94 találat a(z) nyugtaadás cimkére

Alapítvány támogatói bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közalapítvány egy rendezvény keretében támogatói jegyek ellenében ételt-italt biztosít a rendezvény támogatóinak, kell-e erről nyugtát vagy számlát kiállítani? Köszönettel: Proforp Kft.

Adótraffipax: itt az első lista, hová mennek biztosan a NAV ellenőrei Cikk

Virágpiacokat, romkocsmákat, vendéglátóhelyeket ellenőriznek a következő napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai – derül ki az adóhatóság honlapján közzétett ADÓtraffipax című bejegyzésből.

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fodrász katás egyéni vállalkozó jelenleg kézi nyugtával tesz eleget a bizonylatadási kötelezettségének. A jövőben a fodrász tevékenység mellett havonta 4-5 alkalommal hajgyógyászati terméket szeretne értékesíteni (ÖVTJ 479901 Egyéb, nem bolti kiskereskedelem). Azt a tájékoztatást kaptam a 0640424242 telefonszámon, hogy ez esetben a hajgyógyászati termékek értékesítéséről, ha számlát állít ki, és azt havonta jelenti a PTGSZLAH nyomtatványon, akkor a fodrászatról továbbra is adhatja a kézi nyugtát, és nem kell pénztárgépet beszereznie. Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a fentiekben leírtak így alkalmazhatóak-e?

PTGSZLAH benyújtási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő, Ügyfelünk Facebookon megrendelésre értékesít, jellemzően magánszemélyeknek általa készített kézműves termékeket. Minden értékesítésről vagy elektronikus számlát vagy kézi számlatömbből kiállított számlát ad. Ezek egy része készpénzes, magánszemély vevők részére. Üzlethelyiséggel nem rendelkezik. Első kérdésünk, hogy ebben az esetben pénztárgépre kötelezett-e? Abban az esetben, ha igen, akkor ezt a kötelezettségét kiválthatja-e a PTGSZLAH nyomtatvány benyújtásával? Válaszukat előre is köszönjük. Tisztelettel, Csizmadia Katalin

Pénztárgépes nyugtaadás új tevékenységekre Cikk

2017-től újabb szakasza kezdődik az online pénztárgépek szabályozásának, ugyanis ekkortól lépett életbe a hosszú ideje nem változott, pénztárgép használatára kötelezett tevékenységek bővülő és módosuló köre.

Kötelező-e a pénztárgép? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy könyvkiadó esetében kötelező-e az online pénztárgép abban az esetben, ha nem üzemeltet könyvesboltot vagy kiskereskedelmi jellegű helyiséget? A társaságnak a cégjegyzékben nincs is olyan tevékenysége, amire egyébként kötelező lenne a pénztárgép használata. Nyomdaipari szolgáltatás, kiadói tevékenység és hasonlók alkotják a bevételt. A könyveladás 90 százalékban átutalásos számlával történik. A gyakorlat az, hogy 1-1 darab könyvet a kiadó a saját székhelyén, könyvkiállítások alkalmával, különféle rendezvények során nyugtával is értékesít. Jogszerűen jár-e el a cég, ha a nyugtát papír alapon adja ki? Köszönettel.

Pénztárgép-kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégem tevékenységi körei között szerepel a 47.91, a 47.99 és a 93.13 TEÁOR kódok. Egyik sem főtevékenység. Cégem fő tevékenységi köre kertészeti szolgáltatás, ezen kívül internetes csomagküldő szolgáltatást végzek. Kell-e pénztárgépet vásárolnom, illetve milyen bejelentési kötelezettségeim vannak azokra a tevékenységekre, amelyek a rendelet alapján beletartoznak ugyan a kötelezetti körbe, de egyáltalán nem végzem ezeket a tevékenységeket? Nyugtaadási kötelezettséggel teljesíthető az internetes vásárlás során eladott termék? Válaszát előre is köszönöm!

Pénztárgéphasználat: családi gazdálkodónál mikor kell, mikor nem? Cikk

Családi gazdálkodó kecskéket tart, és kecsketejből sajtot állít elő. Szerepel a kézműves termelők nyilvántartásában, az előállított sajtot zömmel nagy tételben értékesíti kereskedők részére, vagy alkalmi kitelepüléseken, piacokon árul. Előfordul azonban, hogy a tejet és a sajtot háztól (a termelőüzemből közvetlenül) kis tételekben, házi fogyasztásra megvásárolják tőle. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor elég-e az értékesítésről kézi nyugtát kiállítani, vagy az őstermelő ebben az esetben pénztárgéphasználatra kötelezett? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem a vendéglátás mellett szerencsejáték-törvény hatálya alatti szerencsejáték-szolgáltatást nyújt. Az értékesítés forgalma után jutalékot kap. Ezt a bevételt hogyan kezelje? Az áfatörvény szerint nem vonatkozik rá a nyugtaadási kötelezettség. Előre is köszönöm válaszukat!

Fesztiválozók, vásárosok! Kötelező a nyugtaadás Cikk

A vásárokra, fesztiválokra kitelepült kiskereskedőknek, vendéglátósoknak is kell nyugtát adniuk, de online pénztárgépet csak üzlethelyiségben és mozgóboltban kell használni – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).

Pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Értesüléseink szerint a masszázs tevékenység esetén pénztárgép használata válik szükségessé. Lehet-e mentességet kapni a pénztárgép használata alól, ha valaki súlyosan látássérült, és számára ez a nyugtaadási mód komoly nehézségekbe ütközik? Van-e lehetősége arra (esetleg külön kérelem alapján), hogy továbbra is kézi nyugtát állítson ki? Köszönöm.

Nyugtaadás után pénztárgép Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bolti tevékenységet folytató egyéni vállalkozó bolton kívül (focipályán) alkalmanként szendvicset, üditőt árul. Az itt kiadott nyugtát utólag a bolti péntárgépbe be kell-e ütni?

Adószámos magánszemély adózása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Jelenleg álláskereső vagyok, és rendelkezem adószámmal, mint magánszemély. Több tevékenységi kört is felsoroltam, többek között a fodrászatot is. Kérdésem a következő: ha fodrászként dolgozom adószámos magánszemélyként alkalmanként, akkor nyugtát adhatok alkalmanként a vendégeimnek? Az adóbevallásnál a nyugtatömböt is el kell ilyenkor küldeni, amivel igazolom a bevételemet? Válaszát előre is köszönöm!

Nyugtaadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettős könyvvitelt vezető, az áfa általános szabályai szerint adózó kft. vagyunk. Szeretnénk kiváltani nyugtával a kis összegű számláinkat ott, ahol a vevő magánszemély, és a szolgáltatásunk összege 1000 forint alatti, valamint készpénzzel fizet a vevő. Megtehetjük-e ezt, illetve hó végén egy összegben beállíthatjuk-e az áfát az adóbevallásban?

Karácsonyi vásár online pénztárgép/nyugta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy egy luxusszálló halljában megrendezendő karácsonyi vásáron – pavilonokból – árusítva milyen számla-, nyugtaadási kötelezettségünk van abban az esetben, ha nem áll módunkban erre az egy eseményre online pénztárgépet vásárolni? Hogyan teszünk eleget a termékek értékesítési adminisztrációjának, ha nem kér konkrétan számlát a vevő, és mi a helyzet a külföldi vásárlókkal? Köszönöm szépen előre is a válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Belföldi fuvar euróban történő elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close