hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A pótbefizetés haszna, főbb előírások

  • dr. Nagy András ügyvéd

Egy gazdasági társaság életében előfordulhat, hogy a fennálló pénzügyi veszteségeket mielőbb pótolni kell annak érdekében, hogy a cég életben maradjon és tovább végezhesse gazdasági tevékenységét. Erre a problémára ad alapvetően megoldást a tagok által nyújtott pótbefizetés.

Nézzük meg részletesen, hogyan és milyen módon lehet ezen jogintézményt mint tőkepótlási lehetőséget használni, amennyiben az szükségessé válna!

Miért nevezzük pótbefizetésnek?

A pótbefizetés tulajdonképpen anyagi forrást biztosít a veszteségek rendezésekor a cég részére, azaz pénzügyi segítséget nyújt a cégnek annak reményében, hogy minden a „régi kerékvágásba“ kerüljön vissza.

Ki teljesíti a pótbefizetést és ki dönthet annak elrendeléséről?

A társaság tagjai, azaz a tulajdonosi kör biztosítja ezt a forrást, tartalmát tekintve a pótbefizetés egy, a tulajdonosok által nyújtott kölcsön a cég részére. Ebből következően a befizetett pótbefizetés összege a tag törzsbetétjét nem is növeli.

A pótbefizetésnek és a pótbefizetés visszatérítésének elrendelése a társaság legfőbb szervének, azaz a taggyűlésnek a hatásköre, vagyis a taggyűlés határozhat róla.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit kell tartalmaznia a pótbefizetésről hozott taggyűlési határozatnak, mi a helyzet akkor, ha valamelyik tag nem akar részt venni a pótbefizetésben, valamint, hogy elveszíti vagy visszakapja-e a tag a pótbefizetésre átadott anyagi forrását!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozás külföldön

Nagy Norbert

adószakértő

Társasági adó, önellenőrzés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink