hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A héten itt bukkanhatnak fel a NAV ellenőrei

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei augusztusban is folytatják a nyári ellenőrzéseket. Kiemelt figyelmet élveznek a vendéglátóhelyek, piacok, zöldség- és gyümölcsárusok, de az iskolakezdéssel kapcsolatban a tanszer-, papír- és írószer-kereskedők is számíthatnak próbavásárlásokra, emellett fókuszban marad a katás szerződések és a béren kívüli juttatásként adott utalványok vizsgálata is. A revizorok nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek megfelelő használatát, de figyelik az alkalmazottak szabályszerű bejelentését is. Természetesen a NAV ellenőrei ettől függetlenül máshol is lecsaphatnak.

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kataalanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

ÉSZAK-BUDAPEST

Augusztusi ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztusban a Budai Várban, valamint a Duna-korzón és környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

DÉL-BUDAPEST

Ellenőrzések a 35. héten

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és 28. között Budapesten a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

KELET-BUDAPEST

Távol-keleti árut értékesítők ellenőrzése

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és 28. között ellenőrzik a távol-keleti árukat értékesítő kereskedőket, bevásárlóközpontokat és piacokat. A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az áruk eredetét, az online pénztárgépek használatát, valamint a foglalkoztatottak bejelentését.

BÁCS-KISKUN MEGYE

Ellenőrzések augusztusban

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztusban a megye vendéglátóhelyein ellenőriznek. Az ellenőrök egyebek mellett vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Ellenőrzések a nyári időszakban

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai nyáron a szezonálisgyümölcs-árusokat ellenőrzik a boltokban, piacokon és közterületen. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó kivitelező vállalkozások is.

BARANYA MEGYE

Augusztusi ellenőrzések Baranyában

A NAV baranyai munkatársai augusztus 24. és 30. között kedden Siklóson, a Tesco Áruház üzletsorán értékesítőknél, csütörtökön a Komlói Piacon árusítóknál, pénteken pedig Pécsett, a taxis-személyszállítóknál végeznek ellenőrzéseket.

A hivatal munkatársainak megjelenésére a hét minden napján számíthatnak a magánszálláshely-szolgáltatók Pécsett, Komlón, Orfűn, Bólyban és Villányban.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a szabályos foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

FEJÉR MEGYE

Operatív ellenőrzések a szálláshely-szolgáltatóknál

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és 30. között a szálláshely-szolgáltatókat ellenőrzik. A NAV munkatársai vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését. A revizorok megjelenésére a megye más területén működő adózók is számíthatnak.

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

Adótraffipax 2020. augusztus 25. és 27. között

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. augusztus 25. és 27. között a tanszer-, a papír-írószer- és a ruhakereskedőket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

HEVES MEGYE

Operatív ellenőrzések helyszínei Heves megyében 2020. augusztusban

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztusban a megyei strandok, fürdők területén működő vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a szálláshely-szolgáltatókat ellenőrzik. A revizorok a foglalkoztatás szabályszerűségét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Komárom-Esztergom megyében a 34–35. héten

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 17. és 28. között a tanszer-, papír-, írószer- és ruhakereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

NÓGRÁD MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Nógrád megyében a 34–35. héten

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának revizorai 2020. augusztus 17. és 29. között az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a fagylaltozókban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

PEST MEGYE

Iskolakezdés

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2020. augusztus 3-ától szeptember 9-éig a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

SOMOGY MEGYE

ADÓtraffipax: 34–35. hét

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 34–35. héten az alábbi területeket ellenőrzik:

♦ a szálláshely-szolgáltatókat,
♦ azon Balaton parti kereskedelmi és vendéglátó-üzleteket, amelyeket 2020-ban még nem ellenőriztek, valamint
♦ a tanszer-, papír- és írószer-árusítókat.

A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Operatív ellenőrzések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínei

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 35. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

♦ augusztus 24. (hétfő): Pócspetri, Máriapócs;
♦ augusztus 25. (kedd): Tiszalök, Tiszavasvári;
♦ augusztus 26. (szerda): Vásárosnamény;
♦ augusztus 27. (csütörtök): Nyíregyháza;
♦ augusztus 28. (péntek): Apagy, Levelek;
♦ augusztus 29. (szombat): Újfehértó.

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

TOLNA MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Tolna megyében

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és szeptember 4. között a zöldség- és gyümölcsárusokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó kötelezettségek teljesítését.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

♦ 2020. 08. 24. (hétfő): Fadd,
♦ 2020. 08. 25. (kedd): Hőgyész,
♦ 2020. 08. 26. (szerda): Bátaszék,
♦ 2020. 08. 27. (csütörtök): Tamási,
♦ 2020. 08. 28. (péntek): Paks,
♦ 2020. 08. 29. (szombat): Szekszárd,
♦ 2020. 08. 31. (hétfő): Dombóvár,
♦ 2020. 09. 01. (kedd): Tolna,
♦ 2020. 09. 02. (szerda): Ozora,
♦ 2020. 09. 03. (csütörtök): Simontornya,
♦ 2020. 09. 04. (péntek): Bonyhád.

VESZPRÉM MEGYE:

Helyszíni ellenőrzések Veszprém megyében a 35. héten

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és 28. között ellenőrzik a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

♦ augusztus 24. (hétfő): Veszprém,
♦ augusztus 25. (kedd): Várpalota,
♦ augusztus 26. (szerda): Ajka,
♦ augusztus 27. (csütörtök) : Tapolca,
♦ augusztus 28. (péntek): Veszprém.

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

ZALA MEGYE

Balaton-parti ellenőrzések Zala megyében

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 10. és 25. között a Balaton-parti településeken ellenőrzik a vendéglátóhelyeket, üzleteket, alkalmi árusítókat, valamint a strandokon és azok környékén működő vállalkozásokat. A korábban mulasztó vállalkozások ismételt ellenőrzésre számíthatnak.

Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Jövedéki adó

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mikorra könyveljem?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close