67 találat a(z) osztalékadó cimkére

Ausztria forrásadó Kérdés

Ausztria forrásadó Kérdés

Adózási határidők 2020. június 1-7. Cikk

Adózási határidők a NAV tájékoztatása szerint.

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Adatszolgáltatási határidő Esemény

Katás bt. és az osztalékkifizetés értelmezése Kérdés

Egy előadáson merült fel kérdésként a katás bt. tagjainak osztaléka. A bt. beltagja katás nyugdíjas. A kültag is nyugdíjas, de nem katás. Hogyan értelmezhető az osztalék kérdése, kell-e a nem katás kültagnak osztalékadót fizetnie? Ha igen, a szavazati jog arányában, vagy betétjük arányában? Lemondhat-e kültag a beltag javára az osztalékról? Hány hónapon keresztül kell a kültagnak katásnak lennie, hogy ne fizessen osztalékadót?

Fejlesztési tartalék tőkeleszállításkor Kérdés

Egy kft. 30 milliós jegyzett tőkéjét 3 millióra lecsökkenti, felhasználható eredménytartalékon 34 millió, a lekötött tartalékon szintén fejlesztési célra képzett 34 millió található saját tőke részeként. A kérdés arra irányul, hogy mi lesz ennek a fejlesztési tartaléknak a sorsa. Ezt is arányosítani kell-e a tőke leszállításakor (ennek az előírása törvényi előírás miatt történt)? (Vagyis ha ezt is arányosítom, lecsökkentem, akkor a még meg nem fizetett társasági adót is be kell fizetni, az oszalékadón kívül?) Köszönöm!

Külföldi társaságnak fizetett osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi vállalkozás 100 százalékos tulajdonosa egy Cipruson bejegyzett cég. A lezárt üzleti év beszámolója alapján a taggyűlés osztalékot hagyott jóvá. Terheli-e adó a Magyarországon működő vállalkozást, amikor a 100 százalékban tulajdonos ciprusi cégnek átutalja a jóváhagyott osztalékot?

Ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem – szochoplafon Kérdés

Társaságunk osztalékot fizetne, az egyik tagnak adószámos magánszemélyként végzett ingatlan-bérbeadásból származik jelentősebb összegű jövedelme. Kérdésünk: jól gondoljuk-e, hogy az ingatlan-bérbeadás jövedelme is összevonandó jövedelem, így az szja alapjaként figyelembe vett összeget beszámíthatja a tag az osztalékot terhelő szocho alapjának megállapításához jövedelemként az osztalék adózásához megtett nyilatkozatában?

Kettős adóztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket szeretném kérni. Van egy magyar cég külföldi cseh cég taggal és cseh ügyvezetővel, aki osztalékot szeretne kivenni. Ha jól informálódtam, akkor elvileg a kifizetett osztalék után 5% adót kell fizetni. Kérem, erősítsen meg! Továbbiakban, ha valóban így van, akkor ezt az adót hol kell bevallani a 08-as bevallásban? Köszönöm válaszukat!

Törzstőkecsökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek 17 millió forint a törzstőkéje 2005-től, most csökkenteni szeretné 7 millió forintra. Hogyan lehetséges ez? Kérdésem: mi történik a tőkekivonáskor? Kell-e az ügyvezetőnek osztalékadót fizetni, vagy adómentes? Egyszemélyes kft.-ről van szó, nincs tőketartaléka és értékelési tartaléka. Előre is köszönöm a segítségét, üdvözlettel: Kutasi G.

Új osztalékadó-szabály Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értjük-e, hogy abban az esetben, ha az osztalék jogosultjának nincs semmilyen más, szocho-alapot képező jövedelme, akkor a 450 000 Ft. helyett a maximum szocho-fizetési kötelezettség a mindenkori minimálbér/garantált bérminimum havi összegének 24- szerese alapul vételével számított szocho-összeg, ami jelenleg kb. 645 ezer Ft, és ez egyszeri alkalommal, az osztalékfizetés időpontjában is teljesíthető? Köszönettel.

Katás bt. – ingatlan értékesítése II. Kérdés

Tisztelt Szipszer Tamás! Katás bt. – ingatlan értékesítése témában kapott válaszát nagyon köszönöm. Egy dologra nem tértem ki a kérdezés során, mert még nem tudtam, hogy ez is kérdés lehet: ha nem katás bevétel az ingatlanértékesítés, akkor a bt.-nek milyen jogszabályok alapján kell az ingatlanértékesítésből származó eredményt leadóznia? A taotörvény alapján és osztalékadóval terhelten vehetik ki a tulajdonosok a nyereséget? (Társaságiadó-bevallást is kell készíteni?) És még egy kérdés: ha egy ingatlanról van szó, az értékesítése nem egy folyamatosan végzett tevékenység lesz, csak egyszeri eset, akkor is be kell jelenteni, mint tevékenységi kört? Hol van ez lzabályozva (mivel ez meglepett)? Válaszát előre is köszönöm.

Üzletrész-ajándékozás eredménytartalékból emelt jegyzett tőke esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaságnak három tulajdonosa van. Az 500 ezer forint jegyzett tőke 3 millió forintra emelése az eredménytartalék terhére történt. Majd az egyik tulajdonos az üzletrészét elajándékozta a másik tulajdonosnak, aki egyébként a fia. Mivel az elajándékozott üzletrész tartalmazott olyan részt is, ami után nem fizették meg az osztalékadót (az eredménytartalékból való emelés miatt), úgy gondolom, most meg kellene ezt fizetnie. Viszont mivel ellenértéket nem kapott, tanácstalan vagyok, hogy valóban kell-e adóznia utána. Illetve a fia ingyenesen jutott üzletrészhez. Kérdésem, hogy az üzletrészét ajándékozással elidegenítő tulajdonosnak jelen esetben van-e osztalékadó-fizetési kötelezettsége, illetve a fiának keletkezik-e adófizetési kötelezettsége, és ha igen, mikor? Be kell-e jelenteni az üzletrész-átruházást? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel. Bodnár Ildikó

Katás bt. megszüntetése, kültag adózása Kérdés

Egy katás bt. beltagja fizeti az 50 000 forint katát. A beltag ezzel mindenféle adót kivált. A kültag nem katás. Megszűnéskor a kültagnak van valamiféle adókötelezettsége (szja, osztalékadó)? Megszűnéskor nyitó egyenleg készül és ott lehet, hogy lesz eredménytartalék. Ez lesz az osztalékadó alapja, vagy az éves katabevétel bizonyos százaléka? A kültag egyébként nem vesz fel jövedelmet, mert nem működik közre. A beltag veszi fel a katabevételt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close