214 találat a(z) nyilvántartás cimkére

Mobil internet utáni adófizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A telefonszámlában megjelenő internet adatszolgáltatás után is meg kell-e fizetni az egyes meghatározott juttatások után fizetendő adót és járulékot vagy külön nyilvántartás esetén a beszédforgalom után elegendő-e teljesíteni az adófizetési kötelezettséget?

Egyéni vállalkozók, figyelem! Itt az idő áttekinteni a nyilvántartásokat Cikk

Útnyilvántartás, kiküldetési rendelvény, tárgyieszköz-nyilvántartás, beruházási és felújítási költség nyilvántartása, selejtezési jegyzőkönyv – dokumentumok, amelyeket érdemes alaposan felülvizsgálni, hogy ne egy esetleges adóhatósági ellenőrzés során derüljön ki, valami nem stimmel a papírokban.

Gyakori katás kérdések Cikk

A kata kedvezményesen adózó bevételi összeghatárának jövő évi megduplázása sokak érdeklődését felkeltette az adónem iránt. A témában portálunkon is szaporodó kérdésekre dr. Verbai Tamás jogász (HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.) által adott válaszokból szemezgettünk.

Családi gazdálkodás létrehozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 12. 06-án jogerős határozattal a kormányhivatal nyilvántartásba vette családi gazdálkodásomat 3 fővel (én+élettársam+3 éves kislányunk). Szeretném megkérdezni, hogy a nyilvántartásba vételt követően milyen bejelentési kötelezettségem van az adóhatóság felé, ezt mennyi időn belül kell megtennem és melyik nyomtatványon? Hivatkozok itt az alább idézett, az adóhatóság által közzétett "Mezőgazdasági őstermelő magánszemély adózásának alapvető szabályai 2016" elnevezésű nyomtatványra: "Az azonos jövedelemszámítási kötelezettségre tekintettel, ha a családi gazdaság tagjai által választott adózási mód eltér a családi gazdaság nyilvántartásba vétele előtt választott adózási módtól, akkor ez olyan adókötelezettséget érintő változást jelent, amit be kell jelenteni az adóhatósághoz a családi gazdaság nyilvántartásba vételétől számított 15 napon belül." Valamint szeretném megkérdezni, hogy a családi gazdaságot 2016. 12. 06-án vették nyilvántartásba, de előzőleg a családi gazdálkodást érintő bevételeket és kiadásokat mint egyéni vállalkozó számoltam el. Ezeket visszamenőleg 2016. 01. 01-jétől áttehetem a családi gazdálkodásba? Idézem itt újra a fent már megjelölt kiadványt: "Így az év első napjától beérkezett valamennyi őstermelésből származó bevétel (a családi gazdaság nyilvántartásba vétele előtt megszerzett és a családi gazdaság által 1 főre felosztott) a megállapodás szerinti jövedelemszámításra vonatkozó szabályok szerint lesz adóköteles." Válaszát köszönöm!

Besorolás 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Válaszát nagyon hasznosnak találtam, köszönöm. Egy bekezdéséhez szeretnék néhány adatot fűzni, hogy ugyanazt értjük-e rajta. „Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a vállalkozások adatai önállóan 2014-ben és 2015-ben nem haladták meg a fenti értékek valamelyikét, akkor 2016-ban nem vonatkozik rájuk a transzferár-nyilvántartási kötelezettség. Viszont amennyiben 2016-ban és 2017-ben összevontan már meghaladják a fenti értékek valamelyikét, akkor 2018-tól vonatkozik rájuk a transzferár-dokumentálási kötelezettség.” Kiegészítő adatok: (A) és (C) vállalkozások folyamatosan mikro vállalkozások (B) vállalkozás az ADATAI alapján: 2012-ig közép-, 2013-2014ben kis-, 2015-2016ban középvállalkozás az önálló adatai szerint. (B) vállalkozás BESOROLÁSA: 2014-ig közép-, 2015-2016-ban KISvállalkozás, 2017.01.01-től közép vállalkozás lesz besorolás szerint minden kapcsoltjával együtt. Megítélésem és mindezek alapján 2016-ban senkinek, de 2017-től mindenkinek kell transzferár-nyilvántartást készítenie. Helyesen gondolom? Év közben (üzletrész vásárlás=kapcsoltság keletkezése miatt) nem változhat (nem kell hogy változzon) ugye a tagok KKV besorolása? Besorolás1: http://adozona.hu/kerdesek/2016_11_29_Besorolas_ytm#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice

Bt. áttérése katára 2017-ben Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy bt. (folyamatos teljesítésű ügyviteli szolgáltatást végző) 2017. 01. 01-gyel a kata adózást választja, jelenleg a tao-törvény hatálya alá tartozik. Az átlépés kapcsán több kérdés is felmerült: 1.) A bt.-ben a korábbi évek során vásárolt 100 ezer forint alatti értékű tárgyi eszközöket továbbviheti-e a katás időszakára, bármilyen feltétel nélkül? 2.) Tárgyi eszközei között szerepel céges személygépkocsi, ez a 12. 31-ei leltározással átvihető-e a kisadózó időszakra, mivel az a tevékenységet szolgálja, vagy még az átlépés előtt ki kell vezetni (értékesítéssel) a vállalkozásából? 3.) Melléktevékenységében kozmetikai szolgáltatás is szerepel, mely az elmúlt időszakban nem funkcionált, s ezek tárgyi eszközei jelenleg a nagyértékű eszközei között vannak nyilvántartva (körülbelül 400 ezer forint összesen). Mi a teendő, ha a katás időszakban sem fog működni a kozmetikai tevékenység (törölve is lesz a társasági szerződésből a tevékenység)? 4.) Folyamatos teljesítés miatt – a tevékenysége révén – a bt. a 2016. 12. havi átutalásos ügyviteli számláit (kimenő számlák) 2017. 01. 12-én állítja ki, melyek összegét a társaságiadó-törvény szerint elhatárolja. Az árbevétel 2016. évet érinti (tao szerint leadózza), az áfa viszont már a 2017. évet (DE MINT kisadózót már), és a pénz is 2017. évben folyik be a bankszámlára. Ezt miképpen kell kezelni a 2016. és a 2017. évben könyveléstechnikailag? 5.) A havonta megfizetett 75 ezer forint kata kapcsán mekkora az az összeg, amit a két tag havonta a személyes munkavégzésére tekintettel átutalhat magának?

Kkv kétéves szabály (speciális eset) Kérdés

Tagok: A Kft., B Kft., C GmbH., (Együtt összevontan is KKV kategórián belüliek minden évben!) Az A Kft. ÉV KÖZBEN 2016.11.01-én) megvette a B Kft. „50% hányadát” (Ez eddig „külsős, független” volt), így mindenki-mindenkivel kapcsolt lett ettől az időponttól!! A B Kft.: Besorolás alapját képező beszámolók alapján kapcsolttá váltak 2011 2012 2013 2014 2015 2016. várható 2017. várható alapja: közép közép kis kis közép közép közép Az A Kft.: Besorolás alapját képező beszámolók alapján 2011 2012 2013 2014 2015 2016. várható 2017. várható alapja: mikro mikro mikro mikro mikro közép** közép** (** a kapcsoltak összeszámítása miatt) 1.Kérdések: (Feltételezve, hogy a feltüntetett várható adatokkal lett vége 2016-nak, 2017-nek, továbbá együtt összevontan is kkv-kategórián belüliek maradtak, maradnak minden évben.) 1.1. Az A Kft. mikrovállalkozói minősítése hogyan alakul, különös tekintettel az évközi üzletrészvásárlásra, és hogy ezáltal kapcsolt lett? Érvényes-e rá itt is, továbbra is a kétéves szabály? 1.2. Az A Kft. minek minősül irányadó besorolás szerint 2016-ban? 1.3. Az A Kft. minek minősül irányadó besorolás szerint 2017-ben? 1.4. A kérdés eldöntése (többek között) konkrétan a transzferár-nyilvántartási kötelezettség miatt rendkívül fontos, mert a mikrocégnek nem kell ilyen nyilvántartást vezetnie kötelezően, míg a középnek igen. 1.5. A B Kft. besorolása a lenti táblázat szerint nem okoz gondot (helyes így?). Szerintem így alakul, Önök szerint hogyan? B Kft. Irányadó évi besorolása a második beszámolót követő ismeretében 2013 2014 2015 2016 2017 2018 3 2 2 3 3 3 2 2 3 3 3 3 közép közép kis kis* közép közép *Nem vált besorolási kategóriát Az A Kft. Irányadó évi besorolása a második beszámolót követő ismeretében 2013 2014 2015 2016 2017 2018 1 1 1 1 3 3 1 1 1 1 3 3 mikro mikro mikro mikro* mikro* közép *Nem vált besorolási kategóriát Hálás köszönettel várva kérdésemre válaszukat: Vida Mihály

Belföldi fuvarozók napidíja Kérdés

Tisztel Szakértő! Adott egy belföldi szállítással foglalkozó cég, ahol a munkavállalók nap 8 órában dolgoznak. 2 órában állandó címről állandó címre szállítják a megrendelő áruját. A maradék 6 órában egy áruház vásárlói részére végeznek házhozszállítást (itt mindig változó helyekre mennek). Kérdésem, hogy kifizethető-e nekik a 3000 forintos napidíj? Milyen nyilvántartás vezetésére van kötelezve a munkáltató? Munkaszerződésbe vagy a tájékoztatóba kell-e szerepelni a kifizetés feltételeinek, vagy bárminek? Válaszát köszönöm!

Szabadság nyilvántartása és kiadása: válaszok a leggyakoribb kérdésekre Cikk

Számos könnyítési lehetőséget vezetett be az új munka törvénykönyve (Mt.), mellyel a munkáltatók rugalmas munkaerőigényét kívánja kielégíteni, illetve mozgásterüket kívánja szélesíteni. Az egyik ilyen terület, ahol ez érezhető, a szabadság nyilvántartása és kiadása. A szabályrendszer értelmezése ugyanakkor a gyakorlatban számos munkáltató számára nehézséget jelent. Erre tekintettel vesszük végig a leggyakoribb kérdéseket és az Mt. alapján azokra adható válaszokat.

Átalányadózó mezőgazdasági őstermelő alapnyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó mezőgazdasági őstermelőnek (mezőgazdasági kistermelő, családi gazdálkodó) milyen alapnyilvántartást kötelező vezetnie? Pl. pénztárkönyv, vagy elegendő bevételeiről és kiadásairól egy nyilvántartás? Áfa levonására jogosult. Köszönöm.

Egyéni vállalkozó vagy adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozónak tekinthető-e az, akinek a neve szerepel a KEKKH egyéni vállalkozók nyilvántartásában, de nincs igazolványszáma? A nyilvántartási szám mit jelent? Fontos tudni, mivel, az egyéni vállalkozó számlájából nem kell szja-t, és járulékokat levonni, illetve kifizetőként megfizetni. Kérdésem: mely adat alapján lehet megállapítani, hogy egyéni vállalkozó, vagy adószámos magánszeméllyel szerződünk? Köszönöm válaszát, üdvözlettel.

Kiadások elszámolása Kérdés

Hogyan számolható el egy vállalkozásnál, ha nem reprezentációs céllal vásárol napi felhasználású élelmiszereket, italokat. Így például kávét, cukrot, tejszínt, tejszínhabot, ásványvizet, kólát, üdítőket stb. Ezeket nem egy rendezvényen belül használja, szolgálja fel, hanem a dolgozók mindennapi szükségleteit elégítik ki, illetve a céghez érkező személyeket vendégelik meg vele. Juttatásnak minősül-e ez? Adózni kell-e utánuk (attól függően, hogy saját dolgozó vagy vendég részére nyújtjuk)? Kell-e valamilyen nyilvántartással alátámasztani a fogyasztást? Milyen számlaosztályban kell nyilvántartani 51 vagy 55? Van-e erre vontkazóan valami különös rendelkezés az adótörvényekben?

Sokat bukhatnak a munkáltatók a helytelen munkaidő-nyilvántartás miatt Cikk

Az idei év első felében végzett munkaügyi ellenőrzéseknél 30 százalékkal több munkavállalót érintő jogsértést állapítottak meg az felügyelők, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A vizsgálat alá vont 58 ezer fő közel kétharmadánál találtak szabálytalanságot, mintegy 13 ezer ellenőrzött személynél a munkaidő nyilvántartásával volt probléma. Október elejétől két hónapig tartó országos akcióellenőrzés indult, mely a munkaidő, pihenőidő szabályok betartását vizsgálja a foglalkoztatóknál.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedés személygépkocsit vásárolt továbbértékesítési céllal. Az értékesítés még nem történt meg. Míg készleten volt neki autó, a kereskedés azt 3 hónapra bérbe adta. Kell-e erre a 3 hónapra cégautóadót fizetnie, és a könyvelésben a készletes autót kell-e más címen nyilvántartania? Válaszát előre is megköszönve: Langné Skaper Anna

Katás vállalkozó számlanyitása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: 1. Katás egyéni vállalkozónak szükséges-e külön vállalkozói folyószámlát nyitnia, illetve fenntartania, amennyiben két pénznemben (forint, illetve euró) várható bevétel? 2. Számlázás esetén használható-e a lakossági folyószámla? 3. A bevétel-nyilvántartásnál kell-e havi számlakivonatot mellékelni? 4. Szükséges-e a számlakivonatokat megőrizni? Válaszukat előre is köszönöm..

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close