hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Volt rokkantsági nyugdíjasok: ők kaphatnak kompenzációt

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
11

Az Alkotmánybíróság még 2018-ban megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztást követett el, amikor a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakítása során nem alkotott olyan szabályokat, amelyek lehetővé tennék az ellátás összegének meghatározásakor a tényleges fizikai állapotjavulás mértékének, illetőleg a 2012. január 1. napját megelőzően megállapított rokkantsági nyugdíj összegének figyelembevételét. E hiányt pótolja a július 1-jén hatályba lépő, napokban kihirdetett törvény.

A Magyar Közlönyben 81. számában jelent meg a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. (Mm.) törvény módosításáról szóló 2021. évi XXXV. törvény. Régóta várt jogszabályról van szó, amelynek megalkotására az Alkotmánybíróság még 2018-ban a 21/2018. (XI. 14.) AB határozatában hívta fel az Országgyűlést.

A július 1-jétől hatályos jogszabály révén az Mm. törvény 28. szakaszának (3) bekezdése módosul (ami az EMMI-nek e tárgyban rendeletalkotásra ad felhatalmazást), illetve a jogszabály kiegészül egy új (33/B §) szakasszal.

Már kapható a HVG 2021-es Tb-különszáma, amelyet most 15% kiadói kedvezménnyel rendelhet meg!
A kiadvány felöleli a járulék-, a szocho- és a szakképzésihozzájárulás-fizetési kötelezettség fontos részleteit, továbbá az ellátási jogosultságokat, így a nyugdíjakra, a nyugdíjszerű ellátásokra, az egészségbiztosítási ellátásokra, valamit családtámogatásra, továbbá az uniós társadalombiztosítási előírásokra vonatkozó fontos szabályokat.
Részletek >>

Ennek (1) bekezdése értelmében. ha az Mm törvény 32. § (1) bekezdése alapján rokkantsági ellátásban vagy a 33. § (1) bekezdése alapján rehabilitációs ellátásban részesült személy felülvizsgálatát követően rokkantsági ellátásra vált jogosulttá, és az ellátás összege a 2011. december hónapra járó ellátás időközi emelésekkel növelt összegénél alacsonyabb mértékben került meghatározásra, az érintett részére a megváltozott munkaképességű személyek ellátásait folyósító szerv 2022. március 31-éig 500 000 forint kompenzáció egyösszegű kifizetéséről gondoskodik, ha az érintett személy 2022. február 28-áig előzetesen nyilatkozik arról, hogy az ellátási összeg csökkenésével összefüggésben további igénye nincs.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a kompenzáció kiket érint, és mit kell tenniük ahhoz, hogy ezt igénybe vehessék!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
Adózóna.hu csapata

Kedves Olvasónk! Az Adózóna lezárt cikkeit csak előfizetőink és 14 napos próba előfizetőink tudják elolvasni. A hozzászólásából nem derül ki, hogy hova írta be, hogy szeretné kipróbálni.
A 14 napost proba-regisztrációt az előfizetés oldalon indítva tudja leadni: https://adozona.hu/elofizetes.
Ha a rendelési folyamatban akadt el, kérem keresse ügyfélszolgálatunkat, ahol a konkrét probléma ismeretében tudnak tovább segíteni. ([email protected] , T: +36 1 436 2045. 9:00-14:00)
Köszönettel és üdvözlettel:
az Adózóna csapata

spiritusz3

28x beírtam, hogy kipróbálom. semmi válasz, az sem, hogy ezt nem lehet.
HOGYAN TUDNÁM A CIKKET VÉGIGOLVASNI?
https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Kompenzacioban_reszesulhetnek_az_allapotval_8OD54V?fbclid=IwAR2CZTKpPnWtT_uhA2JPzavztyt6uOTg-fYSvh_u8VnQzKR6syfQxev9b9Y
Kicsit vicces, hogy mennyi időmet veszik igénybe!!!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járási költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Közalapítvány nonprofit kft.-t hoz létre

Pölöskei Pálné

adószakértő

Rekultiváció (?) elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs