78 találat a(z) ráfordítás cimkére

Önkormányzatnak fizetett összeg elszámolása Kérdés

Perveszteség elszámolása Kérdés

Véglegesen átadott pénzeszköz 2. Kérdés

Véglegesen átadott pénzeszköz 1. Kérdés

Lakásszövetkezet beszámolója Kérdés

Társasági adó – önellenőrzés szakértői válaszra reagálás Kérdés

Ráfordítás: parkolási díj telefonszámlában, közlekedési bírság Kérdés

Saját üzletrész térítésmentes átadása gazdasági társaság tagnak Kérdés

Kivás cég pénzbeli támogatást nyújt egyesületnek Kérdés

Nyíltvégű pénzügyi lízing, alanyi áfamentes lízingbevevő esetén Kérdés

Céltartalék képzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 2019. évben kötött 1 éves szerződést partnerével egy projekt teljesítésére. 2019. évben részteljesítésekről havonta számlát állított ki partnere felé, azonban a vállalt munkával kapcsolatban a költségek jelentős része a 2020. évben merül fel, illetve azon alvállalkozókat, akik 2019. évtől dolgoztak a projekten, egy összegben 2020.nyarán fizeti ki. Így 2019. évben jelentős nyereség képződött a társaságnál. Kérdésem, hogy a cég képezhet-e ezen szerződéshez kapcsolódóan, a 2020. évben kiszámlázásra kerülő alvállalkozói teljesítések kifizetésére céltartalékot a 2019. évben? Illetve, amennyiben képezhető ezen jövőbeni költségekre céltartalék, a társasági adóról szóló törvény elismeri-e ráfordításként? Válaszát előre is köszönöm!

Kulturális rendezvény, adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk munkavállalóknak, munkavállaló hozzátartozóinak és ügyfeleinek is 10 000 Ft/fő értékben belépőjegyet adott 2019. december hónapban. A juttatásban részesülők nyilatkoztak, hogy tárgyévben a 149 000 forintot nem haladja meg ezen jogcímen kapott juttatásuk. (szja-törvény 1. sz. melléklet 8.28 b) pont alapján). Társaságunk nyilvántartást vezet az adómentes juttatásokról. Kérdésem, hogy a társasági adó szempontjából a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak minősül-e az adott juttatás függetlenül attól, hogy kinek adtuk? Köszönettel!

Látvány-csapatsport közvetlen támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a látvány-csapatsport közvetlen támogatásának lépéseiben. A támogatott összeg elszámolható ráfordításként és a fizetendő adót is csökkenthetjük vele? Előre is köszönöm a válaszát!

Véglegesen átadott pénzeszköz fejlesztési célra szakszervezet esetén Kérdés

Adott egy szakszervezet, amelynek van a tulajdonába egy nagyobb értékű ingatlan (üdülő). A szakszervezet ezt az ingatlant bérbe adja egy kft.-nek, amely azt üzemelteti. Az ingatlanon a kft. szeretne nagyobb beruházást végezni, nyílászárócserék, villamos vezetékek cseréje stb. A beruházás értéke kb. 15 millió forint. Mivel a szakszervezetnek is érdekében áll az ingatlan felújítása, szükségesek ezek a munkálatok, pénzügyileg részben (50%) kívánja finanszírozni. A szakszervezet milyen jogcímen adhat a kft. részére pénzt? Adhat véglegesen átadott pénzeszközt fejlesztési célra? A kft. természetesen nyilatkozna, hogy e nélkül is nyereséges, és megfizetné a 9 százalék társasági adót. Működhet ez? Ebben az esetben a szakszervezetnek kell valamilyen adót ezzel kapcsolatban fizetnie? A szakszervezet ezt ráfordításként tudja elszámolni? Ha nem működik, milyen más formában tud átadni pénzt erre a beruházásra?

Mikrogazdálkodó – értékvesztés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy társaság pénzforgalmi áfa elszámolási módot választott. A mikrogazdálkodókra vonatkozó szabályok szerint készíti a beszámolóját és vezeti könyveit. Egyik vevője nem fizetett 2017-ben, a tartozás összege 100 ezer forint alatti volt. Ezért 2018-ban 365 nap elteltét követően értékvesztés került elszámolásra, ami behajthatatlan követelésként került könyvelésre és nem emelte az adóalapot. Az ügyvezető ügyvédhez/behajtó céghez fordult és ennek hatására 2019-ben érkezett pár ezer forintos összeg, majd következő hónapban újabb kis összeg. A banki jóváírás közleményében az szerepel, hogy „perköltség”. Az alábbi kérdésekben kérném szíves válaszukat: – Helyesen történt-e 2018-ban a könyvekből való kivezetés, és helyes-e, hogy a ráfordításként elszámolt összeggel a vállalkozás nem emelte meg az adóalapját a 2018. évi tao-bevallásában? – Amennyiben a jóváírásnál a banki közlemény „perköltség”, illetve „költségek megtérítése”, akkor perköltség megtérítése esetén a beérkezett összeg után merül-e fel áfafizetési kötelezettsége a társaságnak? Az ügyvédi iroda, illetve végrehajtó cég az ügy elvállalásakor megbízási díjat számított fel, melyet a kérdésbéli társaság kifizetett, vélhetően ennek áthárításaként érkezik a jóváírás. A könyvekben már nem szerepel a tartozás összege és az érkező összeg nem is egyezik meg a múltbéli tartozással, így ellenérték kiegyenlítéseként a társaság véleménye szerint ez nem könyvelhető. A kérdés röviden: kell-e áfát fizetni a befolyt összeg után

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági őstermelőnek történő kifizetések a járulékbevallásban

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Közösségen belüli értékesítés II.

Bunna Erika

adótanácsadó

Részesedés térítésmentes átadása

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close