166 találat a(z) számlaadás cimkére

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető, az áfa általános szabályai szerint adózó kft. vagyunk. Szeretnénk kiváltani nyugtával a kis összegű számláinkat ott, ahol a vevő magánszemély, és a szolgáltatásunk összege 1000 forint alatti, valamint készpénzzel fizet a vevő. Megtehetjük-e ezt, illetve hó végén egy összegben beállíthatjuk-e az áfát az adóbevallásban?

Karácsonyi vásár online pénztárgép/nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy egy luxusszálló halljában megrendezendő karácsonyi vásáron – pavilonokból – árusítva milyen számla-, nyugtaadási kötelezettségünk van abban az esetben, ha nem áll módunkban erre az egy eseményre online pénztárgépet vásárolni? Hogyan teszünk eleget a termékek értékesítési adminisztrációjának, ha nem kér konkrétan számlát a vevő, és mi a helyzet a külföldi vásárlókkal? Köszönöm szépen előre is a válaszát!

Szükség van-e pénztárgépre? Kérdés

Társaságunk egy zártkörű sportklubot üzemeltet. Csak tagok látogathatják. Egy kávégépet üzemeltető cég ingyenesen, havi bérleti díj nélkül kihelyezne hozzánk egy kapszulás kávéfőző gépet, és a rendelkezésünkre bocsátana eladásra kapszulákat, melyek felhasználásáról havonta egy alkalommal készülne elszámolás. A helyszínen dolgozó alkalmazottaink gyakorlatilag a kapszulákat értékesítenék, melyek segítségével a tagunk maga fözné le a kávéját. Kérdésem, hogy kell-e pénztárgépet a kapszulák értékesítése miatt beszereznünk és használnunk, vagy elegendő nyugta vagy számla adása?

SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az elfogadott SZÉP-kártya értékét beütik a pénztárgépbe, kötelező-e arról számlát is kiállítani, ha a vevő külön nem kéri?

Pohárbérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy rendezvények lebonyolításával foglalkozó társaságnál az alábbi gyakorlati problémába ütköztünk: A rendezvények során üvegpoharakban adják el a kimért italokat és az első ízben történő fogyasztáskor 500 forint ellenében átadják a poharat a vendégnek. Amikor nem szeretne több italt elfogyasztani, a poharat visszaviheti, és az 500 forintot visszakapja. A gyakorlatban jelenleg pohárjegyet kap az 500 forint letét kifizetésekor, majd amikor visszaviszi a poharat, a pohárjegyet visszakérik, és megkapja a letéti pénzt. Sok esetben azonban a pohárjegy elveszik, és nem tudják visszavinni azt. Hogyan járnánk el helyesen a pohárjegyek esetében? A pohár átadásakor kell-e nyugtát adni, illetve, amikor visszaviszik a poharat, milyen bizonylatot kell adni? Válaszukat köszönöm. Tisztelettel: Simonné

Adószámos magánszemély – falusi turizmus Kérdés

Tisztelt Szakértő! Falusi turizmussal foglalkozó, ha számlát állít ki cégnek, és a kiállított számlán szereplő összeget teljes egészében megkapja, akkor mi a teendője? A kifizető nem vonta le tőle a szja-t, és nem fizetett utána ehót A kifizetőnek minden esetben kötelessége az adószámos magánszemély után a 08-as bevallást beküldeni, és megfizetni az ehót és a szja-t? Példa: ha kiállítok egy számlát 10 000 forint értékben egy cégnek, akkor a cég ezután, mint kifizető, fizet 27 százalék ehót (2 700 forint), 10 százalékos költséghányaddal számolva 9 000 forint uán fizeti meg a 16 százalék szja-t (ami 1440 forint), ezt a 08-as bevallásában bevallja, és nekem, mint számlát kibocsátónak csak a szja-val csökkentett összeget fizeti ki (8 560 forint). Ebben az esetben adni kell-e a kifizetőnek a részemre erről a befizetésről valami nyilatkozatot? Ha a kifizető nekem a számla teljes összegét kifizeti, akkor én köteles vagyok ennek a számlának a szja-ját és az ehóját is bevallani, megfizetni úgy, mintha magánszemélynek adtam volna ki a szobát? Köszönöm.

Szoláriumgépek elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szoláriumgépeket kíván üzemeltetni egy zárt üzletben. Ezek a gépek pénzérmével működnének, és mérnék a szoláriumozás idejét, az üzletben nem lesz, aki ezeket felügyelje, csak a vevő. Kérdés az lenne, hogy kapnak nyugtát a vevők, és hogy számol el a cég a bevételéről a NAV felé, mi ilyenkor a teendő? Köszönettel: Betana Bt.

Számlaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk elvesztett egy pert, melyben fizetési kötelezettsége keletkezett. Megállapodtunk, hogy havi részletben törlesztjük az összeget. Elég-e a megállapodás, vagy ettől függetlenül havonta a törlesztőrészletről számlát kell kiállítani? Tisztelettel: Nagy István

Könyvértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos (nem áfás) magánszemély vagyok, nemrég kiadták a könyvemet, amit értékesíteni szeretnék kiskereskedelmi egységekben is. A kereskedő (egyelőre szóbeli megállapodás alapján, majd csak egy hónap múlva számol el az eladott könyvek árával (a megmaradt könyv vagy marad továbbra is nála, vagy elhozom). Hogyan lehet, illetve mi a szabályos bizonylatolás ebben az esetben? Esetleg átveheti tőlem szállítólevélen a könyveket, és majd a megállapodás szerinti napon az eladott könyveket kiszámlázom? Mi a szabály? Válaszát köszönöm! Gabriella

Jövedéki kisokos: így bukott le a peches borkereskedő a légópincével Cikk

1,3 millió forintjába és a lefoglalt árukészletébe került a jövedéki ellenőrzésen megbukott kereskedőnek az, hogy nem fordított kellő figyelmet a „papírmunkára”. Más vállalkozók okulására, cikkünkben részletesen bemutatjuk, miként lehet igazolni a jövedéki adó hatálya alá tartozó áru eredetét.

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy gépjárműalkatrészt felújító szolgáltatást végző műhelynek kell pénztárgéppel rendelkeznie? Vagy elegendő a számla, illetve a nyugtaadás? Köszönöm.

Pénztárgép havi jelentés Kérdés

Egyéni vállalkozó 476401 TEÁOR kóddal kerékpárt értékesített. Erről a vevő számát kért, és kapott is. A kérdés az, hogy ebben az esetben be kell-e a pénztárgépbe is ütni az összeget? Ha mégsem került be az összeg a pénztárgépbe, akkor be kell jelenteni a havi PTG-nyomtatványon a NAV felé?

Tárgyi eszköz értékesítése adásvételi szerződéssel Kérdés

Eladó kft. áfával beszerzett használt fogászati gépet értékesít. Mivel alanyi mentes, az áfát beszerzéskor költségként számolta el. Mind az eladó, mind a vevő orvosi tevékenységére tekintettel mentes az adó alól a 85. § alapján. Az adásvételi szerződés a két kft. között nem elegendő bizonylat, az eladó kft.-nek a tárgyieszköz-értékesítésről számlát kell kiállítania? Áfásan vagy áfa nélkül? Előre is köszönöm a választ.

Egyéb szálláshely-szolgáltatás bizonylatok Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy lakást egyéb szálláshely-szolgáltatás keretében adok ki turistáknak. Átalányadozást választottam (32 000 forint/szoba). Többféle variáció van: 1. A vendég közvetlenül nálam foglalja a szállást, és banki átutalással fizet, a szerződésben foglaltak alapján. Milyen bizonylatot kell kiállítani, és milyen teljesítési dátummal? Csak számla? Vagy nyugta is lehet? 2. A vendég közvetlenül a helyszínen, készpénzben fizet. Milyen bizonylatot kell/lehet kiállítani (számla/nyugta)? 3. A vendég egy közvetítőn keresztül foglalja a szállást, és a közvetítőnek fizet. A közvetítő a szállásdíjat (mínusz kommisszió) átutalja nekem 2 nappal azután, hogy a vendég megérkezett. Milyen bizonylatot kell/lehet kiállítani (számla, nyugta)? Kinek a nevére: a közvetítőére vagy a vendégére? 4. A vendég közvetítőn keresztül foglalja a szállást, nálam kifizeti a helyszínen. A hó végén a közvetítő számlázza nekem a tárgyhavi közvetítési díjakat. Mi az idegenforgalmi adó alapja: a vendég által fizetett díj vagy a közvetítési díjjal csökkentett? Előre köszönöm a részletes válaszát. Üdvözlettel.

Számla-nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mozgó éttermi vendéglátás (TEAOR 56.1) milyen számlázási, nyugtaadási kötelezettség alá esik? A 48/2013.(XI.15) NGM rendelet 1. számú melléklet mentesíti az online pénztárgéppel történő nyugtaadás alól. Melyik törvény írja elő, kinek, milyen bizonylatot kell adni? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási díj nyugdíj mellett

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Munkáltatói felmondás év végén

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs