettel: Fidler Gáborné

Egyéb szálláshely-szolgáltatás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A helyi hatóságnál engedéllyel rendelkezem egyéb szálláshely-szolgáltatásra. Azonban ideiglenesen szüneteltetni kívánom e tevékenységet. Kell-e ezzel kapcsolatosan bejelentést tennem ? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

Pénztárgéphasználat Kérdés

Tisztelt Szakértó! Egy egyéni vállalkozó használtruha-kereskedelmi tevékenységet folytat. Tevékenységét (teáor 47.79 Használtcikk bolti kiskereskedelem) bérelt üzlethelyiségben online pénztárgép használatával folytatja. Január hónaptól az üzlethelyiség bérleti szerződése felmondásra kerül, így piacon folytatja tovább tevékenységét. A piacon történő árusításhoz, ha jól tudom nem kötelező a pénztárgép használata, elegendő a nyugta? Mi a teendő ebben az esetben a pénztárgéppel, a szüneteltetést szükséges bejelenteni a NAV felé? Szükséges bővíteni a tevékenységi kört a 47.82 Textil, ruházat, lábbeli piaci kereskedelem tevékenységi körrel? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Szünetelő katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy mentes katás egyéni vállalkozó, aki 2018. januárjában működött egy hónapot, majd szüneteltette a vállalkozását egészen novemberig, novemberben most működik még egy hónapot. Kérdésem, hogy ilyen esetben a bevételi értékhatár a havi 1 millió Ft/hó a katatörvény szerint, 666 666 Ft/hó az áfatörvény szerint, ugye? Illetve ha két különböző hónapban működött, akkor a 18KATA bevallást hogyan készítem el? Ugyanúgy 2019 májusáig kell ugye beadni? Köszönöm előre is a választ! N. Tünde

Szünetelés ötödik éve Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnék választ kapni, hogy ha az egyéni vállalkozó 2014.11.01-től szünetel, a vállalkozása 2019.11.01-én fog megszűnni? Azt a NAV szünteti meg automatikusan, vagy a vállalkozónak kell bejelenteni a webes ügysegéden? Be kell-e adni a megszűnéssel kapcsolatos egyéb bevallásokat is (58, 08, 01)? Válaszukat köszönve.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás

Széles Imre

tb-szakértő

Folyamatos munkarend (megszakítás nélküli)

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1