141 találat a(z) pótszabadság cimkére

Cégtulajdonos pótszabadsága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy a céggel munkaviszonyban álló, cégtulajdonos apának is kiadható az apákat megillető pótszabadság, és az államkincstártól visszaigényelhető a távolléti díj?

Fogyatékos gyermek után járó pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben kérném a segítségét. Munkavállalónk fogyatékos gyermeke elmúlt 16 éves. A gyermek után emelt összegű családi pótlékot kap a munkavállaló. Kérdésem, hogy ez után a gyermek után hány nap pótszabadság illeti meg a munkavállalót (2+2 nap, vagy csak 2 nap, vagy semennyi)? A munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy 16 éves korig jár, a családok támogatásáról szóló törvény hivatkozik arra, hogy bizonyos BNO kódok alapján 18 éves korig is járhat neki. Mi az igazság? Segítségüket előre is köszönöm.

Már tervezi a szabadságát? Így számolja ki, hogy mennyi jár! Cikk

Hány nap fizetett szabadság illeti meg a munkavállalót? Az Adózóna kalkulátorával kiszámolhatja.

Ki kell-e venni a gyermek utáni pótszabadságot? Cikk

Mi a helyzet akkor, ha a gyermek utáni pótszabadságot nem igényli a szülő? Kötelező élnie ezzel, vagy ha nem igényli, úgy nem jár neki? Ezt kérdezte egyik olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az a kérdés merült fel, hogy a gyermek utáni pótszabadsággal kötelező élnie a szülőnek, vagy amennyiben nem igényli, úgy nem jár neki? Válaszát előre is köszönöm! Petrohai Marianna

5 fontos kérdés, amelyre 2017 elején figyelniük kell a munkáltatóknak Cikk

Számos területen módosultak az utóbbi időben a foglalkoztatásra vonatkozó szabályok, és sokszor nem egyszerű kiigazodni bennük. Cikkünkben összefoglaljuk azon legfontosabb változásokat, amelyeket az év elején feltétlenül figyelembe kell venni. A listát kiegészítettük azokkal a lehetőségekkel is, amelyekkel a munkáltatók az év elején tudnak élni, vagy amely kérdésekben ilyenkor kell a törvény alapján döntést hozni.

Gigantikus összegű kártérítést úszott meg a munkáltató, de így is pórul járt Cikk

Vezető állású munkakörben dolgozók ügyében döntött a Kúria. Az érintett munkavállalók visszadátumozták munkaszerződés-módosításukat, amiben a munkáltató vállalta, hogy évi 70 nap pótszabadságot biztosít, s ha bármely okból megszűnne a dolgozók munkaviszonya, havi alapbérük tízszeresét kell nekik kifizetni. A munkáltató azonnali hatállyal elküldte a vezetőket, nem fizetett, a Kúrián kötött ki az ügy.

Nevelő szülő részére gyermek után járó szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdezem, hogy a nevelő szülő (apa) részére is jár a gyermekek után járó pótszabadság? Milyen iratokat kell bemutatni a nevelő szülőnek?

Pótszabadságszámítás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Számoljuk a szabadságot – példák és tévhitek cím alatt megjelent írásukkal .(2016. 05. 12.) kapcsolatos a kérdésem. A leírtakban számomra nem világos, hogy, ha 2017. évben a négy gyerekből marad még három gyermek – ahol a legidősebb 16 éves lesz, a másik kettő pedig 9 és 11 éves lesz –, akkor miért csökken le a pótszabadság 4 napra. Az alábbiakban közlöm a leírt szövegből kimásolt részt: "A pótszabadságra való jogosultság szempontjából a gyermeket először a születésének évében, utoljára pedig abban az évben kell figyelembe venni, amelyben a 16. életévét betölti. Így például, ha a munkavállaló, akinek gyermekei 8, 10, 15 és 16 évesek, idén 7 munkanap pótszabadságra jogosult, 2017-ben azonban – mivel legidősebb gyermeke a 16. életévét ebben az évben betöltötte – már csak 4 munkanap pótszabadság illeti meg." Köszönöm válaszukat.

Gyermek utáni pótszabadság elvált szülők esetén Kérdés

Tisztelt Dr. Hajdú-Dudás Mária! Fontos kérdést szeretnénk tisztázni. Ma azt olvassuk, hogy az elvált szülők esetén az apát – aki nem vesz részt a gyermek nevelésében – nem illeti meg a pótszabadság.. A munka törvénykönyve nem ezt írja. Ott mindkét szülőt megilleti. Akkor miről ír Ön a mai, "Számoljuk a szabadságot – példák és tévhitek" című cikkében? Várom válaszát: Maróthiné

Gyes lejárta utáni munkáltatói kötelezettségek Kérdés

A dolgozó 2007.12.17. óta áll alkalmazásban a kft.-nél. Első gyermeke 2010. 05. 08-án született, a második 2013. 06. 15-én. 2013 májusában és júniusában kivette az addig járó szabadságot. Fizetés nélküli szabadsága 2016. 06. 15-én jár le. Nyilatkozata alapján vissza kíván jönni dolgozni. A munkáltató, a cégnél történt átszervezés miatt nem kívánja foglalkoztatni. Kérdéseink: Mikor lehet felmondani? Milyen indokkal lehet felmondani?Van-e védett státusza? Lehet-e szabadság alatt felmondani, és kifizetni a szabadságra jutó járandóságot? Kell-e a törvény szerint előre közölni, hogy nem tudjuk alkalmazni, ha igen, mennyi idővel? Tudomásunk szerint szabadság a terhességi gyermekágyi segély idejére és a gyed első hat hónapjára jár. A gyerekek utáni pótszabadság is csak erre az időre jár? A dolgozó 1984-ben született.

Gyermek utáni pótszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: amennyiben egy munkavállalónak több 4 órás munkahelye van, a gyermek utáni pótszabadságot minden munkahelyen igénybe veheti, vagy döntenie kell, hogy melyik munkahelyen veszi igénybe? Várom szíves válaszát.

Szabadság a négyzeten: így jár a gyed és a gyes után Cikk

Mennyi szabadság jár annak a kismamának, aki gyermekei után 2011 és 2013 között terhességi-gyermekágyi segélyben, gyedben, majd gyesben részesült, aztán most februárban megszűnt a munkaviszonya? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Gyermekek után járó pótszabadság Kérdés

Elvált szülők három gyerekkel. Az anya két gyermeket, a papa egy gyermeket nevel. Szülői felügyelet közös a gyermekekre. A gyermekek hétvégenként felváltva járnak a szülőkhöz (az iskolai szünetekben is). Kérdés: az anyának hány nap pótszabadság jár a gyermekek után 2016. évben ?

Átvinné a szabadságát a következő évre? Így van rá lehetősége Cikk

Mitől függ a szabadságnapok száma, hány nap vihető át a következő évre? Összefoglaltuk, hogy a különböző életszituációkban meddig halasztható a szabadság.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Dolgozó gyermekeinek adott ajándékutalvány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs