142 találat a(z) pótlék cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatás hétvégén Kérdés

Ünnepi, vasárnapi és műszakpótlék Kérdés

Egyszerűsített foglalkoztatás pótléka Kérdés

Munkavégzés pihenőnapon Kérdés

Munkaidőkeret Kérdés

Csaknem félmillió ügyfelének postáz levelet a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy félmillió ügyfélkapuval nem rendelkező ügyfelének küld postán adószámla-kivonatot. A tájékoztatás elején mindenki megtalálja a számára legfontosabb információt: mennyit kell fizetni, illetve mennyit igényelhet vissza, olvasható a NAV honlapján.

Pótlékok Kérdés

Munkaidő vagy túlóra Kérdés

Teljesítménybéres túlórájának számfejtése Kérdés

Ekáerváltozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ekáerre vonatkozó rendeletek március 1-jétől lépnek hatályba. A NAV információs vonalán azt a tájékoztatást adták, hogy az ekáerbejelentéseken (még a 15 napos érvényességi időn belül is!), ha bárminemű változást hajtunk végre, az 5000 forint pótlékdíjjal jár. Elolvastam a hozzá kapcsolódó joganyagokat (Art. 113/A, B; PM-rendelet stb.), de nem találtam erre való utalást, csak lezárt ekáerbejelentések esetére vonatkozó pótlékra. Kérem az állásfoglalását. Köszönöm.

Túlórapótlék Kérdés

A munkavállaló október 23-án 12 órát dolgozott. Mennyi túlórapótlék illeti meg?

Készenlét pótlékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. Van egy vállalkozás, amely az országos elektromos hálózat hibajavításával foglalkozik a megbízó cég telefonos értesítése alapján. A telefont egy kolléga kezeli éjjel-nappal, illetve hétvégén is. Ő értesíti a dolgozókat, hogy hol és milyen hibát kell kijavítani. Az nincs meghatározva, hogy a telefonos kolléga helyileg hol tartózkodjon, tehát szerintem készenlétről van szó. Ez a munka benne van a munkaköri leírásában is, amikor munkaidőben van és akkor érkezik telefonos megkeresés. Ha napi 8 órát dolgozik 5/2-es munkarendben, akkor készenlét mennyi időre rendelhető el? Kell-e munkaidőt megállapítani? Hogyan állapítható meg az elvégzett munkára számító idő? Milyen pótlékot kell számfejteni? A másik kérdésem az, hogy azok a dolgozók, akik részt vesznek a hiba kijavításában, azok milyen elbírálás alá esnek? Mit kell számfejteni? A tényleges munkavégzés időtartama kimutatható, de a készenlétet mennyi időre lehet elrendelni? Milyen pótlékokat kell számfejteni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel!

Foglalkoztatás készenléti jellegű munkakörben: munkaidő, bér, pótlékok Cikk

Mennyi legyen a cég által alkalmazandó éjjeliőrök legkisebb bére, milyen pótlékokat kell fizetni nekik? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Pótlékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy élelmiszerboltban dolgozó alkalmazottak a munkaszerződésben szeretnének rögzíteni a pótlékok helyett egy alapbért. Ez lehet a garantált bérminimum, azaz 195 000 Ft minden hónapban, akkor is, ha esetleg nem dolgozza le az adott hónap munkanapjait vagy mindenképp órabérben kell megállapodni és a garantált bérminimum lehet az alapja, vagy a pótlékok miatt több kell hogy legyen? Mivel a bolt este 20 óráig van nyitva. Tehát, ha egy munkavállaló egy hónapban 145 órát dolgozik, csak akkor is adható neki a 195 000 Ft munkaszerződés szerinti bér és akkor is annyi jár, ha esetleg abban a hónapban 195 órát dolgozott? Vagy a munkaszerződést órabérben kell meghatározni vagy havibérben? S a pótlékok miatt több kell hogy legyen a garantált bérminimum miatt? A cég nem szeretne a pótlékokkal foglalkozni s erre keresnek megoldást. Előre is köszönöm válaszukat.

Munkaszüneti napi pótlék éjszakás műszakban, hónap utolsó napján Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnál a dolgozók 3 műszakban dolgoznak, az éjszakás műszak 22-06 óra közötti időszak. Kérdésem az lenne, hogy azoknak a dolgozóknak, akik április 30-án 22 órától május 1-jén 6 óráig dolgoztak, kell-e (kellett volna-e ) számolni munkaszüneti napi pótlékot? A Mt. 87. § (1) szerint munkanap: a naptári nap vagy megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható. Úgy gondolom, hogy rájuk a megszakítás nélküli 24 órás munkanap vonatkozik, vagyis április 30-án 22 órától május 1-jén 22 óráig. Viszont arra már nem találok iránymutatást, hogy ez a 24 óra április 30-hoz tartozik, és erre a 8 órára egyáltalán nem kell munkaszüneti napi pótlékot számolni, vagy május 1-jéhez tartozik, és a teljes 8 órára jár a pótlék. A Mt. 87. § (2) szerint a 7 és 22 óra közötti időtartamot mindenképpen munkaszüneti napnak kell tekinteni, de a dolgozók csak reggel 6-ig dolgoztak. Ha kellett volna munkaszüneti napi pótlékot számolni, akkor azt önellenőrzés keretében tehetem meg, vagy a következő havi számfejtéskor, pluszba kell számolni, és a járó bérrel együtt kifizetni? Kérném szépen a segítséget a leírt probléma megoldásában. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel Bodnár Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close