hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csak így lehet megúszni a kötelező pénztárgéphasználatot

  • adozona.hu
2

Alanyi adómentes egyéni vállalkozónak is kötelező-e pénztárgépet használnia? Ha igen, mely esetekben kell nyugtát adnia, mikor állíthat ki számlát, és arról kell-e adatot szolgáltatnia a NAV részére? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

„Mellékfoglalkozású egyéni vállalkozó vagyok, alanyi adómentes. Tevékenységem személygépkocsi, motorkerékpár karbantartása, javítása. 2016. szeptember 30-ától ezekre a tevékenységekre is vonatkozik a pénztárgép kötelező használata. Én ezidáig minden esetben számlát állítottam ki, nyugtát nem alkalmaztam. Kérdéseim: vonatkozik rám a pénztárgép kötelező használata, ha nem vagyok áfaalany? Ha igen, mely esetekben kell adnom nyugtát, mikor adhatok számlát, és arról kell-e adatszolgáltatást teljesítenem a NAV részére?” – kérdezte olvasónk.

A kérdésben érintett személy, mint alanyi adómentességet választó egyéni vállalkozó alanya az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvénynek, csak a szóban forgó státusza alapján nem köteles áfát fizetni. Az áfatörvénynek alanya minden, gazdasági tevékenységet a saját nevében és kockázatára folytató személy, szervezet.

Ennek alapján vonatkozik rá a számla-, illetve nyugtaadási kötelezettség. Mindezekből, és a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek üzemeltetésének, szervizelésének egyes, az adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló, 50/2013. NGM-rendelet előírásaiból következően pedig fő szabályként a gazdálkodóknak – 2016. szeptember 30-át követően a kérdésben említett egyéni vállalkozónak is – online pénztárgép használatával kell eleget tenniük nyugtaadási kötelezettségüknek.

A hivatkozott NGM-rendelet ad e szabály alól felmentést, de ennek ára van.

Az a pénztárgép használatára egyébként kötelezett vállalkozó, aki minden egyes értékesítéséről nyugta helyett számlát bocsát ki (áfatörvény 166. § (1)-(2) bekezdése), mentesül a pénztárgép használata alól. Ugyanakkor az áfatörvény 178 paragrafusának (1a) bekezdésével előírt adatszolgáltatási kötelezettsége ekkor is fennmarad a vállalkozásnak. Ennek ilyen esetben további adminisztrációs feladatok elvégzésével lehet eleget tenni. Az NGM-rendelet 9/C paragrafusában részletezettek szerint a vállalkozás „a tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák keltét, sorszámát, a vevő nevét és címét, továbbá az ellenérték adót is tartalmazó összegét, adómentesség esetén az ellenérték összegét – az állami adóhatóság által meghatározott struktúrában – a számla kibocsátásának keltét alapul véve naponkénti bontásban, havonta, a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig, elektronikus úton megküldi az állami adóhatóságnak”.

A hivatkozott „struktúra” az adóhatóság honlapjáról letölthető, és az elektronikus úton beküldendő, PTGSZLAA jelű adatszolgáltatást takarja. Nem kell benyújtani a PTGSZLAA adatlapot, amennyiben az adatszolgáltatási időszakban számlakibocsátás nem történt.

Tekintettel arra, hogy az egyéni vállalkozó a vállalkozói tevékenységet mellékfoglalkozásban végzi, az általa kibocsátott számlák feltehetőleg nem érik el azt a mennyiséget, amely mellett inkább a pénztárgép beszerzése mellett döntene, mintsem az említett adatszolgáltatást vállalná.

Ugyanakkor problémát jelenthet, hogy az áfatörvény szerint szabályos számla kibocsátásának feltétele az, hogy a vállalkozó ismerje a megrendelő számlához szükséges adatait (név, cím). A törzsügyfelek bizonyára megszokták, és nem kifogásolják, hogy a szóban forgó adataikat meg kell adniuk.

Előfordulhat azonban olyan eset is, amikor a megrendelő ettől elzárkózik. Ezért fontos, hogy a műhelyben, a megrendelők fogadására, a szolgáltatás ellenértékének fizetésére fenntartott helyiségekben jól látható helyen elhelyezett tájékoztatóval előzetesen felhívja a figyelmüket a vállalkozó arra, hogy bizonylatként számlát ad, és ehhez a szolgáltatás megrendelésekor meg kell adniuk a szükséges adataikat.

Fenti feltételekkel lehet mentesülni a pénztárgép használata alól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

Üdvözlettel: az Adózóna csapata

futokocsis

Másodállású vállalkozást szeretnék indítani heti 2 óra elfoglaltsággal. Bevétel Kb, havi 15 ezer forint lenne szolgáltatással (masszőr) Kérdéseim: Kell -e pénztárgép? Milyen adózást kell csinálnom? Havonta mennyi lenne a fizetni való? Előre is köszönöm Kata

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs