Kisadózók nyugdíjjogszerzése – mutatjuk a legfontosabb jogszabályi előírásokat

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő
2

Cikkünkben áttekintjük, hogy a kisadózók társadalombiztosítási nyugellátásának megállapítása során a vonatkozó jogszabályi előírások alapján milyen mértékű szolgálati idő vehető figyelembe.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) – a régi katatörvény – 2013. január 1-jétől nyújtott lehetőséget a vállalkozók részére, hogy közterheiket egy az általánostól eltérő, nagyon kedvező formában rendezhessék. A főállású kisadózói jogviszony létesítésére 2022. augusztus 31-éig nyílt lehetőség. Ezen kedvező járulékfizetést, adózást az egyéni vállalkozó, az egyéni cég, a kizárólag magányszemély taggal rendelkező betéti társaság, a kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság, 2018. január 1-jétől pedig az ügyvédi iroda is jogosult volt a kisadózó vállalkozások tételes adójának választására.

Az Adózóna válaszol: vállalkozók minimumjárulék-fizetési kötelezettsége

A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 000 forint tételes adót fizetett, majd 2014. január 1-jétől ennél magasabb, havi 75 000 forint összegű tételes adó megfizetését is vállalhatta, mely tételesadó-fizetés alapján valamennyi társadalombiztosítási és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény (Flt.) szerinti ellátásra jogosultságot szerzett. Az előzőekben említett ellátások igénybevétele során – az eltérő mértékű tételes adó megfizetése alapján – eltérő mértékű járulékalapot kell figyelembe venni az ellátások számításakor.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti, hogy a kisadózó egyéni vállalkozó milyen mértékű szolgálati idő figyelembevételére számíthat a társadalombiztosítási nyugellátása meghatározása során.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Winkler Róbert

Tisztelt Ruszin Zsolt Úr!

A cikkben foglaltak egyértelmű iránymutatást adnak arról a 2013-tól fennálló tényről, mely szerint azok a kisadózók, akik 50 ezer forint tételes adófizetést vállaltak, a majdani nyugdíjazásuk során a nyugdíj mértékének meghatározásakor – ahogy Ön fogalmaz a nyugdíj kiszámításakor – arányos szolgálati időt szereznek a kisadózói jogviszonyuk időtartamára, a nyugdíjjogosultság tekintetében a teljes időtartam szolgálati időként kerül elismerésre. A cikk végén található példa és összegzés is a fentieket tartalmazza, nem összemosva, a nyugdíjmértéknél, valamint a nyugdíjjogosultságnál figyelembe vehető szolgálati időt.

Ruszin Zsolt

Már megint egy lektorálatlan cikk, ami finoman összemossa a jogosultsági szolgálati időt és a nyugdíjszámítási szolgálati időt. Mindkettő "szolgálati idő" vélhetően azért, hogy a nyudíjas ne érthesse. A probléma például ezzel a résszel van: "... mind a nyugdíjjogosultság, mind a nyugdíj mértéke szempontjából a teljes időtartam szolgálati időként kerül figyelembevételre." Ezután a cikk azt sejteti, hogy a "szolgálati idő" csorbult a katásoknál és ezzel azt sugallja, hogy 20 év szolgálati idő helyett több kellhet egy katás esetén.

Valójában a főállású katás időszak teljes egészében beleszámít a nyugdíjjogosultság idejébe!

Arányosítani csak az öregségi nyugdíj kiszámításánál kell!

Ezt még a katázás lehelején tisztáztuk az NGM-mel, 2013-ban és a közleményüket a HVG is szemlézte, aztán az adózóna, a HVG mellékága engedi megjelenni ezt a cikket 2024-ben. Ez így nincs rendben, kell a lektor (akár több is).

Itt a HVG cikk: https://hvg.hu/kkv/20130205_NGM_a_katas_idoszak_is_beszamit_a_nyugdij
(Talán az adózóna nem törli ki a HVG cikkre való hivatkozásom miatt a hozzászólásomat)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink