140 találat a(z) pótlék cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás pótléka Kérdés

Munkavégzés pihenőnapon Kérdés

Munkaidőkeret Kérdés

Csaknem félmillió ügyfelének postáz levelet a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy félmillió ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelének küld postán adószámla-kivonatot. A tájékoztatás elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza, olvasható a NAV honlapján.

Pótlékok Kérdés

Munkaidő vagy túlóra Kérdés

Teljesítménybéres túlórájának számfejtése Kérdés

Ekáerváltozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ekáerre vonatkozó rendeletek március 1-jétől lépnek hatályba. A NAV információs vonalán azt a tájékoztatást adták, hogy az ekáerbejelentéseken (még a 15 napos érvényességi időn belül is!), ha bárminemű változást hajtunk végre, az 5000 forint pótlékdíjjal jár. Elolvastam a hozzá kapcsolódó joganyagokat (Art. 113/A, B; PM-rendelet stb.), de nem találtam erre való utalást, csak lezárt ekáerbejelentések esetére vonatkozó pótlékra. Kérem az állásfoglalását. Köszönöm.

Túlórapótlék Kérdés

A munkavállaló október 23-án 12 órát dolgozott. Mennyi túlórapótlék illeti meg?

Készenlét pótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Van egy vállalkozás, amely az országos elektromos hálózat hibajavításával foglalkozik a megbízó cég telefonos értesítése alapján. A telefont egy kolléga kezeli éjjel-nappal, illetve hétvégén is. Ő értesíti a dolgozókat, hogy hol és milyen hibát kell kijavítani. Az nincs meghatározva, hogy a telefonos kolléga helyileg hol tartózkodjon, tehát szerintem készenlétről van szó. Ez a munka benne van a munkaköri leírásában is, amikor munkaidőben van és akkor érkezik telefonos megkeresés. Ha napi 8 órát dolgozik 5/2-es munkarendben, akkor készenlét mennyi időre rendelhető el? Kell-e munkaidőt megállapítani? Hogyan állapítható meg az elvégzett munkára számító idő? Milyen pótlékot kell számfejteni? A másik kérdésem az, hogy azok a dolgozók, akik részt vesznek a hiba kijavításában, azok milyen elbírálás alá esnek? Mit kell számfejteni? A tényleges munkavégzés időtartama kimutatható, de a készenlétet mennyi időre lehet elrendelni? Milyen pótlékokat kell számfejteni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel!

Foglalkoztatás készenléti jellegű munkakörben: munkaidő, bér, pótlékok Cikk

Mennyi legyen a cég által alkalmazandó éjjeliőrök legkisebb bére, milyen pótlékokat kell fizetni nekik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Pótlékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy élelmiszerboltban dolgozó alkalmazottak a munkaszerződésben szeretnének rögzíteni a pótlékok helyett egy alapbért. Ez lehet a garantált bérminimum, azaz 195 000 Ft minden hónapban, akkor is, ha esetleg nem dolgozza le az adott hónap munkanapjait vagy mindenképp órabérben kell megállapodni és a garantált bérminimum lehet az alapja, vagy a pótlékok miatt több kell hogy legyen? Mivel a bolt este 20 óráig van nyitva. Tehát, ha egy munkavállaló egy hónapban 145 órát dolgozik, csak akkor is adható neki a 195 000 Ft munkaszerződés szerinti bér és akkor is annyi jár, ha esetleg abban a hónapban 195 órát dolgozott? Vagy a munkaszerződést órabérben kell meghatározni vagy havibérben? S a pótlékok miatt több kell hogy legyen a garantált bérminimum miatt? A cég nem szeretne a pótlékokkal foglalkozni s erre keresnek megoldást. Előre is köszönöm válaszukat.

Munkaszüneti napi pótlék éjszakás műszakban, hónap utolsó napján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnál a dolgozók 3 műszakban dolgoznak, az éjszakás műszak 22-06 óra közötti időszak. Kérdésem az lenne, hogy azoknak a dolgozóknak, akik április 30-án 22 órától május 1-jén 6 óráig dolgoztak, kell-e (kellett volna-e ) számolni munkaszüneti napi pótlékot? A Mt. 87. § (1) szerint munkanap: a naptári nap vagy megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható. Úgy gondolom, hogy rájuk a megszakítás nélküli 24 órás munkanap vonatkozik, vagyis április 30-án 22 órától május 1-jén 22 óráig. Viszont arra már nem találok iránymutatást, hogy ez a 24 óra április 30-hoz tartozik, és erre a 8 órára egyáltalán nem kell munkaszüneti napi pótlékot számolni, vagy május 1-jéhez tartozik, és a teljes 8 órára jár a pótlék. A Mt. 87. § (2) szerint a 7 és 22 óra közötti időtartamot mindenképpen munkaszüneti napnak kell tekinteni, de a dolgozók csak reggel 6-ig dolgoztak. Ha kellett volna munkaszüneti napi pótlékot számolni, akkor azt önellenőrzés keretében tehetem meg, vagy a következő havi számfejtéskor, pluszba kell számolni, és a járó bérrel együtt kifizetni? Kérném szépen a segítséget a leírt probléma megoldásában. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Bodnár Ildikó

Pótlék számfejtése Kérdés

Társadalmi közszükségletet kielégítő vállalkozó havi munkaidőkeretben alkalmazza dolgozóit. Vasárnapi, illetve ünnepnapi munkavégzés is van. Az Mt. 101. § (1) bekezdés g) pont alapján vasárnapra rendes munkaidő beosztható, illetve az Mt. 102. § (2) bekezdés alapján munkaszüneti napra is rendes munkaidő beosztható a munkavállaló számára. Kérdésem, hogy a vasárnapi, illetve ünnepnapi munkavégzésre pótlékot nem kell számfejteni, mivel rendes munkaidőben beosztható?

Egyszerűsített foglalkoztatás bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Idényjellegű munka esetén alkalmazunk egyszerűsített foglalkoztatásban munkavállalókat. Napi bejelentéssel jelentjük be őket, mert nem garantált, hogy a következő napon is megjelennek munkakezdéskor. A munka általában 3-6 napig tart, de előfordul, hogy hétvégére esik. A hétvégi napokra kell-e valamilyen pótlékot fizetni az idénymunkásnak? Továbbá, mivel bizonyos esetekben teljesítményalapú a bérezés, előfordul, hogy valaki a kötelezően fizetendő bér dupláját is megkeresi, valakinek viszont a bére nem éri el a kötelezően fizetendő minimumbért. Ez problémát jelent-e? Ki kell-e minden esetben fizetni a kötelezően fizetendő minimumbért az idénymunkás munkavállalónak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close