14 találat a(z) nyugellátás cimkére

Hozzátartozói nyugellátás: az özvegyi nyugdíj, árvaellátás és szülői nyugdíj összegének számítása Cikk

Hozzátartozói nyugellátás – az özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj – jogosultsági feltételrendszere nem egyszerű. Van ezeknek törvényi minimuma, hogyan alakul a mértékük, ha a jogszerző a halála időpontjában már részesült valamilyen nyugellátásban, nyugdíjszerű ellátásban, vagy aktív dolgozóként hunyt el? Cikkünk ezeket járja körbe.

Nők 40: nyugdíj visszamenőleges megállapítása Cikk

Olvasónk 2020 szeptemberében éri el a nők 40 kedvezményes nyugdíjazásához szükséges szolgálati időt, utódjának betanítása azonban fél évet vesz igénybe. Kérheti majd visszamenőleg a nyugdíj megállapítását? Milyen feltétele van annak, hogy 2021-ben a 13. havi nyugdíjat megkaphassa? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Korhatáron túl, nyugdíjon innen Cikk

A nyugdíjjogosultság elérésekor az érintettek túlnyomó többsége benyújtja öregségi nyugellátásra vonatkozó igényét és annak elbírálása után öregségi nyugdíjassá válik. Ugyanakkor még a korhatárt betöltöttek között is akadnak, akik nem élhetnek vagy nem élnek a lehetőséggel. A következőkben velük foglalkozunk.

Olcsóbban köthető nyugellátásra megállapodás – pontosítás Cikk

2019 januárjától a július 20-án elfogadott adócsomag értelmében a mostaninál olcsóbban köthető megállapodás nyugellátásra.

Ki mehet öregségi nyugdíjba 2015-ben? Cikk

Az idei évben kizárólag az 1953. előtt születettek szerezhetnek jogosultságot öregségi nyugdíjra a nyugdíjkorhatár betöltés alapján, a születési évüknek megfelelően. Rajtuk kívül csak azok a nők mehetnek öregségi nyugdíjba, akik rendelkeznek a 40 év jogosultsági idővel.

Nyugellátás korhatár előtt Cikk

Van-e bármilyen lehetősége korhatár előtti nyugdíjazásra az 1956-ban született nőnek? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk válaszolt.

Méltányossági nyugdíjemelés és segélyezés Cikk

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény (1997. évi LXXXI. törvény 66. §) alapján különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén méltányosságból kivételesen emelhető a folyósított nyugellátás összege, illetőleg egyszeri segély engedélyezhető.

Bejelentési kötelezettség nyugdíjasoknak: két hét és lejár a határidő Cikk

A nyugellátás szüneteltetésének kötelezettségét tehát az a jogviszony határozza meg, amelyben a nyugellátásban részesülőt foglalkoztatják. Tehát közalkalmazotti jogviszony esetén a jogviszony fennállásának időtartamára, az elért kereset összegétől függetlenül szüneteltetni kell a nyugellátást. 2013. január 1-jén a szóban lévő jogviszonyokban álló, öregségi nyugdíjban részesülő személy jogviszonya fennállásának tényét 2013. április 30-áig köteles bejelenteni a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

Árva- és nyugellátás méltányosságból Cikk

Összefoglaló cikkünkből kiderül, hogy mikor, milyen feltételekkel lehet árvaellátást igényelni.

Nyugellátás visszafizetése Kérdés

Tisztelt Molnár László Úr!Cikkében az alábbiakat olvastam: amennyiben nyugdíjkorhatárt be nem töltött nő a tárgyévben biztosítással járó jogviszonyban áll éves szinten 1.764.000 forintot kereshet az adott év december 31-éig. Amennyiben a fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a december havi nyugellátásást vissza kell fizetni.Akkor teszem fel 147.000,- Ft-ot kap 11 hónapon keresztül, december pedig 2.000.000 forintot, akkor a december havi nyugdíját kell csak visszafizetni, és következő év januárjától már újra kaphatja a nyugdíjat.Tisztelettel Várom válaszát

Változások nyugellátásnál, kisadózók szolgálati idejénél: kihirdették a törvényt Cikk

A Magyar Közlöny 178. számában, 2012. december 22-én megjelentek azok a jogszabályok, amelyek a nyugellátás és a rehabilitációs ellátás melletti munkavégzésre és a kisadózók szolgálati idejére vonatkoznak. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk ezeket a módosításokat.

Az öregségi nyugdíjkorhatárt előtt, nyugellátásban vagy egyéb ellátásban részesülő munkavállaló Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy egy bevételi nyilvántartásos bt-ből származó /nem vállalkozói kivéttel/ adózott jövedelmet hozzá kell e számítani a kereset fogalmához?Hisz nem képezi a nyugdíjjárulék alapját.Nevezetesen:Azon személyek, akik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt öregségi nyugdíjasként a tárgyévben biztosítással járó jogviszonyban állnak, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytatnak, meghatározott összegű, a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, illetve jövedelem megszerzése után a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Mindaddig, amíg a nyugdíjas adott évi keresete nem éri el a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér - minimálbér - összegének tizennyolcszorosát, a keresete mellett a nyugdíjat is korlátozás nélkül felveheti. Ez az összeg 2012-ben 93.000 forint x 18 = 1.674.000 forint.Amikor a kereset meghaladja a fenti éves keretösszeget, a következő hónap 1. napjától a tárgyév végéig, de legfeljebb az irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell. Ha a keretösszeg túllépésére decemberben kerül sor, a decemberi nyugdíjat vissza kell fizetni.

Egyszeri lehetőség nyugdíjemelésre Szakértői Kommentár

A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer lehetőséget biztosít kivételes nyugellátás és rehabilitációs járadék (ez utóbbira 2011. január 1-jétől), kivételes nyugellátás-emelés, illetve egyszeri segély engedélyezésére. Legfontosabb feltételek és kizáró okok.

Kik kérhetik nyugdíjuk módosítását évvégéig? Cikk

Mindazok a pénztártagok (volt pénztártagok), akik részére 2009. december 31-éig állapítanak meg 75 százalékos mértékű saját jogú öregségi nyugellátást, kérhetik nyugdíjuk összegének módosítását. Tehát a nyugellátás teljes összegben történő megállapítását. A kérelmet 2009. december 31-ig, illetőleg a nyugellátásról szóló határozat 2009. december 15-ét követő kézhezvétele esetén, legkésőbb a kézhezvételt követő 15 napon belül kell benyújtani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close