hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A NAV ellenőreire ezeken a helyeken számíthatnak a héten

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei szeptemberben is folytatják az ellenőrzéseket. Látogatásra számíthatnak szépészeti-, valamint egészségmegőrző szolgáltatók, számítástechnikai és mobiltelefon-üzletek zöldség-, gyümölcs- és ruhakereskedők, de megjelenhetnek kontrollerek vendéglátóhelyeken, piacokon, pékségekben, illetve éjszakai szórakozóhelyeken is. Továbbra is központi ellenőrzési téma a katás szerződések vizsgálata. Fókuszban maradnak az építkezések és az ott foglalkoztatott munkavállalók. A revizorok nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, illetve figyelik az alkalmazottak megfelelő bejelentését is. A leírtak nem zárják ki, hogy a NAV munkatársai az itt leírt helyeken kívül is ellenőrzéseket tartsanak.

KÖZPONTI

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A NAV célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak. A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik. A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

KIEMELT ELLENŐRZÉSI TÉMAKÖRÖK

Katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kata-alanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

ÉSZAK-BUDAPEST

Szeptemberi ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptemberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

DÉL-BUDAPEST

Ellenőrzések a 39. héten

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 21. és 25. között a budapesti szépészeti-, valamint egészségmegőrző szolgáltatókat ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és a foglalkoztatottak bejelentését.

BÁCS-KISKUN MEGYE

Ellenőrzések szeptemberben

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben is ellenőrzik a vendéglátóhelyeket. Az ellenőrök a nyugtaadás és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentésének ellenőrzésén túl vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

BARANYA MEGYE

Szeptemberi ellenőrzések Baranyában

A NAV baranyai munkatársai szeptember 21. és 27. között hétfőn Pécsett, a horgászboltokat, kedden Komlón az élelmiszerboltokat, csütörtökön pedig Pécsett, a Ferencesek utcájában található üzleteket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, valamint indokolt esetben forgalomszámlálást is végeznek.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

Vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyek ellenőrzése szeptember 26-án és 27-én Győrben

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 26-án és 27-én a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

Adótraffipax 2020. szeptember 23. és 24. között

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. szeptember 23. és 24. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

HEVES MEGYE

Operatív ellenőrzések helyszínei Heves megyében

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptemberben a papír- és írószer-kereskedőknél ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Ellenőrzési helyszínek 39. hét

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 39. héten az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

♦ szeptember 22. (kedd): Karcag és környéke,
♦ szeptember 23. (szerda): Jászberény és környéke,
♦ szeptember 24. (csütörtök): Mezőtúr és környéke,
♦ szeptember 25. (péntek): Szolnok és környéke.

Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Komárom-Esztergom megyében a 39. héten

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 21. és 25. között a számítástechnikai és mobiltelefon-üzleteket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

NÓGRÁD MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Nógrád megyében a 39. héten

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. szeptember 21. és 25. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

♦ szeptember 22. (kedd): Balassagyarmati járás,
♦ szeptember 23. (szerda): Pásztói járás,
♦ szeptember 24. (csütörtök): Rétsági járás,
♦ szeptember 25. (péntek): Szécsényi járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a kertészetekben. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Operatív ellenőrzések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínei

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 39. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

♦ szeptember 22. (kedd): Petneháza, Nyírkarász;
♦ szeptember 23. (szerda): Nagykálló, Kállósemjén;
♦ szeptember 24. (csütörtök): Gyulaháza, Anarcs, Szabolcsbáka;
♦ szeptember 25. (péntek): Nyíregyháza.

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

VAS MEGYE

Operatív ellenőrzések Vas megyében

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és szeptember 25. között a pékségeket és a pékáruüzleteket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek.

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a zöldség-, gyümölcs-, és ruhakereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink