423 találat a(z) részmunkaidő cimkére

Szolgálati idő számítása nyugdíj megállapításához Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben van egy 8 órás és egy 4 órás munkaviszonyom, az a szolgálati idő számítás során mennyi időnek számít?? 1,5 napnak? Válaszát előre is köszönöm!

Ekho választásának kritériumai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyban, 4 órás munkaidőben foglalkoztatott dolgozó, aki a minimálbér arányos részét kapja munkabérként, megbízási díjára (labdarúgó játékvezetés) választhatja-e az ekho szerinti adózást?

Cafetéria gyes alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, van-e bármilyen jogi akadálya annak, hogy a cég tagjaként részmunkaidős munkaviszonyban álló munkavállalónak – aki jelenleg gyesen van –, cafetéria keretében a nagyobbik gyermeke óvodai költségét megtérítse a munkáltató? Jelenleg a cégnek nincs árbevétele, mert fél éven aluli gyermekkel van gyesen az ügyvezető, más munkavállaló nincs a cégben. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Részmunkaidő beosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony! Részmunkaidő beosztásával kapcsolatban az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Jól gondoljuk, hogy részmunkaidő esetén (például napi 4 vagy napi 6 óra) is jogosult a munkáltató hétfőtől péntekig úgy beosztani a napi munkaidőt, hogy a munkaidő kezdete és vége 8:00–12:00 vagy 14:00–18:00 óra között váltakozna? Jól gondoljuk, hogy a fenti esetben a részmunkaidő nem kerülne egyenlőtlenül beosztásra, mivel önmagában a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének és végének változása nem jelent egyenlőtlen munkaidőbeosztást? Ennek megfelelően a fentiek szerinti beosztáshoz nem kell munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot alkalmazni, azaz az ilyen beosztás általános munkarendnek minősül? Szíves válaszaikat előre is köszönöm. Tisztelettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném a tájékoztatását. A dolgozónak van négyórás munkaviszonya egy cégnél, egy másik cégnél egyszerűsített foglalkoztatás keretében szintén négy órát dolgozna. Lehetséges-e, hogy egy napi bejelentést kettő napra megbontva használjon fel, mivel naponta csak négy órát dolgozna? Segítségét köszönöm.

Kft.-tag 4 órás munkaviszonyban II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném még pontosítani, hogy négyórás munkaviszonyban lehet a kft. tagja, ha máshol nincs 36 órás munkaviszonya, nem nyugdíjas, és nem nappali tagozatos hallgató, és a fenti kérdés alapján 4 órában dolgozik, és működik személyesen közre a kft.-ben?

Éjszakai pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég részmunkaidős takarítókat foglalkoztat 4 havi munkaidőkeretben és a munkaköri leírás szerint hétfőtől péntekig 19-23 óra között kell jönniük takarítani, akkor a 22-23 óra közötti időszakban kell nekik éjszakai pótlékot fizetni?

Kft.-tag négyórás munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja, akinek nincs munkaviszonya sehol, és a kft.-ben heti négyórás munkaviszonyban (az összes tevékenységét négyórás munkaviszonyban látja el) személyesen közreműködik, mint ügyvezető, és dolgozik is a tevékenységi körnek megfelelően. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? A kft.-ben két tag van, a másik tagnak van heti 36 órás munkaviszonya, utána nem fizet járulékot a cég.

Őstermelő 20 órás munkaviszonnyal Kérdés

Üdvözlöm! Őstermelő adószámos magánszemély korábbi 36 órát meghaladó munkaviszonya 20 órásra változott. Ebben az esetben keletkezik járulékfizetési (és ezzel együtt bevallási) kötelezettsége? Előre is köszönöm.

Kft. tagjának személyes közreműködése 4 órás munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja, akinek nincs munkaviszonya sehol, és a kft.-be heti négy órás munkaviszonyban közreműködik, nemcsak ügyvezetői teendőket lát el, hanem dolgozik is a tevékenységi körnek megfelelően. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? A kft.-ben két tag van, a másik tagnak van heti 36 órás munkaviszonya, ő utána nincs fizetve járulék.

Teljes munkaidős munkavégzés részmunkaidőben? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-nek három tagja van, autójavítással foglalkoznak, ketten a szakmájuk szerint is autószerelők, ők dolgoznak a műhelyben, a harmadik tag Ausztriában dolgozik főállásban, és a kft.-ben ő intézi a papírmunkát, mivel nem ez a szakmája. A két tag a társasági szerződés szerint munkaviszonyban látja el a feladatokat, 8 órára és 161 ezer forintra jelentettem be őket. Most azt kérték, hogy jelentsem át őket Egyéb szolgáltatást nyújtó egység vezetője (1329) munkakörbe és négy órás munkaviszonyba. Szeretném megkérdezni, hogy ez járható lenne? Én ózkodom ettől az átjelentéstől, hisz egész nap a műhelyben vannak, és elmondásuk szerint többet keresnek egy hét alatt, mint Ausztriában egy hónap alatt. Köszönöm a válaszukat: N. Anett

Munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Négyórás munkaviszonyban adható-e az alkalmazottnak lakáscélú támogatás? Van olyan feltétel esetleg, hogy mennyi ideje kell a munkavállalónak az adott vállalkozásnál dolgoznia, hogy a munkáltató adhasson neki támogatást? Konkrétan: ha ma beléptetünk egy alkalmazottat, holnap már megkaphatja a lakáscélú támogatást? Köszönöm a válaszát.

Kft. ügyvezetője négyórás munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Most alakul egy kft. két taggal, 66-33 százalékos tulajdonosi arányban. A 33 százalékos tulajdoni hányadú tagnak van 36 órás munkaviszonya, ő többes jogviszonyú társas vállalkozó lesz, járulékot nem fizetünk utána. A 66 százalékos részesedésű tag 4 órás munkaviszonyban működne személyesen közre, a garantált bérminimum fele után fizetné meg a járulékokat. Kérdésem az lenne, hogy a tb-szabályoknak megfelelnek-e a fentiek?

Ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Egy kétszemélyes autójavtó kft.-ben kettő ügyvezető van. Mind a két ügyvezető dolgozik (autójavítás) a kft.-ben, vezetői feladataikat is közösen látják el, és mindezt részmunkaidős munkaviszony keretében kívánják végezni. Milyen járulékfizetési kötelezettségük lesz? Köszönöm: Farkas Ibolya

Nyugdíj összegének számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy napi 4 órában foglalkoztatott alkalmazott, aki egész évben így dolgozik, havi bruttó munkabére 81 ezer forint. Nyugdíjazáskor egy teljes év szolgálati időt számítanak neki nyugellátásra való jogosultság szempontjából. Nyugdíjösszegének számításakor 81 000 :127 500 x 365 nap = 232 nap szolgálati időt fog szerezni. Kérdésem: amennyiben december hónapban nem a 81 ezer forintot, hanem 558 ezer forinttal többet, a minimálbér és a munkabére éves szintű különbözetét (127 500-81 000 ) x 12 hó azaz 639 000 forint munkabért számfejtenek neki, akkor 365 nap szolgálati időt fog szerezni a nyugdíj összegének számítása szempontjából, vagy ezt havonta kell értékelni, és így csak december hónapra szerzi meg a 31 napot, a többi hónapot pedig arányosan számolják? Ha a 639 ezer forint munkabérként való számfejtéssel nem szerzi meg a 365 napot, akkor esetleg, ha jutalomnak nevezzük a 81 ezer forint munkabéren felüli 558 ezer forintot, akkor úgy megszerzi a 365 napot a nyugdíj összegének számítása szempontjából?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs