116 találat a(z) nyugdíjjárulék cimkére

Nyugdíjhoz átlagszámítás Kérdés

Öregségi nyugdíj – választási lehetőségek – Ausztria, Magyarország Kérdés

Nyugdíjba menne, de hiányoznak adatai a tb-nyilvántartásból? Így lehet ezeket pótolni Cikk

A nyugdíjigények elbírálása során, a szolgálati idő, valamint a nyugdíj összegének megállapításakor elsősorban a társadalombiztosítási nyilvántartásban szereplő adatokat kell figyelembe venni. Mi történik, ha valaki betölti a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, vagy jogosult nők 40 éves kedvezményes nyugdíjára, de a társadalombiztosítási nyilvántartásból hiányoznak kereseti, illetve szolgálati időt alátámasztó adatok?

Nők 40 nyugdíj Kérdés

Főállású átalányadós egyéni vállalkozó nyugdíjjárulék-alapja Kérdés

Speciális jogviszonyok, amikor csak a 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell megfizetni Cikk

A biztosított személy egyéni járulékként 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett, amiért „cserébe” az érintett a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerezhet, tehát a nyugdíjbiztosítási ellátások és az egészségügyi szolgáltatás mellett megilletik őt az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai is. Három biztosítotti kör esetében ugyanakkor egyéni járulékként csak 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell leróni.

Arányos szolgálati idő: mikor kell alkalmazni a nyugdíj megállapításánál, hogyan kell kiszámolni? Cikk

A szolgálati idő igen fontos tényező a nyugdíjigény elbírálásakor. Az arányos szolgálati idő fogalma 1997 óta van velünk, de még mindig sokak számára gondot okoz ennek az értelmezése. Cikkünkben ismertetjük, hogy milyen biztosítási jogviszonyok után lehet ezt megállapítani, hogyan kell számolni, illetve a számítás menetét egy gyakorlati példán keresztül is bemutatjuk.

Külföldi anyacégtől érkező munkavállaló Kérdés

Egészségkárosodáson alapuló rehabilitációs, rokkantsági ellátás összege Cikk

A jelenlegi rokkantsági ellátórendszerben megállapítható rehabilitációs és rokkantsági ellátások nem minősülnek saját jogú nyugdíjnak, azok összegének kiszámítására vonatkozó szabályok is eltérnek a korábbi rokkantsági nyugdíjakra vonatkozó szabályoktól.

Nyugdíjra jogosító szolgálati idő vásárlása: mutatjuk a lehetőségeket Cikk

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen módon szerezhetnek nyugdíjra jogosító szolgálati időt azok, akik nem végeznek keresőtevékenységet, vagy a fennálló biztosítási jogviszonyuk szünetel? Esetükben a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) külön megállapodás megkötése útján nyújt lehetőséget a szolgálati idő megvásárlására.

Újabb tévhit a nyugellátással kapcsolatban: a nyugdíj előtti évek keresete döntő jelentőségű? Cikk

A köztudatban elterjedt, így mindenképpen átgondolandó vélekedés, hogy ha valakit a nyugdíjazását megelőző 1–2 évben alacsony munkabérrel jelentenek be, vagy alacsony összegű nyugdíjjárulék-alapot képező ellátást vesz igénybe, akkor ez jelentősen csökkenti a megállapításra kerülő nyugdíj összegét. Természetesen találkozhatunk mindennek az „ellentettjével” is, miszerint az a meggyőződés, hogy utolsó évek magas járulékalapja jelentősen emeli a majdani nyugellátás összegét.

Őstermelő nyugdíja Kérdés

A Fidesz álláspontja a kata szigorításáról Cikk

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) új szabályozásával a kormány visszatért a kiinduló ponthoz, ahhoz a szándékhoz, amiért az adónem megszületett, hogy legyen a lakosságnak szolgáltatást nyújtó, vagy termékeket értékesítő egyéni vállalkozóknak egy alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, észszerű adózási forma – ecsetelte Bánki Erik, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság elnöke az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában. Kijelentette: sok munkaadó bújtatott foglalkoztatásra használta a jogszabályi lehetőséget. Ezzel nem tettek mást, mint egy olyan adócsalást követtek el, amellyel a költségvetés számára 250-300 milliárd forintnyi kiesést okoztak.

Megváltozott munkaképesség: mennyi lehet a rehabilitációs, illetve a rokkantsági ellátás összege 2022-ben? Cikk

Megváltozott munkaképesség alapján rehabilitációs ellátást, illetve rokkantsági ellátást kaphatnak az arra jogosult személyek. Cikkünkben áttekintjük, hogy ezek összege kategóriánként 2022-ben mekkora lehet, mi számít átlagjövedelemnek, illetve mekkora lehet szintén kategóriánként a kivételes méltányosságból megállapított rokkantsági ellátás összege.

Nyugellátás, korhatár előtti ellátás: a minimálbért vagy a garantált bérminimumot veszik figyelembe? Cikk

Sokszor merül fel kérdésként, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a korhatár előtti ellátás/szolgálati járandóság folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a kötelező legkisebb munkabér vagy a garantált bérminimum összegét kell-e figyelembe venni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3