184 találat a(z) pótbefizetés cimkére

Jövedelemnyereség-minimum, pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jövedelemnyereség minimum számításakor a tagok általi pótbefizetés összege növeli bevételi alapot?

Pótbefizetés visszafizetése új magánszemély tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az új tulajdonos piaci áron vette meg a kft. üzletrészét (500 ezer Ft-ért). A kft. veszteséges volt, a veszteség nagysága akkora mint a pótbefizetés összege, kb. 1 milliárd Ft. A cég saját tőkéje –1 millió Ft volt a megvásárláskor. A kft.-ben jelentős összegű lekötött tartalék van pl. 1 milliárd Ft – mely pótbefizetésből van –, a negatív eredménytartalék mellett. Ezt a pótbefizetést a korábbi tulajdonosok bocsátották a cég rendelkezésére. Ha a gazdálkodás lehetővé teszi, hogy a korábban teljesített pótbefizetés visszafizetésre kerülhet az új tulajdonosnak, a fenti ügylethez kapcsolódóan keletkezhet-e az új tulajdonos magánszemélynek szja-, vagy bármilyen más adó- és járulékfizetési kötelezettsége? Ha igen, akkor mely jogszabály alapján és mikor?

Pótbefizetés üzletrész-átrhuházás esetén Kérdés

Egyszemélyes kft. üzletrész-átruházása esetén a régi tag által teljesített pótbefizetés összegének az új tag részére történő visszafizetése eredményez-e adókötelezettséget a magánszemélynél? Ha igen, van-e az adásvételnek olyan módja, mellyel ez kiküszöbölhető?

Tagi kölcsön pótbefizetésként, lekötött tartalékba Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik társaságunk saját tőkéje negatív, viszont tagikölcsön-állománya magas. A legalul látható linkeken olvasható tanácsok nem egyértelműek, szeretném kérni a pontosítást a következők szerint: - a tagi hitel "konvertálása" lekötött tartalékba csak jegyzett tőke emelésével együtt lehetséges? - amennyiben a társasági szerződés megengedi, lehetséges csupán a lekötött tartalék emelés (JT változtatás nélkül) tagi hitelből pótbefizetésként (követelés apportálás)? Vagy csak ha valóban megvalósul a pénzmozgás? - ha választani lehet, melyik megoldás szabályozását látják védhetőbbnek, egyértelműbbnek? Van valamilyen speciális szabály amire könyveléskor oda kell figyelni? Köszönettel, Szentesi Péter Virtus Kft. És az említett 3 válasz: http://adozona.hu/kerdesek/2016_3_3_Potbefizetes_tulajdonosi_kolcsonb_wih http://adozona.hu/kerdesek/2017_5_9_sajat_toke_rendezes_shd http://adozona.hu/kerdesek/2016_11_14_Tulajdonosok_altal_nyujtott_hitel_nqm

Egyszemélyes kft. pótbefizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. saját tőkéje a jegyzett tőke 50%-a alá süllyedt. A kft. nagyösszegű beruházást hajtott végre, ami fedezetéhez tagi kölcsön nyújtására volt szükség. A gazdasági helyzet eddig nem tette lehetővé a kölcsön visszafizetését, az értékcsökkenés elszámolása veszteségbe vitte az eredményt. Kérdésem, hogy a tagi kölcsönt át lehet-e minősíteni pótbefizetéssé alapítói határozattal? Az alapítói okiratban nincs utalás pótbefizetésre. Válaszát előre is köszönöm.

Pótbefizetés visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy rt.-ben a korábbi tulajdonos által befizetett tagi pótbefizetésre már nincs szükség, az új tulajdonos egy magánszemély. A kifizetendő pótbefizetés összege az új tulajdonosnál az szja-törvény szerint hogyan adózik, tőkekivonásként vagy összevonandó jövedelemként? Köszönettel: Kiss Mónika

Pótbefizetés végelszámolási rendezése pontosítva Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_3_13_Potbefizetes_vegelszamolasi_rende_vaf Köszönöm a választ a kérdésemre, egészen pontosan azt szeretném tisztázni, hogy a lekötött tartalékban lévő pótbefizetéseket, melyeket a veszteségek fedezetére írtak elő, nem kell elengedett követelésként kezelni? Mivel abból visszafizetésre sor nem fog kerülni nagy valószínűséggel. A társaság 100 százalékos tulajdonosa egy másik társaság, tehát nem magánszemély volt a befizető és nincs tagi kölcsön.

Pótbefizetés végelszámolási rendezése Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2017_1_27_Vesztesegrendezes_a_vegelszamolas_jte Tisztelt Szakértő! A linkelt válasz értelmében, amennyiben egy kft. rendelkezett veszteségek fedezetére adott pótbefizetésekkel és miután évek óta veszteséges, de van pénzeszköze, a végelszámolásról döntve jól értelmezem, hogy a tevékenységet záró beszámolóban a veszteségek fedezetére az anyavállalattól kapott pótbefizetést össze lehet vezetni az elhatárolt veszteségekkel, és társaságiadó-alapban nem jelenik meg a tétel? Hiszen nincs mit visszafizetni sem. Köszönettel. Eszter

Behajthatatlan követelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy partner felszámolása miatt a nagy összegű követelést, ami felé fennállt, kénytelen volt leírni a 2016. évben. Ez az eredményünket nagy mértékben lehúzta. A vezetőség felém indított kérdése az volt, hogy mivel lehetne ezen javítani. Pótbefizetés? Van valamilyen használható ötletük?

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-nél a tagok általi pótbefizetésről kell-e társaságiszerződés-módosítás? Válaszát előre is köszönöm!

Pótbefizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e ügyvéd közreműködése és társaságiszerződés-módosítás lekötött tartalék vagy tőketartalék képzéséhez tagok általi pótbefizetésből? Válaszukat előre is köszönöm!

Kiva tőkekivonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A pótbefizetés visszafizetése a kiva szerint tőkekivonásnak minősül? Köszönettel.

Pótbefizetés végelszámolás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. egyszemélyű külföldi (osztrák GmbH) tulajdonosa a társaság végelszámolásáról döntött, a végelszámolás a cégközlönyben közzétételre került. A kft.-nek a tulajdonos felé jelentős kötelezettségei állnak fenn: 100 millió forint tagi kölcsön és 45 millió forint szállítói tartozás. Mivel végelszámolás esetén minden kötelezettséget ki kell elégíteni, megoldás lehet a fenti kötelezettségek elengedése, ami jelentős adó- és illetékfizetést von maga után. A kft. saját tőkéje mínusz 134 millió forint. Kérdésem: megoldható-e úgy a probléma, hogy a veszteség pótlására pótbefizetést rendelnek el, és az így befolyt összegből rendezik a szállítói tartozást, illetve a tagi hitel visszafizetését? Megspórolható-e esetleg az illeték összege tartozásátvállalással? Köszönettel: Vadkerti Ilona

Bt. pótbefizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. 2016-ban olyan mértékű pénzügyi veszteséget realizált, melynek következtében a 2016-os beszámolóban a saját tőkéje mínuszos lesz. A társasági szerződésben rögzítésre került, hogy a tagok nincsenek további befizetésre kötelezve. Ebben az esetben mikor és milyen teendői vannak a tagoknak? Valóban nincs pótbefizetési kötelezettségük, vagy a negatív tőke miatt mégis szükség van rá, a társasági szerződés tartalma ellenére is? Ez hol van szabályozva? Köszönettel.

Tulajdonosok által nyújtott hitel átminősítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy milyen feltételekkel lehet a kft. tulajdonosai által nyújtott hosszú lejáratú hitelt átminősíteni lekötött tartalékká pótbefizetésből? Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA áfa bevallásban

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink