45 találat a(z) rendkívüli munkavégzés cimkére

Biztonsági őrök bérpótléka Cikk

Hogyan és milyen pótlékok járnak a biztonsági őröknek? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Távmunka, rendkívüli munkavégzés, huzamos munkaidőbeosztás: ezekre kell figyelni Cikk

A gazdasági válság mind a munkáltatókat, mind pedig a munkavállalókat hátrányos helyzetbe hozta. A vállalkozások csökkenő, ingadozó kereslettel, illetve a munkavállalói keresőképtelenség gyakoribbá válásával számolhatnak. Ebből eredően eseti vagy folyamatos munkaerőhiány jelentkezik, míg a munkavállalók az állásbiztonság ismételt megingásával találkoznak. Érdemes tehát áttekinteni azokat a kérdéseket, melyek ebben az élethelyzetben gyakran felmerülnek, és szükséges azt megvizsgálni, hogy a feleknek milyen mozgásterük van jelenleg, mert sokszor lényegesen nagyobb rugalmasságra lenne szükségük, jogszabályt azonban nem sérthetnek.

Közszolgálati rendkívüli munkavégzés ellentételezése Cikk

Állami szolgálati jogviszonyban, ha a rendkívüli munkavégzés keretében, ami nem pihenőnapra és munkaszüneti napra volt elrendelve, a Kttv. 98. § (7) bekezdése alapján a szabadidőre járó arányos összeg mennyi, illetve a túlmunka ellenszolgáltatás pótlékot von-e maga után, vagy illetménykiegészítést? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Rendkívüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állami szolgálati jogviszonyban, ha a rendkívüli munkavégzés keretében, ami nem pihenőnapra és munkaszüneti napra volt elrendelve, a Kttv. 98. § (7) bekezdése alapján a szabadidőre járó arányos összeg mennyi, illetve a túlmunka ellenszolgáltatás pótlékot von-e maga után, vagy illetménykiegészítést? Válaszát köszönöm

Hosszú hétvége jön: munkavégzés, bérpótlék, szabadság ünnepnapkor Cikk

Idén augusztus 10-én dolgozniuk kell az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalóknak, cserébe augusztus 17-20-a között élvezhetik a négynapos hosszú hétvégét. Áthelyezett munkanapra mikor adható ki szabadság, s hogyan rendelhető el túlóra hat munkanapos héten?

Rendkívüli munkavégzés óradíja havibéresnél Kérdés

Tisztelt Adózóna! A címben jelzett tárgyhoz kapcsolódóan korábban feltettem egy kérdést, amire választ is kaptam: https://adozona.hu/kerdesek/2019_7_11_Havi_dijas_dolgozo_tulora_dijazas_ssw, valamint egy korábban más által feltett kérdésre is tettem egy észrevétel, amire szintén érkezett válasz: https://adozona.hu/kerdesek/2019_7_11_Tuloraalap_szamitas_cyw. Úgy érzem, a két válasz ellentétes egymással, mivel a rendkívüli munkavégzés alaprészének a megállapítására a kérdésemre adott válaszban az osztószám 174 óra, míg az észrevételemre adott válaszban az osztószám a tárgyhavi munkaórák száma. Kérem, segítsenek feloldani az ellentmondást! Köszönettel! Kovács László Gábor

Havidíjas dolgozó túlóradíjazásának megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Havibéres munkavállaló rendkívüli munkavégzése (köznapi nevén túlóra) díjazásának helyes kiszámításához kérném a segítségét (példaként 2019. 06. hónap szerepel). A napi életben kétféle számítási móddal lehet találkozni, melyeket az alábbiakban konkrét példákon keresztül vezetek le. A számítások során a számokat forintra kerekítve adom meg. Alapadatok: – alapbér: 392.000,-Ft/hó – időszak: 2019. 06.hó – munkanapok száma: 19 nap – munkaórák száma: 152 óra – rendkívüli munkavégzéses órák száma: 10 óra – pótlék mértéke a 143. § (2) a) pontja szerinti munkavégzés esetére: 50% A.) (ez a módszer nem tesz különbséget a díjazás során, hogy a rendkívüli munkavégzés melyik hónapban történik, azaz az egy órára jutó díj mindig ugyanannyi): alapbér arányos részének egy órára jutó díja: 392 000/174 = 2253 alapbér arányos része 10 órára: 2253 x 10 = 22 530 10 órára jutó pótlék: 22 530 x 50% = 11 265 rendkívüli munkavégzés díja összesen: 33 795 B.) (ez a módszer minden hónapban más-más összeggel díjazza a túlmunkát): alapbér arányos részének egy órára jutó díja: 392 000/152 = 2579 alapbér arányos része 10 órára: 2579 x 10 = 25 790 1 órára jutó pótlékalap: 392 000/174 = 2253 10 órára jutó pótlékalap: 2253 x 10 = 22 530 10 órára jutó pótlék: 22 530 x 50% = 11 265 rendkívüli munkavégzés díja összesen: 37 055 Válaszukat előre is köszönöm!

Megint változott az Mt.: lista a fontos módosításokról Cikk

Több alkalommal is módosult az utóbbi időben a munka törvénykönyve (Mt.), legutóbb 2019. április 11-én. A munka- és pihenőidő szabályainak változását követte az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) átültetése. Cikkünkben áttekintjük a leglényegesebb módosításokat.

Húsvét után: mi jár a ledolgozott munkaszüneti napokra? Cikk

Nagypéntek és húsvéthétfő napjain az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók pihentek, megemlékeztek, ünnepeltek. Nem mindenki tölthette azonban otthon a családjával ezeket a munkaszüneti napokat. Dolgoztak az éttermekben, a kirakodóvásárokban, a hibaelhárításban. Az egészségügyi dolgozók, közüzemi szolgáltatók is e körbe tartoznak. Kik oszthatók be rendes és rendkívüli munkavégzésre? Hogyan járjunk el a bérpótlékok elszámolása során?

Heti munkaidő mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 99. paragrafusának (2) bekezdése szerint a (nem készenléti jellegű munkakört ellátó, illetve nem a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozójának minősülő) munkavállaló beosztás szerinti heti munkaideje legfeljebb 48 óra lehet. Az Mt. 99. paragrafusának (5) bekezdése alapján a munkavállaló heti munkaidejébe a 107. paragrafusban meghatározott rendkívüli munkaidő tartamát be kell számítani. Az Mt. 99. paragrafusának hatályos (7) bekezdése és annak indokolása szerint az Mt. rögzíti azt, hogy a munkaidőkeret tartama (vagy 12 hónap) átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzéssel együtt sem haladhatja meg a 48 órát. A munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló egy adott hétre eső heti munkaideje (beosztás szerint plusz rendkívül munkaidő) meghaladhatja a 48 órát, amennyiben a munkaidőkeret tartamának átlagában a heti munkaidő a rendkívüli munkavégzéssel együtt sem haladja meg a 48 órát? Köszönettel.

Lestrapálnák a dolgozókat a módosító munkajogi szabályok Cikk

Két területen jelentős, kirívó változást eredményezne a munka törvénykönyve (Mt.) mostani módosítása: a munkaidőkeret tartama, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják, kollektív szerződés rendelkezése szerint legfeljebb 36 hónapra, míg a rendkívüli munkaidő felső határa teljes napi munkaidő esetén naptári évenként 400 órára nőne. Könnyedén belátható, hogy az ilyen mértékű túlmunkavégzés a munkavállalók kizsigerelését eredményezné, veszélyeztetné az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételét, ellentétes lenne az általános magatartási követelményekkel, mely helyzetet a 36 hónap elteltével történő elszámolás csak súlyosbítana.

Napi munkaidő utáni készenlét Kérdés

T. Szakértő! A munkáltatónál a dolgozók heti 40 órás munkaszerződéssel rendelkeznek, 3 havi munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva úgy, hogy a beosztásuk 12 órás műszakokban történik 7-19-ig. Nem készenléti jellegű munkakörben vannak. A kérdésem az lenne, hogy 19 óra után a műszakot követően elrendelhető-e ugyanazon dolgozó számára készenlét? Amennyiben a készenlét alatt berendelés történik, akkor a pihenőidőt hogyan kell számolni? A készenlét alatti munkavégzés rendkívüli munkaidőnek számít? Hogyan kell bérpótlékot meghatározni március 14-ei készenlét alatti munkavégzés esetén abban az esetben, ha 14-én 22-órától 15-én 3 óráig kellett dolgozni. Szabályos-e az alábbi eljárás? Heti 3*12 órás műszak, ebben az esetben 4 óra hiányzik a heti 40 órából. A készenlét alatti munkavégzésből 4 órát el lehet számolni a munkaidő-keretben rendes munkaidőként annak érdekében, hogy a heti 40 óra átlagban le legyen dolgozva?

Március 15. – ezekre a szabályokra ügyeljen! Cikk

Újabb munkaszüneti nap közeledik, mely kapcsán a vállalkozások különböző problémákkal szembesülhetnek. Érdemes áttekinteni, hogy kik végezhetnek munkát ezen a napon. Azt sem árt tudni, hogy munkavégzés esetén milyen bért, illetve bérpótlékokat kell fizetni, ráadásul bizonyos esetekben munkavégzés hiányában is fennáll bérfizetési kötelezettség. Ezeket a területeket mutatjuk be írásunkban.

Munkaidőkeret és betegszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy munkavállaló, aki munkaidőkeretben dolgozik. Beosztás szerinti napjain betegszabadságon volt. Pihenőnapjain bement dolgozni, ez rendkívüli munkavégzésnek minősül. A kérdésem az lenne, hogy ezek a napok beletartoznak a munkaidőkeretbe? Választ előre is köszönöm. Pajcsics Eszter

Így számolhatjuk el a rendkívüli munkavégzést Cikk

A munkaerőhiány következtében a munkáltatók gyakran kénytelenek rendkívüli munkavégzést elrendelni, mely során általában problémát jelent annak pénzügyi elszámolása (bérszámfejtése). Az alábbiakban a lehetséges módozatokat mutatjuk be.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szolgáltatás exportja

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close