hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfatörvény 2021: számlaadás, e-bevallás, adatszolgáltatás

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász
1

A közösségi szabályok (2021. július 1-jei) átültetésén túl több apróbb és néhány jelentősebb ponton is változik jövőre az általános forgalmi adóról szóló törvény. Kétrészes cikksorozatunkban ezen módosításokat tekintjük át: jelen írásunkban a bizonylatolással, online adatszolgáltatással, valamint az áfabevallás-tervezettel kapcsolatos szabályokat elemezzük. A cikksorozat második részében az „apróbb” módosításokat, az áfacsoporttal, a behajthatatlan követelésekkel, a munkaerő-kölcsönzéssel, az adószám helyreállításával, a külföldi áfa-visszatérítéssel kapcsolatos rendelkezéseket, valamint a használtautó-kereskedőkre vonatkozó változásokat ismertetjük majd.

Az áfatörvény jövőre hatályba lépő szabályainak jelentős részét már ismerhettük, hiszen azok a 2009/132/EK tanácsi irányelv szabályait ültetik át a magyar jogrendbe. Az irányelvi módosítások négy nagy területet ölelnek fel: az unión belüli távértékesítés szabályainak változása, a kisértékű importküldemények áfamentességének eltörlése, az elektronikus kereskedelmet elősegítő elektronikus platformok adófizetésre kötelezetté tétele, valamint nyilvántartási kötelezettségük előírása, és az egyablakos (MOSS) rendszer adaptálása az új típusú adófizetési kötelezettségek teljesítéséhez.

Az Adózóna legújabb, adócsomaggal kapcsolatos írásait itt találja.

A jelenlegi pénzügyi kormányzat unalomig ismételhető célja az áfacsalások visszaszorítása és a költségvetési szempontból egyik legfontosabb tétel, azaz az áfabevételek biztosítása. A hosszú évek folyamán konzekvensen végigvitt intézkedésekkel (online kasszák – adózói minősítések – ekáerszabályozás – számlázórendszerek adatexport lehetősége – online számlaadat-szolgáltatás) már nemzetközi szinten is jelentős mértékben sikerült a forgalmiadó-csalásokat visszaszorítani. Ezen intézkedéssorozat következő, záró (?) lépése az áfabevallás-tervezet előkészítésére vonatkozó szabályok implementálása. Ugyanakkor az eBevalláshoz elengedhetetlen az online adatszolgáltatási szabályok szigorú betart(at)ása. Az eBevallással kapcsolatos szabályokat megelőzően elsőként tekintsük át a bizonylatolással kapcsolatban várható módosulásokat!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben körüljárjuk a számlaadat-szolgáltatásra, a nyugtaadásra és az e-bevallásra vonatkozó új és módosított szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
kalkulus

"A törvényjavaslat a hozzá fűzött indoklás szerint lehetővé teszi, hogy a jövőben az adóhatóság készítse el a hozzá beérkező számlaadatok birtokában a vállalkozások számára az áfabevallás tervezetét (eÁfa) tovább csökkentve ezáltal a vállalkozások adminisztratív terheit. Az eÁfa – az eSZJA-val ellentétben – csak az érintett adózók aktív közreműködésével minősülhet bevallásnak (az adózóknak a levonható adóról számlánként dönteniük szükséges)."
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy a NAV által elkészített adóbevallást még alaposan át kell nézni, hiszen a vállalkozás felel azért, hogy a bevallásban olyan tételek legyenek, amiket a törvény előír. Amióta könnyítenek az adminisztrációs feladatokon kétszer annyit dolgozunk mint a könnyítések előtt nem elég, hogy feldolgozzuk a számlákat, küzdünk a már szinte negyedévente változó törvényekkel, még az ellenőrzésekre is rengeteg idő megy el. Nem az a gondom, hogy a NAV elkészíti az ÁFA bevallás tervezetet, hanem ahogy tálalják. Ezzel nem
Lehet, hogy ez csak az én meglátásom, de ha mások is egyet értenek velem, jó lenne már ez ellen fellépni!!! Az ügyfelek azt mondják mi dolgunk van, csak bepötyögjük a számlákat, sőt már azt sem kell, mert csak bemásoljuk a könyvelő programba és a NAV mindent megcsinál .

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink