hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Volt rokkantsági nyugdíjasok: ők kaphatnak kompenzációt

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
11

Az Alkotmánybíróság még 2018-ban megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztást követett el, amikor a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása során nem alkotott olyan szabályokat, amelyek lehetővé tennék az ellátás összegének meghatározásakor a tényleges fizikai állapotjavulás mértékének, illetőleg a 2012. január 1. napját megelőzően megállapított rokkantsági nyugdíj összegének figyelembevételét. E hiányt pótolja a július 1-jén hatályba lépő, napokban kihirdetett törvény.

A Magyar Közlönyben 81. számában jelent meg a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. (Mm.) törvény módosításáról szóló 2021. évi XXXV. törvény. Régóta várt jogszabályról van szó, amelynek megalkotására az Alkotmánybíróság még 2018-ban a 21/2018. (XI. 14.) AB határozatában hívta fel az Országgyűlést.

A július 1-jétől hatályos jogszabály révén az Mm. törvény 28. szakaszának (3) bekezdése módosul (ami az EMMI-nek e tárgyban rendeletalkotásra ad felhatalmazást), illetve a jogszabály kiegészül egy új (33/B §) szakasszal.

Már kapható a HVG 2021-es Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
A kiadvány felöleli a járulék-, a szocho- és a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség fontos részleteit, továbbá az ellátási jogosultságokat, így a nyugdíjakra, a nyugdíjszerű ellátásokra, az egészségbiztosítási ellátásokra, valamit családtámogatásra, továbbá az uniós társadalombiztosítási előírásokra vonatkozó fontos szabályokat.
Részletek >>

Ennek (1) bekezdése értelmében. ha az Mm törvény 32. § (1) bekezdése alapján rokkantsági ellátásban vagy a 33. § (1) bekezdése alapján rehabilitációs ellátásban részesült személy felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, és az ellátás összege a 2011. december hónapra járó ellátás időközi emelésekkel növelt összegénél alacsonyabb mértékben került meghatározásra, az érintett részére a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait folyósító szerv 2022. március 31-éig 500 000 forint kompenzáció egyösszegű kifizetéséről gondoskodik, ha az érintett személy 2022. február 28-áig előzetesen nyilatkozik arról, hogy az ellátási összeg csökkenésével összefüggésben további igénye nincs.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a kompenzáció kiket érint, és mit kell tenniük ahhoz, hogy ezt igénybe vehessék!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna.hu csapata

Kedves Olvasónk! Az Adózóna lezárt cikkeit csak előfizetőink és 14 napos próba előfizetőink tudják elolvasni. A hozzászólásából nem derül ki, hogy hova írta be, hogy szeretné kipróbálni.
A 14 napost proba-regisztrációt az előfizetés oldalon indítva tudja leadni: https://adozona.hu/elofizetes.
Ha a rendelési folyamatban akadt el, kérem keresse ügyfélszolgálatunkat, ahol a konkrét probléma ismeretében tudnak tovább segíteni. ([email protected] , T: +36 1 436 2045. 9:00-14:00)
Köszönettel és üdvözlettel:
az Adózóna csapata

spiritusz3

28x beírtam, hogy kipróbálom. semmi válasz, az sem, hogy ezt nem lehet.
HOGYAN TUDNÁM A CIKKET VÉGIGOLVASNI?
https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Kompenzacioban_reszesulhetnek_az_allapotval_8OD54V?fbclid=IwAR2CZTKpPnWtT_uhA2JPzavztyt6uOTg-fYSvh_u8VnQzKR6syfQxev9b9Y
Kicsit vicces, hogy mennyi időmet veszik igénybe!!!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close