hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezeken a helyszíneken várhatók a NAV ellenőrei

  • adozona.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei szeptemberben is folytatják az ellenőrzéseket. Fókuszban lesznek a vendéglátóhelyek, piacok, pékségek, éjszakai szórakozóhelyek, de számíthatnak látogatásra ruhaboltok és használtbútor-kereskedők is. Továbbra is marad központi ellenőrzési téma a katás szerződések és a béren kívüli juttatásként adott utalványok vizsgálata is. Nem maradnak ellenőrizetlenül továbbra sem az építkezések és az ott foglalkoztatott munkavállalók. A revizorok nézik a nyugta- és számlaadás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, illetve figyelik az alkalmazottak megfelelő bejelentését is. A leírtak nem zárják ki, hogy a NAV munkatársai az itt leírt helyeken kívül is ellenőrzéseket tartsanak.

KÖZPONTI

Béren kívüli juttatásként adott utalványok ellenőrzése

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél. Az érintett társaságoknál a munkavállalók az utalványokat az átadás után röviddel készpénzben visszaválthatták, így a munkáltatók – az adók és járulékok bevallása és megfizetése nélkül – jelentős béren felüli jövedelmet juttathattak alkalmazottaiknak.

A NAV több mint ezer olyan céget azonosított és ellenőrizhet, ahol így éltek vissza a béren kívüli juttatás e formájával. A vizsgálatok a jogosulatlanul igénybe vett adókedvezményeket és az adózatlan jövedelmeket érintik. A munkáltatóknak az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőségük az így juttatott utalványok valós közterheit bevallani és megfizetni, korábbi bevallásaikat önellenőrzéssel módosítani.

KIEMELT ELLENŐRZÉSI TÉMAKÖRÖK

Katás szerződések vizsgálata

A NAV az év második felében kiemelten vizsgálja a kifizetőknél és foglalkoztatóknál a kataalanyokkal kötött szerződéseket, a bújtatott foglalkoztatással kapcsolatos visszaélések feltárása és visszaszorítása érdekében.

ÉSZAK-BUDAPEST

Szeptemberi ellenőrzések

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptemberben a piacokon és azok környékén ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését és a foglalkoztatás szabályszerűségét.

Vizsgálatokra számíthatnak még az építkezéseken dolgozó vállalkozások is.

BÁCS-KISKUN MEGYE

Ellenőrzések szeptemberben

A NAV Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben is ellenőrzik a vendéglátóhelyeket. Az ellenőrök a nyugtaadás és a foglalkoztatottak szabályszerű bejelentésének ellenőrzésén túl vizsgálják a kedvezményes áfakulcsok használatának szabályszerűségét, továbbá forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

BARANYA MEGYE

Szeptemberi ellenőrzések Baranyában

A NAV baranyai munkatársai szeptember 14. és 20. között hétfőn Pécsett, a Citrom utcai üzletekben, szerdán a harkányi piacon értékesítőknél, csütörtökön pedig Pécsett, a Forrás üzletházban található ruházati-kereskedőknél ellenőriznek. A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgép használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE

Vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyek ellenőrzése szeptember 26-án és 27-én Győrben

A NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 26-án és 27-én a győri vendéglátó- és éjszakai szórakozóhelyeket ellenőrzik. Az ellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

HAJDÚ-BIHAR MEGYE

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. szeptember 15. és 17. között a vendéglátóhelyeket ellenőrzi a megyében. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését.

HEVES MEGYE

A NAV Heves Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptemberben a papír- és írószer-kereskedőknél ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép használatát, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az áruk eredetét.

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Ellenőrzési helyszínek 38. hét

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai a 38. héten továbbra is a pékségeket és a pékáruüzleteket ellenőrzik. A revizorok a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

A megye építkezésein továbbra is folytatódnak a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellenőrzések.

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Komárom-Esztergom megyében a 38. héten

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 16. és 18. között a hentesüzleteket ellenőrzik.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

♦ szeptember 16. (szerda): Bábolna, Oroszlány, Tata, Dorog, Tatabánya,
♦ szeptember 17. (csütörtök): Esztergom, Tát, Kisbér, Tatabánya, Nyergesújfalu,
♦ szeptember 18. (péntek): Ács, Tata, Tatabánya, Komárom, Dorog.

Az adóellenőrök vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

NÓGRÁD MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Nógrád megyében a 38. héten

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2020. szeptember 16. és 18. között az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

♦ szeptember 16. (szerda): Szécsényi járás,
♦ szeptember 17. (csütörtök): Balassagyarmati járás,
♦ szeptember 18. (péntek): Salgótarjáni járás.

A revizorok az alkalmazottak bejelentését, a forgalmazott áruk eredetét, a számla- és nyugtaadást, valamint az online pénztárgép használatának szabályszerűségét vizsgálják a virág-, dísznövény-kiskereskedőknél. Az online pénztárgépekhez kapcsolódóan ellenőrzik továbbá a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, illetőleg a megfelelő áfakulcs használatát.

SOMOGY MEGYE

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 38–39. héten a megye teljes területén ellenőrzi a nyugta- és számlakibocsátást, a pénztárgépek üzemeltetésével kapcsolatos kötelezettségek teljesítését. Az adóellenőrök az építőiparban foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják.

Az alábbi tevékenységeket folytató vállalkozásokat keresik fel elsősorban az adóellenőrök:

♦ használtbútor-kereskedések,
♦ turkálók.

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 36–37. héten az alábbi helyszíneken végez ellenőrzéseket:

♦ sütödéknél, pékségeknél;
♦ a 2020-ban még nem ellenőrzött vendéglátóhelyeknél;
♦ építőipari vállalkozásoknál – különös tekintettel a foglalkoztatottak bejelentései és a járulékbevallások egyezőségére.

A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A nyugta- és számlaadást, a pénztárgépekkel kapcsolatos előírások betartását, a nyilvántartások vezetését, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét is vizsgálják a revizorok.

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Az NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 38. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

♦ szeptember 16. (szerda): Kocsord, Tunyogmatolcs;
♦ szeptember 17. (csütörtök): Ajak, Kisvárda;
♦ szeptember 18. (péntek): Nyíregyháza.

A NAV munkatársai az építőipari alkalmazottak bejelentéseit, valamint a kereskedelmi- és vendéglátóhelyek nyugta- és számlaadását és az online pénztárgépek használatának szabályszerűségét vizsgálják. A revizorok a hét valamennyi napján, a megye egyéb településein is végezhetnek ellenőrzéseket.

TOLNA MEGYE

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és 18. között a vendéglátóhelyeket és az építőipari vállalkozásokat ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árukészletek eredetét, valamint a helyes pénztárgéphasználatot.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

♦ 2020.09.16. (szerda): Szekszárd,
♦ 2020.09.17. (csütörtök): Hőgyész,
♦ 2020.09.18. (péntek): Tolna.

VAS MEGYE

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és szeptember 25. között a pékségeket és a pékáruüzleteket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, az alkalmazottak bejelentését, indokolt esetben forgalomszámlálást is végezhetnek. A közzétett információ nem zárja ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

Operatív ellenőrzések Vas megyében

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai szeptemberben a zöldség-, gyümölcs-, és ruhakereskedőket ellenőrzik. A revizorok vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését és az alkalmazottak bejelentését is.

VESZPRÉM MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Veszprém megyében a 38. héten

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és 18. között az alábbi településeken terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

♦ szeptember 16. (szerda): Sümeg,
♦ szeptember 17. (csütörtök): Várpalota,
♦ szeptember 18. (péntek): Veszprém.

A NAV ellenőrei az idén még nem vizsgált vállalkozásoknál ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát.

ZALA MEGYE

Helyszíni ellenőrzések Zala megyében a 38. héten

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2020. szeptember 14. és 20. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik. Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, a pénztárgépek szabályszerű használatát vizsgálják, valamint forgalomszámlálást is végezhetnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close