63 találat a(z) rendezvény cimkére

Ingyenesen látogatható rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját termékeinek reklámozása céljából termékbemutatót rendez, melynek során a telephelyén és a telephelye előtti önkormányzati területen különféle rendezvényeket szervez. Részben különféle árusok pultokról, bódékból árusítanak ételt, italt és különféle vásári tárgyakat, másrészt a rendezvényt népszerűsítő koncertek is vannak. Az ingyenes, bárki által látogatható rendezvény egyértelműen a cég reklámozását szolgálja, a koncertek alatt is a céget reklámozó feliratok láthatók. A kft. részére a rendezvényt megszervező cég egy számlát bocsát ki, melyben a fellépők díja is szerepel. Kérdés, hogy az ingyenesen látogatható rendezvény miatt – különös tekintettel a koncertekre – kell-e személyi jovedelemadót és eho-t fizetnie a kft.-nek az Szja törvény 70. § (3) b) pontja alapján (esetleg valamilyen más rendelkezés alapján). Mivel egy kft. szervezi a rendezvényt, az 1. számú melléklet 8.35 pontja szóba sem jöhet, de persze a rendezvény alapvető célja sem a szórakoztatás, hanem a reklámozás. A kérdést továbbgondolva: az országban sok olyan ingyenesen látogatható rendezvény van, amelyet nem maga az önkormányzat, hanem egy cég szervez meg, így az idézett adómentességi szabály nem alkalmazható. Így például egy városi kultúrális fesztiválon (pl. borfesztivál stb.) az önkormányzat tulajdonában álló kft. szervezi meg a rendezvényt, a bevétel és a költség a kft.-nél merül fel, az ingyenes koncertek után a kft.-nek adót és eho-t kellene fizetnie? Köszönöm a választ!

Adóellenőrzés: ezekre a helyszínekre és témákra összpontosítanak a héten Cikk

Elsősorban a turisták által kedvelt helyszíneket, rendezvényeket, a számla- és nyugtaadást, az áruk eredetét ellenőrzik a NAV ellenőrei a héten az adóhatóság „adótraffipaxa” szerint.

Rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vendéglátó egység 20. születésnapját ünnepli. Az üzleti partnereinek, mintegy 1500 főnek, születésnapi ünnepséget szervez. Az összes költség egy 4 000 000 forintot tesz ki (ételek alapanyagköltsége, sátorbérlés, előadók meghívása). Kérdésem az lenne, hogy ez a rendezvény milyen adóvonzattal jár, valamint a fent említett költségeket el lehet-e számolni a vállalkozás működéséhez kapcsolódóan? Válaszát előre is köszönöm!

Vállalati nyílt nap adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Cégünk nyílt napot szervez a munkavállalók családtagjai részére, lehetőséget kapnak az érdeklődök cégünk megismerésére. Azt szeretném megkérdezni, hogy a szervezéssel kapcsolatos költségeknek (karszalagok, buszok bérlése ...) milyen adóvonzata van? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Jótékonysági rendezvény Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdéssel kapcsolatban várom szakértői válaszukat: az egyik egyéni vállalkozó (akinek a tevékenységi körében közétkeztetés, rendezvényszervezés, szálláshely szolgáltatás van) egész napos jótékonysági programot szervez lakhelyén (kisváros, 10 ezres lélekszám). Fellépnek zenekarok, mazsorett lányok, bográcsban ételt készítenek a rendezvényre kilátogatóknak. A rendezvény jótékony célú felajánlás a falu lakói részére, csak költség merül fel, kiszámlázás, árbevétel nem lesz ebből a rendezvényből. Elszámolhatja-e a vállalkozó a vállalkozásából kifizetett összegeket költségként? Kell-e utána adóznia? Adóalapnövelő tételként be kell-e állítani a könyvelésébe? Válaszukat tisztelettel megköszönve. Ötlemozaik Könyvelő Kft.

Amikor reprezentáció a juttatás, amikor valami más Cikk

A különböző rendezvények, események alkalmával a résztvevők gyakran részesülnek ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokban (étel-, ital-fogyasztás, utazás, szállás stb.). Sokan bizonytalanok, hogy ezek költségét, illetve az ilyen módon juttatott jövedelmet milyen adószabályok szerint kell kezelni. Többnyire az a kérdés, hogy adózási szempontból mit kell reprezentációnak tekinteni, és mit valamely más juttatás körébe sorolni.

Zenés, táncos rendezvény áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 18%-os adókulcs alá tartozó zenés, táncos rendezvényekkel kapcsolatosan kérnénk segítséget. A 18%-os áfa alkalmazásához a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni. Ez konkrétan a sorszámozott ülőhelyekre vonatkozik? Ha a koncertre érkezési sorrendben ülnek le a nézők, akkor arra a 18%-ot lehet érvényesíteni, vagy mivel ülőhelyes, ezért az is 27%-os áfa alá tartozik? Segítségét köszönöm.

Konferencia díjának, áfájának elszámolása, adózása Cikk

Egy kft. ügyvezetői részt vettek egy tevékenységükkel összefüggő konferencián, melyről számlát kaptak. A számlán szerepel a rendezvény részvételi díja és a továbbszámlázott étel, ital áfásan. Ez a kft. számára teljes mértékben költségként elszámolható-e, az áfa visszaigényelhető-e? Illetve van-e valamilyen adóvonzata a kft. vagy akár az ügyvezetők tekintetében? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Rendezvény részvételi díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetői részt vettek egy tevékenységükkel összefüggő konferencián, melyről számlát kaptak. A számlán szerepel a rendezvény részvételi díja és a továbbszámlázott étel, ital áfásan. A kérdésem, hogy ez a kft számára teljes mértékben költségként elszámolható-e, az áfa visszaigényelhető-e? Illetve van-e valamilyen adóvonzata a kft. vagy akár az ügyvezetők tekintetében? Előre is köszönöm a segítségüket.

Kiadások elszámolása Kérdés

Hogyan számolható el egy vállalkozásnál, ha nem reprezentációs céllal vásárol napi felhasználású élelmiszereket, italokat. Így például kávét, cukrot, tejszínt, tejszínhabot, ásványvizet, kólát, üdítőket stb. Ezeket nem egy rendezvényen belül használja, szolgálja fel, hanem a dolgozók mindennapi szükségleteit elégítik ki, illetve a céghez érkező személyeket vendégelik meg vele. Juttatásnak minősül-e ez? Adózni kell-e utánuk (attól függően, hogy saját dolgozó vagy vendég részére nyújtjuk)? Kell-e valamilyen nyilvántartással alátámasztani a fogyasztást? Milyen számlaosztályban kell nyilvántartani 51 vagy 55? Van-e erre vontkazóan valami különös rendelkezés az adótörvényekben?

Ünnepélyes átadó (üzemegység átadása) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Az új üzemcsarnokunk ünnepélyes átadásakor felmerültek különböző költségek, mint rendezvényszervezés, molinókészítés, meghívók készítése, a meghívott vendégek részére vendéglátás keretében étel, ital, ajándék stb. Hová soroljuk ezeket a költségeket? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Rendezvény adóvonzata 2. Kérdés

Tisztelt Juhász Tibor Úr! Először is megköszönöm az előző, azonos című kérdésemre adott alapos és hosszú válaszát. De a sorait olvasva még néhány apró kérdés, illetve értelmezési bizonytalanság felmerült. A céges rendezvény, amiről még mindig szó van, az egy licenc szerződésben előírt kötelezettség, tehát céges rendezvény. A terembérlet adóvonzata még nem teljesen tiszta. Mivel a rendezvény céges, de van szórakoztató elem és étel-, italfogyasztás is, mi a teendő ezzel a résszel? A céges rendezvényen, ha nem ennének, innának, akkor is bérelni kellene a termet. Mi a helyes besorolás? Továbbá, ha a cég ad át az ott megjelent cégek képviselőinek díjakat, a díj minek számít? Amúgy a cég polcán fog díszelegni, ezt biztosan senki nem fogja hazavinni. Ezen tétel után kell-e adót fizetni? A rendezvény megszervezésében külső partner is részt vett (a saját munkavállalókon kívül), megbízási szerződéssel. Az ő számlája milyen költségnek minősül? Remélem, ez nem keletkeztet adóalapot. Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Sz.E.

Rendezvény adóvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni, hogy foglalja össze egy céges rendezvény adóvonzatát. Itt felsorolást szeretnék kérni, hogy mi minden is tartozhat ide (nyilván a teljesség igénye nélkül). Pár szóban bemutatom a saját problémás esetemet. Van egy céges nagy rendezvény, nagy létszámú résztvevővel, fizető és nem fizető (VIP) vendégekkel. A rendezvény a cég tevékenységéhez szorosan kapcsolódik, nem a szórakoztatásról szól, de nyilván vannak ilyen elemei is. Van étel és ital, parkolási díj, ajándékok, terembérlet, videós és fotós, hangtechnikus, fellépő vendégek, műsorvezető, ritkán szállásköltség (vidéki vendégek részére). Az adóalap megállapítása a felmerült összes költség (bruttó számla) figyelembevételével történik, a fizető és nem fizető vendégek arányában. A fizető vendégek után felmerült költségekből az áfa levonásra került (étel és ital után is, hiszen a fizető vendégnek ez a költség tovább lett számlázva). Itt talán kérdésként merülhet fel a fizető vendégnek kiállított számla. Ugyanis neki csak annyi van a számlán, hogy részvételi díj és egy ehhez tartozó összeg (tehát az étel és ital külön soron nincs megbontva). Ilyen esetben is levonható az áfa? A kérdést azért tettem fel ilyen részletesen, hogy végre kiderüljön, mi lehet adóalap és mi nem, mert ez egy rendezvény után állandó küzdelem a vezetőség és a könyvelő között. Várom megtisztelő válaszát. Üdvözlettel: Sz.E.

Közvetítői jutalék áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző rendezvényekre belépőjegyek értékesítésével foglalkozik. A jegyek értékesítésére bizományosi szerződést kötöttünk. A nyári, szabadtéri rendezvényekre a belépőjegyek áfakulcsa 18 százalék. Az lenne a kérdésem, hogy a 18 százalékos értékesítéshez kapcsolódó bizományosi díjat is 18 százalékkal kell-e a számlán feltüntetni, vagy az 27 százalékos? Változik-e valami, ha nem bizományosi díjat, hanem értékesítési jutalékot számláznak?

Standépítés áfája külföldi megrendelőnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Angol cég Magyarországon rendezett konferenciát, ezért magyar adószámot kért, ami alatt a résztvevőknek számlázott. A rendezvényt egy budapesti szállodában tartották, amelyhez a standokat a szállodában egy magyar cég állította fel. A standépítést az angol cég felé belföldi egyenes, 27 százalékos áfával kell számlázni, vagy EU-n belüli szolgáltatásként az angliai adószámra? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close