1698 találat a(z) nyugdíj cimkére

Csökkentett munkaidő hatása a nyugdíjra Kérdés

Katás válalkozás nyugdíj mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném abban a kérdésben, hogy a nyugdíj mellett dolgozó katás egyéni vállalkozónak kell-e fizetni a 7710 forint egészségbiztosítási alapot vagy egyéb járulékot? Megtisztelő válaszát köszönöm!

Csökkentett munkaidő, járulékmentesség: mi lesz a nyugdíjmegállapítással? Cikk

A dolgozó 2021 májusában éri el a nők 40 éves munkaviszonyához szükséges szolgálati időt. A koronavírus-járvány miatti helyzetben az üzemi konyhákat működtető vállalkozás közös megegyezés alapján 8 óráról 6 órára csökkentette a dolgozó munkaidejét. A munkáltató a kifizetett munkabérből nem von nyugdíjjárulékot. Befolyásolják-e ez a nyugdíjba vonulás időpontját, mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés; beletartozik-e ez az időszak a szolgálati időbe? Mivel nincs nyugdíjjárulék-fizetés, a kifizetett bér beleszámít-e a nyugdíjalapba? – kérdezte olvasónk. Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adategyeztetési eljárásra 2019 decemberében kaptam egy értesítést, mely szerint 2018.12.31éig 39 év 79 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel, 38 év 48 nap a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül 38 év 48 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezek. Januárban megkaptam a határozatot, mely szerint 2018.12.31-éig 39 év 79 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel, 39 év 49 nap a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül 39 év 49 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezek. Kérdésem: 1. A fentiek alapján elmehetek-e 2020. évben nyugdíjba a nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel abban az esetben, ha 2019. évben 300 napot dolgoztam alkalmazottként, és munkanélküli járadékon voltam 65 napot. 2. Mikor célszerű beadnom a nyugdíj iránti kérelmemet ahhoz, hogy számomra kedvező legyen a nyugdíj összegének a megállapítása? 2020. évben, vagy 2021. évben? 3. Ha 2021. évben adom be a nyugdíj iránti kérelmemet, akkor kérhetem-e azt, hogy a 2020. évi szorzókkal állapítsák meg a nyugdíjamat? 4. Kérhetem-e 2021. évben azt, hogy a nyugdíjamat 2020. évre visszamenőlegesen állapítsák meg abban az esetben, ha közalkalmazottként dolgozom, és 2021-ben megyek nyugdíjba? Köszönöm.

Megjelent az áprilisi VálaszAdó Cikk

Az utóbbi hetekben korábban soha nem tapasztalt mértékben világszerte és Magyarországon is felforgatta hétköznapjainkat és a gazdasági, adózási, társadalombiztosítási, valamint a munkajogi szabályokat a koronavírus-járvány.

Volarizációs szorzó akár csökkenhet is jövőre? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 40 évvel az idén nyugdíjba mehetnék júliusban, de a tanévet szerettem volna végigtanítani, ezért felmerült annak lehetősége, hogy 2021 január elejével menjek el csak nyugdíjba, mert így jobban járhatok. Tekintettel az adott helyzetre, Ön mit javasol? Csökkenhet-e a volarizációs szorzó vagy csak nem növekszik 2021-ben? Mostani helyzetben az is felmerült bennem, hogy még egy évet tanítsak, ezért lenne fontos a válasza. A munkáltatómnak a jövő hét végéig nyilatkozom kellene! Válaszát előre is köszönöm!

Koronavírus-járvány elleni védekezés: megjelent a költségvetést módosító rendelet Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 66. számában a miniszterelnök által hétfőn bejelentett költségvetést érintő módosításokról szóló kormányrendelet, amelynek nyomán három új, a koronavírus-járvány elleni védekezést segítő, illetve a járvány gazdasági hatásait orvosló alap jön létre.

Orbán Viktor bejelentése: újra lesz 13. havi nyugdíj, speciális bértámogatást ígér a miniszterelnök Cikk

Átvállalják a munkáltatóktól a bérköltség egy részét, ez a bértámogatás speciális magyar formája lesz – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a ma bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéscsomag első elemeként. A következő négy évben fokozatosan visszahozzák a 13. havi nyugdíjat.

Öregségi nyugdíj igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nő ismerősöm betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt. 1999.07. hónaptól: szociális járadék, rehabilitációs ellátás, majd rokkantsági ellátásban részesült. Évek alatt elért rokkantsági ellátás összege 53 510 ft. Mivel a nyugdíjfolyósítótól nem kapott levelet, hogy átszámolják az éveket (az ellátási évek alatt nem dolgozott! ), vagy a rokkantsági ellátás összegével folytatódik a nyugdíj, így azt szeretném kérdezni, érdemes lenne beadni a nyugdíjkérelmezést? Nem szeretném, ha pórul járna, és kevesebb összeget kapna, mint most. A 2014-es adategyeztetés szerint 22 év 353 napja van. Kereseti adatok: 1988-ban 9029 ft,,1989: 5121, 1994: 155 108, 1995: 205 060, 1996: 245 377, 1997: 285 444, 1998: 140 504., 1999-ben: 43 152 ft volt a leigazolt adóköteles keresete. Kérem szíves segítségét, hogy beadjam az igénylést, vagy kérjük az öregségi nyugdíjkénti folyósítást?

Óraszám-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sajnos a kialakult járványügyi helyzet miatt egy munkáltató a visszaesett forgalom miatt munkaóraszám-csökkentésre kényszerült, melyet a dolgozóval közölt, aki viszont ebbe nem szeretne belegyezni, mert jövő év közepén a 40 éves jogosultsági idejét megszerezve nyugdíjba mehetne. Így azonban a szolgálati ideje csökken, mely következménye, hogy kihúzódik az ideje. Mit tehet ebben a helyzetben a munkavállaló, milyen jogai vannak, amelyekkel élhet? Köszönöm! Fazekasné

Új és leendő nyugdíjasok, figyelem! Itt vannak a 2020. évi valorizációs szorzók Cikk

A 2020-ban induló nyugdíjak visszamenőleg is teljes pontosággal megállapíthatók, miután a Magyar Közlöny 50. számában megjelentek az úgynevezett valorizációs szorzók. A rendelet március 23-ától hatályos.

Nyugdíjak kézbesítése: gyorsít a járványveszély miatt a posta Cikk

A járványveszélyre és a korlátozásokra tekintettel 2-3 nappal hamarabb kézbesíti a Magyar Posta a nyugdíjakat – közölték az MTI-vel.

Gyermekvállalás határozott idejű munkaszerződéssel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkahelyváltás előtt állok, és az egyik ajánlat egy évre szóló szerződést kínál. Mi történik gyermekvállalás esetén, ha a szülés előtt jár le a szerződés? Hogyan állapítják meg a csedet? Ha a gyed időszakában jár le a szerződés, mitől esik el a kismama, mi az amit fizetni kell, például tb-járulék? Mi történik ha bármelyik fél felmondja a szerződést? Ha a gyed alatt lejár a munkaszerződés, bele számít-e a gyed időszak a nyugdíjba? Köszönöm!

Keresetkorlát a nők 40 éves nyugdíja mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Március 8-ától jogosult vagyok a nők 40 éves nyugdíjára. Teljes munkaidőben dolgozom tovább egyházi iskolában. A keresetkorlát vonatkozik rám?

Biztosított őstermelő ausztriai munkavállalása Kérdés

Tisztelt Winkler Úr! Foglalkoztat a nyugdíjkérdés, így nagy örömmel szoktam olvasni az Ön cikkeit. Szemben más médiában felkapott szakértővel, Ön érdemi magyarázatokat szokott adni. 600 ezer forint bevétel alatti őstermelő vagyok, ez a főfoglalkozásom, így fizetem a járulékokat, és biztosított vagyok Magyarországon, de most Ausztriában találtam munkát (mivel ilyenkor nincs mezőgazdasági munka, most ráérek), így itt is levonnak tőlem nyugdíjjárulékot. Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy ha őstermelő vagyok (600 ezer forint árbevétel alatt), és ez a főfoglalkozásom, de mellette Ausztriában vállalok munkát, akkor mind az őstermelői és az ausztriai nyugdíjjárulék beszámít a későbbi nyugdíjamba, vagy csak az egyik? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs