212 találat a(z) nyilvántartás cimkére

Dolgozóknak kávéautomata Kérdés

Módosultak a dohány-kiskereskedelem nyilvántartási és adatszolgáltatási szabályai Cikk

Június 25-étől változtak a dohány-kiskereskedelem egyes szabályai a kormány tegnap kihirdetett 300/2020. rendelete értelmében.

Fellelt telek könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tárgyieszköz-nyilvántartásába 2003-ban került be egy gazdasági épület, amit 2008.12.31-én a 866-os terven felüli értékcsökkenés számlával szemben kivezettek. Maga a telek, amin az épület áll, a mai napig a társasági tulajdonát képezi a tulajdoni lap szerint, így kérdésem az, hogy milyen könyvelési tételként, milyen nyilvántartási értéken és milyen dátummal lehetséges a telket felvenni az ingatlanok közé. A fellelt eszközöket egyéb bevétellel szemben kell elszámolni, majd elhatárolni a bevétellel szemben és értékcsökkenés-arányosan az elhatárolást az egyéb bevétellel szemben. Egy "kivett gazdasági épület, udvar" esetén is ez az eljárás? Válaszukat előre is köszönöm!

Használt gépkocsi értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk az USA-ból hoz be törött személygépkocsikat és azokat felújítja, majd értékesíti. Eladásnál áfás számlát állít ki. Kérdésünk az lenne, hogy a javításra fordított költségek pl. lakatos munka, fényezés, és alkatrészek áfáját levonhatja-e, ha a járművet áfásan adja el? Illetve a költségeiről kell-e gépkocsinkénti nyilvántartást vezetnie. Előre is köszönöm válaszát!

Kis értékű ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az üzleti partnerek felé történő kis értékű ajándékozásoknál (például toll, könyv stb.) az egyes meghatározott juttatás szerinti szja és szocho-fizetési kötelezettség felmerül-e? Az áfatörvényben kis értékben (5000 forint) átengedett termékeknél az áfalevonási tilalom nem érvényesül, ha üzleti célt szolgál.Ebben az esetben ez alkalmazható? Kérem, legyen kedves leírni a számviteli vonatkozást is és milyen nyilvántartásra vagyok kötelezett? Köszönettel: Komáromi Judit

Csekély értékű ajándék, üzleti ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 2019. decemberben 1000 forint értékű bonbonokat vásárolt, melyet szétosztott üzleti partnereinek és munkavállalóinak. Milyen nyilvántartást kell erről vezetnie a tavalyi évre vonatkozóan? Üzleti partnernek is adható csekély értékű ajándék? Köszönettel: Mónika

Gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos nyilvántartás és költségelszámolás II. Kérdés

Kiegészíteném az fenti címmel korábban feltett kérdésemet, ami így a következő: Egy alapítvány saját gépkocsival rendelkezik. Azt mindig más és más munkatárs vezeti hivatalos üzleti útjain, több esetben több munkatárs is együtt utazik. Kérdésem, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni, és milyen költségek és hogyan számolhatók el hivatalos üzleti utazás alkalmával? Amennyiben két munkatárs heti kettő alkalommal munkába járásra használja ugyanezt a gépkocsit, akkor keletkezik-e a magánszemélynek adóköteles jövedelme és mit kell fizetnie, ha egyáltalán kell. Ilyen esetben kell-e egyéb kimutatást (kiküldetési utasítást, rendelvényt) használni. Köszönettel várom a tájékoztatást.

Gépjárművek üzemeltetésével kapcsolatos nyilvántartás és költségelszámolás Kérdés

Egy alapítvány saját gépkocsival rendelkezik. Azt mindig más és más munkatárs vezeti hivatalos üzleti útjain, több esetben több munkatárs is együtt utazik. Kérdésem, hogy milyen nyilvántartásokat kell vezetni, és milyen költségek és hogyan számolhatók el hivatalos üzleti utazás alkalmával?

Hiányos tájékoztatás miatt bírságolt az MNB Cikk

Az MNB összesen 21 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re, illetve az AGENTA-Consulting Kft.-re, egyebek közt ügyfél-tájékoztatási, panaszkezelési, adatszolgáltatási és az ügynökök regisztrációjára és nyilvántartására vonatkozó – rendszerszintű kockázatot nem jelentő – szabálytalanságok miatt.

Támogatásból vásárolt eszköz értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2016_2_4_Fiatalgazda_tamgepvasarlas_gep_va_iyq kapcsán lenne kérdésem. Az szja-törvény 11. számú mellékletének II. 7.pontja alapján az eszközbeszerzéshez felhasznált támogatási összeget az üzembe helyezés időpontjában értékcsökkenési leírásként számolja el. A vásárolt eszközt milyen értékkel kell a nyilvántartásokba felvezetni? Mi lesz az értékcsökkenés alapja? Az üzembe helyezés évében mekkora összeget lehet leírni? Azt írta korábbi válaszában, hogy a támogatási összeggel csökkentett értéken kell felvinni az eszköz nyilvántartásba, ugyanakkor az értékcsökkenést a teljes összegre kell számolni. Az 5. számú melléklet II. 3. pontja alapján a nyilvántartást azokról az eszközökről is vezetni kell, melyek beszerzésére fordított kiadása annak felmerülésekor költségként érvényesíthető. Ez alapján én azt gondoltam, hogy a teljes beszerzési értéken veszem nyilvántartásba az eszközt, és az értékcsökkenést erre az összegre vetítve számolom a megfelelő leírási kulccsal. A támogatási összegnek megfelelő összeget értékcsökkenésként elszámolom az üzembe helyezéskor, az adott évre jutó értékcsökkenést pedig év végén. Ez így helyes? A korábbi traktoros példánál maradva, az üzembe helyezéskor gyakorlatilag elszámolásra kerül egy összegben több mint 5 évre jutó értékcsökkenés és még az üzembe helyezés évében időarányos évi értékcsökkenés is? Nagyon köszönöm válaszát!

Készpénz nyilvántartása pénztárgéphasználat mellett Cikk

Mi van a kasszában? Hogyan dokumentálhatók kötelező pénztárgéphasználat mellett a különböző készpénzes ügyletek? Olvasói kérdésekre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Munkaidő alatti távollét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssekkel fordulunk Önökhöz: 1. Amennyiben a munkáltató 1-1 alkalommal, ráutaló magatartással, engedélyezi a munkavállalóinak, hogy munkaidőben kimenjenek magán hivatali ügyet intézni, vagy temetésre, vagy akár boltba, és velük ez idő alatt baleset történik, akkor a felelősség kié (üzemi balesetnek számít vagy sem)? 2. Nyilván kell tartani az ilyen 1-1 alkalmat, ha a munkáltató ezt a munkaidejéből nem vonja le a munkavállalónak? 3. A fenti szabályzás (ha van ilyen) eltér fix és rugalmas munkaidőbeosztásnál? Válaszukat előre is köszönjük.

Szigorítás: csak bizonyítvánnyal lehet egzotikus növényeket behozni Cikk

A növények, növényi termékek és egyéb anyagok Európai Unió tagállamain kívülről történő behozatalánál a növényegészségügyi tilalmak, követelmények és e követelmények alóli mentességek új rendelkezéseit kell alkalmazni 2019. december 14-étől – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tehergépkocsi üzleti célú használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék tájékoztatást kapni. Egy társaság alkalmazottja a saját tehergépkocsiját használja alkalmanként üzleti (hivatali) célra, ebben az esetben milyen nyilvántartást kell vezetnie? Válaszukat előre is köszönöm.

Üzemeltetésre átvett eszközök Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkormányzati tulajdonban lévő kft. üzemeltetési szerződés alapján átvesz az önkormányzattól eszközöket. Az üzemeltetési szerződés nem tér ki arra, hogy a kft. a nyilvántartásában, könyvelésében rögzítse ezeket az eszközöket. A kérdés az lenne, hogy ezeket az üzemeltetésre átvett eszközöket nyilvántartásba kell-e vennie a kft.-nek a saját könyvelésében vagy az analitikában? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close