hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A héten itt bukkanhatnak fel a NAV ellenőrei

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei augusztusban is folytatják a nyári ellenőrzéseket. Kiemelt figyelmet élveznek a vendéglátóhelyek, piacok, zöldség- és gyümölcsárusok, de az iskolakezdéssel kapcsolatban a tanszer-, papír- és írószer-kereskedők is számíthatnak próbavásárlásokra, emellett fókuszban marad a katás szerződések és a béren kívüli juttatásként adott utalványok vizsgálata is. A revizorok nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek megfelelő használatát, de figyelik az alkalmazottak szabályszerű bejelentését is. Természetesen a NAV ellenőrei ettől függetlenül máshol is lecsaphatnak.

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik.

A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

Katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kataalanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

ÉSZAK-BUDAPEST

Augusztusi ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztusban a Budai Várban, valamint a Duna-korzón és környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

DÉL-BUDAPEST

Ellenőrzések a 35. héten

A NAV Dél-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és 28. között Budapesten a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

KELET-BUDAPEST

Távol-keleti árut értékesítők ellenőrzése

A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és 28. között ellenőrzik a távol-keleti árukat értékesítő kereskedőket, bevásárlóközpontokat és piacokat. A revizorok vizsgálják a számla- és nyugtaadást, az áruk eredetét, az online pénztárgépek használatát, valamint a foglalkoztatottak bejelentését.

BÁCS-KISKUN MEGYE

Ellenőrzések augusztusban

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai augusztusban a megye vendéglátóhelyein ellenőriznek. Az ellenőrök egyebek mellett vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Ellenőrzések a nyári időszakban

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai nyáron a szezonálisgyümölcs-árusokat ellenőrzik a boltokban, piacokon és közterületen. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó kivitelező vállalkozások is.

BARANYA MEGYE

Augusztusi ellenőrzések Baranyában

A NAV baranyai munkatársai augusztus 24. és 30. között kedden Siklóson, a Tesco Áruház üzletsorán értékesítőknél, csütörtökön a Komlói Piacon árusítóknál, pénteken pedig Pécsett, a taxis-személyszállítóknál végeznek ellenőrzéseket.

A hivatal munkatársainak megjelenésére a hét minden napján számíthatnak a magánszálláshely-szolgáltatók Pécsett, Komlón, Orfűn, Bólyban és Villányban.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgép használatát, valamint a forgalmazott áruk eredetét vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a szabályos foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

FEJÉR MEGYE

Operatív ellenőrzések a szálláshely-szolgáltatóknál

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és 30. között a szálláshely-szolgáltatókat ellenőrzik. A NAV munkatársai vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését. A revizorok megjelenésére a megye más területén működő adózók is számíthatnak.

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

Adótraffipax 2020. augusztus 25. és 27. között

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. augusztus 25. és 27. között a tanszer-, a papír-írószer- és a ruhakereskedőket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

HEVES MEGYE

Operatív ellenőrzések helyszínei Heves megyében 2020. augusztusban

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztusban a megyei strandok, fürdők területén működő vállalkozásoknál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét, valamint az áruk eredetét.

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a szálláshely-szolgáltatókat ellenőrzik. A revizorok a foglalkoztatás szabályszerűségét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Komárom-Esztergom megyében a 34–35. héten

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 17. és 28. között a tanszer-, papír-, írószer- és ruhakereskedőket ellenőrzik. Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

NÓGRÁD MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Nógrád megyében a 34–35. héten

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának revizorai 2020. augusztus 17. és 29. között az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a fagylaltozókban. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

PEST MEGYE

Iskolakezdés

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakemberei 2020. augusztus 3-ától szeptember 9-éig a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket ellenőrzik. A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

SOMOGY MEGYE

ADÓtraffipax: 34–35. hét

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 34–35. héten az alábbi területeket ellenőrzik:

♦ a szálláshely-szolgáltatókat,
♦ azon Balaton parti kereskedelmi és vendéglátó-üzleteket, amelyeket 2020-ban még nem ellenőriztek, valamint
♦ a tanszer-, papír- és írószer-árusítókat.

A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Operatív ellenőrzések Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei helyszínei

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 35. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket.

♦ augusztus 24. (hétfő): Pócspetri, Máriapócs;
♦ augusztus 25. (kedd): Tiszalök, Tiszavasvári;
♦ augusztus 26. (szerda): Vásárosnamény;
♦ augusztus 27. (csütörtök): Nyíregyháza;
♦ augusztus 28. (péntek): Apagy, Levelek;
♦ augusztus 29. (szombat): Újfehértó.

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják.

TOLNA MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Tolna megyében

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és szeptember 4. között a zöldség- és gyümölcsárusokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó kötelezettségek teljesítését.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

♦ 2020. 08. 24. (hétfő): Fadd,
♦ 2020. 08. 25. (kedd): Hőgyész,
♦ 2020. 08. 26. (szerda): Bátaszék,
♦ 2020. 08. 27. (csütörtök): Tamási,
♦ 2020. 08. 28. (péntek): Paks,
♦ 2020. 08. 29. (szombat): Szekszárd,
♦ 2020. 08. 31. (hétfő): Dombóvár,
♦ 2020. 09. 01. (kedd): Tolna,
♦ 2020. 09. 02. (szerda): Ozora,
♦ 2020. 09. 03. (csütörtök): Simontornya,
♦ 2020. 09. 04. (péntek): Bonyhád.

VESZPRÉM MEGYE:

Helyszíni ellenőrzések Veszprém megyében a 35. héten

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 24. és 28. között ellenőrzik a tanszer-, papír- és írószer-kereskedőket.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

♦ augusztus 24. (hétfő): Veszprém,
♦ augusztus 25. (kedd): Várpalota,
♦ augusztus 26. (szerda): Ajka,
♦ augusztus 27. (csütörtök) : Tapolca,
♦ augusztus 28. (péntek): Veszprém.

A NAV ellenőrei a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják.

ZALA MEGYE

Balaton-parti ellenőrzések Zala megyében

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. augusztus 10. és 25. között a Balaton-parti településeken ellenőrzik a vendéglátóhelyeket, üzleteket, alkalmi árusítókat, valamint a strandokon és azok környékén működő vállalkozásokat. A korábban mulasztó vállalkozások ismételt ellenőrzésre számíthatnak.

Az ellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close