39 találat a(z) nyitvatartás cimkére

Így lesznek nyitva a boltok karácsonykor, szilveszterkor Cikk

December 24-én, vasárnap az üzletek legkésőbb 14 óráig tarthatnak nyitva, de a kereskedők dönthetnek arról is, hogy korábban zárnak, vagy ki sem nyitnak, és december 31-én, vasárnap is maguk határozhatják meg a nyitvatartás rendjét – közölte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-vel.

Teljesítés napja a számlán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedésünk egyik vevője vissza kívánja utasítani számlánkat, mert azon a teljesítés napja szombati nap és akkor vállalkozása zárva tart. Nagykereskedésünk a hét minden napján nyitva van, a vevő előzetesen feladott rendelését hétvégén is kiszámlázzuk és a GLS csomagküldő szolgáltatásával szállítjuk a címzettnek, aki hét közben kapja meg az árut. Azt, hogy melyik napon kapja meg az árut, nem tudjuk előre pontosan, tehát az nem lehet a teljesítés napja. Kérdésünk, hogy jogos-e a számla ilyen okkal történő visszautasítása? Köszönettel

Pénztárgép napi zárása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyógyszerész vállalkozó 2 db pénztárgépet üzemeltet. A napi zárást és nyitást úgy oldja meg, hogy délben nyitja-zárja a pénztárgépet. Azért nem a nap végén, mert akkor tovább ott kellene a dolgozókat tartani, délben pedig egyébként sincs forgalom, könnyen megoldják. Az online pénztárgép bevezetésével ez a gyakorlat nem kifogásolható? A rendelet szerinti adóügyi nap, illetve adóügyi bizonylat fogalma ebben az esetben hogyan értelmezhető? Az adóügyi nap (déltől-délig) eltérhet-e a tényleges nyitvatartás időszakától? Köszönettel.

Pénztárgéphasználat nyitvartási időn kívül Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy masszázs szalon, ahol alakformáló- kondicionáló gépek működnek, kézi masszázsszolgáltatás, valamint étrend-kiegészítő, és gyógytermékek forgalmazása zajlik, nyitvatartási ideje az igények miatt délelőtt 8-12, és délutáni időszakra 14-18 óra közötti időkben van meghatározva. A szalonban pénztárgép üzemel. A kézi masszázsok időtartama változó, akár 2-2,5 óra is lehet. Amennyiben a masszázs a délelőtti időszakban megkezdődik, azonban délig nem lehet befejezni, van-e akadálya annak, hogy a pénztárgépbe például 13 órakor kerüljön beütésre a bevétel, azaz a nyitvatartási időn túl, ugyanez fordulhat elő, az esti ( ajtó ) zárást követően is. Szombaton nincs az üzletnek nyitva tartása. Esetenként nyílt napot szeretne tartani a szervezet szombati napon, valamint ha masszázsszolgáltatásra is igény lenne, hogyan kell eljárnia ez esetekben? A nyitvatartási időn túli üzemelés esetén a pénztárgép használata nem szabálytalan-e? Megfelelő megoldás-e ha ki írják az üzletre, hogy szombaton előzetes időpont-egyeztetés alapján lehet szolgáltatást igénybe venni? Válaszukat köszönettel várom!

Bisztrónyitás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy a közeljövőben nyíló, folyamatosan (megszakítás nélkül, éjjel-nappal, szombat, vasárnap, ünnepnapon)üzemelő bisztró napi 12-12 órás munkaviszonyban, 2 naponkénti váltásban a dolgozóknak a bruttó béren felül milyen pótlékokat kell még elszámolni a munkavállalók részére? Gondolunk itt műszakpótlék, illetve éjszakai pótlékra. Milyen esetben, mi jár? 06-18 óra között, illetve 18-06 óra között? Jelenleg 4 fő alkalmazottat foglalkoztatnánk. Ha a kft. tagjai is munkaviszonyban dolgoznak, főleg ünnepnapokon akkor rájuk is ugyanaz vonatkozik, mint a dolgozókra? Vagy még valamilyen pótlékot nekik is kell adni? Hogyan lehet kiadni az alkalmazottaknak a szabadságot? Ebben az esetben szombat-vasárnapra is lehet adni? Mire kell még a fenti esetben figyelni? Segítségét előre is megköszönöm. Tisztelettel: Andrea

Így lehet nyitva pünkösdkor Cikk

Nyitva lehet-e pünkösdkor az élelmiszerbolt, a dohánybolt vagy a fagyis, és dolgozhatnak-e az alkalmazottak? Ha igen, milyen pótlék ellenében? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Nyitvatartás pünkösdkor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés ugyan már lerágott csont ugyan, de.... adott egy élelmiszerbolt, amit egy kft. üzemeltet, Illetve adott egy trafik, mellette egy fagyizó amit egyéni vállalkozó üzemeltet. A kérdés az lenne, hogy pünkösd vasárnap, illetve hétfőn nyitva lehet-e akár az élelmiszerbolt, akár a fagyizó, akár a trafik, és dolgozhatnak-e az alkalmazottak, ha igen, milyen pótlékkal? Köszönöm gyors válaszát. Üdvözlettel Cséva

Rendkívüli nyitvatartás: várja a NAV Cikk

Május 2-ától hosszabbított nyitvatartással fogadja ügyfeleit a NAV.

Munkaidőkeret vasárnap a kereskedelemben Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem, segítsen! A munkaidőkeretre vonatkozó szabályok szerint az olyan kiskereskedelmi vállalkozásoknak, amelyek vasárnap is normál módon, tehát heti 7 napot nyitva vannak, kell-e vasárnapi bérpótlékot fizetniük a dolgozóiknak? Vagy ők hivatkozhatnak a rendeltetésük folytán e napon is működő munkáltatói státuszra? Mert ugye a későbbiekben említve van a kereskedelmi tevékenységre hivatkozással elrendelt vasárnapi munkavégzés esetén a vasárnapi munkaidő, úgy viszont van a vasárnapi pótlék. Hogy kell ezt értelmezni?

Nagypéntek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen szíves állásfoglalását adni annak tekintetében, hogy Nagypénteken a nagyobb kereskedelmi boltok nyitva tarthatnak-e? Köszönettel: Tóth Mária

Boltzár jöhet Szlovákiában is Cikk

Az összes állami ünnepre és a munkaszüneti napokra is kiterjeszteni készül az üzletek nyitva tartásának tilalmát a szlovák kormány – jelentette Ján Richter munka, szociális és családügyi miniszter közlésére hivatkozva a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap.

Munkaidőkeret advent Kérdés

Tisztelt Szakértő, segítségét szeretném kérni, egy munkajogi kérdésben. Cégünk kereskedő cég, 80 napos munkaidőkerettel dolgozik. Vasárnap nincs nyitva. Úgy döntöttünk, hogy vasárnaponként az év végére tekintettel nyitva tartanánk. A kérdésünk az, hogy a vasárnapi ilyen jellegű nyitvatartásunk beleszámít-e a munkaidőkeretbe, vagy mindenképp pótlékolni kell? Ha kell, akkor hogyan? Vasárnapi pótlék, túlóra?

Postai nyitvatartás az szja-bevallási határidő utolsó napján Cikk

A személyi jövedelemadó bevallási határidő utolsó napján, május 20-án, pénteken több posta tovább tart nyitva – közölte Magyar Posta Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Vitatott vasárnapi pótlék, sok vállalkozást ellehetetlenítene Cikk

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a 100 százalékos vasárnapi pótlék sok vállalkozás számára lehetetlenné tenné a vasárnapi nyitvatartást, sokakat pedig arra kényszerítene, hogy más költségeket faragjanak le, így a cafeteria is áldozatul eshet.

Vasárnapi nyitvatartás: a munkavállalói jogokra is ügyelni kell Cikk

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény 2016. április 16-án hatályba lépett. Ettől az időponttól kezdődően a jogszabályi rendelkezések ismét lehetőséget adnak arra, hogy az üzletek vasárnap is nyitva tartsanak. Az első hétvégén még nem volt általános a boltok nyitva tartása, ami abból is fakadt, hogy amennyiben a kereskedelmi cégek rendes munkaidőben kívánják a vasárnapi munkavégzést előírni, akkor legalább hét nappal korábban kell ennek munkaidő-beosztását közölniük a munkavállalókkal. Ez a hétnapos időszak pedig a hétfői zárószavazás és az első vasárnap között nem telt el. Hogy milyen egyéb szempontokat kell figyelembe venni az érintetteknek az újranyitás kapcsán, azt a Réti, Antall és Társai PwC Legal ügyvédi iroda szakértői ismertették mai sajtóeseményükön.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Betegség miatt megmaradt 8 nap szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyógyszertári ügyelet időtartama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Részmunkaidős kft. ügyvezető

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31