44 találat a(z) pénztárgéphasználat cimkére

Pénztárgépköteles tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég kiskereskedelmi tevékenységet végez, de csak átutalásos számlát állítanak ki, akkor értelemszerűen nincs szükség pénztárgépre. Ennek megerősítését, illetve cáfolását kérném. A vevő néhány esetben nem utalással, hanem a bankba befizetéssel teljesít. Válaszát köszönöm.

Házhoz járó masszőr Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy masszőr egyéni vállalkozó házhoz jár ki, telephelye nincs, a székhelye csak az "ügyintézéseinek helye", kell-e ezt valahogyan dokumentálnia, vagy bejelentenie? Pénztárgéphasználatra így nem kötelezett, de mivel tudja azt igazolni, hogy csak házhoz jár ki?

Pénztárgéphasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó bérelt asztalon piacon árulja a mástól vásárolt zöldséget. A vásárlásokról nyugtát állít ki. A tevékenysége áfakörös, így havonta 65 bevallás készül. Kérdésem: kell-e online pénztárgépet használni az új rendelet szerint, tevékenységi köre TEAOR 478901 és 478101. Köszönettel Fodor Gyuláné

Pénztárgéphasználat: családi gazdálkodónál mikor kell, mikor nem? Cikk

Családi gazdálkodó kecskéket tart, és kecsketejből sajtot állít elő. Szerepel a kézműves termelők nyilvántartásában, az előállított sajtot zömmel nagy tételben értékesíti kereskedők részére, vagy alkalmi kitelepüléseken, piacokon árul. Előfordul azonban, hogy a tejet és a sajtot háztól (a termelőüzemből közvetlenül) kis tételekben, házi fogyasztásra megvásárolják tőle. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor elég-e az értékesítésről kézi nyugtát kiállítani, vagy az őstermelő ebben az esetben pénztárgéphasználatra kötelezett? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Pénztárgéphasználat – családi gazdálkodó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem családi gazdálkodó, kecskéket tart, és kecsketejből sajtot állít elő. Szerepel a kézműves termelők nyilvántartásában, az előállított sajtot zömmel nagy tételben értékesíti kereskedők részére, vagy alkalmi kitelepüléseken, piacokon árul. Előfordul azonban, hogy a tejet és a sajtot háztól (a termelőüzemből közvetlenül) kis tételekben, házi fogyasztásra megvásárolják tőle. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor elég-e az értékesítésről kézi nyugtát kiállítani, vagy az őstermelő ebben az esetben pénztárgéphasználatra kötelezett? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Nyugta helyett kiállított számlákról adatszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Szeptember 30-ától pénztárgéphasználatra kötelezett vagyok. Nyugtaadás helyett minden esetben számlát fogok kiállítani. A kiállított számlákról adatokat kell szolgáltatni az adóhatóságnak.A 50/2013. NGM-rendelet szerint havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, elektronikus úton kell az adatokat elküldeni. Az adatszolgáltatást a PTGSZLAA adatlapon kell teljesíteni, amely tájékoztatója szerint ezt hetente kell megtenni. Feltételezem, hogy a rendelet szerint kell eljárnunk, de zavaró az adatlap tájékoztatása. Kérdésem, hogy valóban havonta kell-e az adatokat elküldeni, nem szeretnék hibát elkövetni? Köszönöm szépen a tájékoztatást.

Pénztárgéphasználat Kérdés

Az egyik ismerősöm autószerelő. Bt.-ben működik, de egyedül dolgozik a műhelyben. Nyugtát nem használnak, eddig minden ügyfélnek készpénzfizetési, vagy átutalásos számlát adott ki. Áfamentes, mert nem éri el az évi 6 milliós bevételt. Kérdésem: kell-e neki online pénztárgépet használnia szeptembertől? A felesége (a bt.-ben kültag, máshol van munkaviszonyban) néha végez irodai tevékenységet a bt.-ben, amiről szintén készpénzfizetési számlát ad ki. Ha kell pénztárgépet üzemeltetniük, akkor azt is be kell ütni a gépbe, vagy csak a szerelésből származó bevételt? Köszönöm válaszukat.

Pénztárgépre kötelezett tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy üvegező kft., amely helyszíni kiszállást szereléssel (például ajtóüvegcsere), illetőleg a telephelyen lehetőség van ott helyben az igényeknek megfelelően leszabott, megmunkált üveget vásárolni. A gyakoribb eset az, hogy telefonon, vagy interneten megrendelik az üveget és a telephelyen személyes átvétel keretében elviszik a leszabott üveget, amit helyben kis is fizetnek. Eddig minden készpénzes számla beütésre került a pénztárgépbe. Viszont most felmerült kérdés a pénztárgép használatát illetően. A helyszíni kiszállás – úgy gondoljuk, hogy – szolgáltatásnak minősül, tehát azokat az értékesítéseket nem kell beütni a pénztárgépbe. Számla ellenében a helyszínen kifizeti a vevő a cégnek. 1. Viszont minek minősül a telefonon, interneten beérkezett rendelés? A számlákon az szerepel, hogy "üveg szabva", "üveg szerelve". Az ügyvezető szerint ez szintén egy szolgáltatás, hiszen annak ellenére, hogy ő egy kész üveget ad át a vevőnek, előtte megmunkálja, leszabja, csiszolja stb. Tehát ezeket az értékesítéseket, ha jön átvenni a vevő a terméket, be kell ütni a pénztárgépbe, vagy sem? Ha nem üti be a gépbe, akkor jelenteni kell a NAV-nak a havi PTGSZLAH-n, vagy sem? Tehát termékértékesítésnek (ezáltal kiskereskedelmi tevékenységnek) vagy szolgáltatásnyújtásnak számítanak a fenti esetek?

Pénztárgéphasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem jelenleg négy virágüzletben értékesít virágokat és ajándéktárgyakat, mindegyik boltban külön pénztárgépet üzemeltet. Ősztől mozgó árusítással bővítené a tevékenységét. Kérdésem az lenne, hogy mozgóbolt esetén köteles lenne-e egy ötödik pénztárgépet is beszerezni, és működtetni? Ha csak alkalmanként árusítana rendezvényeken, vásárokban, piacokon, akkor köteles lenne-e pénztárgépet használni? Van-e jelentősége annak, hogy – például egy vásárban – állandó üzlete van, vagy üzlethelyiség nélkül, alkalmilag felállított standon történik az értékesítés? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Csak így lehet megúszni a kötelező pénztárgéphasználatot Cikk

Alanyi adómentes egyéni vállalkozónak is kötelező-e pénztárgépet használnia? Ha igen, mely esetekben kell nyugtát adnia, mikor állíthat ki számlát, és arról kell-e adatot szolgáltatnia a NAV részére? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Pénztárgép – módosító nyomtatvány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: kiskereskedelmi üzletbe (barkács szaküzlet) a vásárló visszahozza az árut, mert hazaérve rájön, hogy nem tudja beszerelni például a szúnyoghálózsanért, és visszakéri a pénzt. Helyesen járok-e el, ha a Pénztárgép napi módosító című nyomtatványt kitöltöm, megkérem a vásárlót, hogy igazolja a visszafizetést az adatai (lakcím, név) megadásával, s esetlegesen elkérhetem a személyi igazolványát? Köszönöm válaszadásukat!

Nyugtaadás után pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bolti tevékenységet folytató egyéni vállalkozó bolton kívül (focipályán) alkalmanként szendvicset, üditőt árul. Az itt kiadott nyugtát utólag a bolti péntárgépbe be kell-e ütni?

Pénztárgép termelő cégnél Kérdés

Cégünk termelő cég, fémmegmunkálással foglalkozik, ezen kívül kis mértékben gyártunk gépkocsi-kipufogókat és különböző karosszériaelemeket utángyártunk. Általában kereskedelmi egységeknek értékesítünk. Gyárunkban magánszemélyt is kiszolgálunk gépkocsialkatrészekkel, vagy kipufogót gyártunk, szerelünk fel. Nem ez a fő profilunk. Érdekelne, hogy szeptembertől kötelezettek vagyunk-e mi is pénztárgéphasználatra? Válaszukat köszönöm.

Kis- és nagykereskedelem pénztárgéphasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy boltom, ahol online pénztárgépet kell használni. A kiskereskedelem mellett nagykereskedelmet is folytat a kft., ezt a forgalmat számlázza. Ezeket a számlákat kell-e jelenteni a NAV felé most, ileltve kell-e jelenteni 2016. 09. 30-ától, illetve, ha a nagyker is onlinepénztárgép-köteles lesz, akkor hogyan kell azokat a számlákat kezelni? Ezek a számlák banki utalással teljesülnek.

Pénztárgéphasználat szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! NAV felé bejelentettük a pénztárgéphasználat szüneteltetését (üzlet bezárása miatt). Jól gondolom, hogy a pénztárgép értékcsökkenését addig a napig számoljuk el, amíg használatban volt? Mi történik utána? Átvezetem a készletek közé? Hogyan kell elszámolni a támogatás miatti halasztott bevételt? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet áfa változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Láncügylet

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs