119 találat a(z) munkaviszony megszűnése cimkére

Munkaügy Kérdés

Felmondás gyed, gyes alatt - végelszámolás Kérdés

Munkába visszatérő kismama szabadságának kiszámítása – íme egy példa Cikk

A legtöbb munkába visszatérő kismama előre számol, hány nap szabadsággal rendelkezik visszatéréskor, mennyi nappal tud kalkulálni a gyermeke bölcsődébe, óvodába történő beszoktatásához, vagy éppen munkaviszony-megszűnés esetén hány napot kell a munkáltatónak kifizetnie számára. Ehhez nézzük meg a legfontosabb idevonatkozó jogszabályokat az Mt. alá tartozó munkavállalók esetében, illetve nézzünk erre egy számolási példát is!

Családi gazdaság alkalmazottja Kérdés

Őstermelő járuléka Kérdés

Passzív gyed igénylése Kérdés

Kedves Szakértő! Közös megegyezéssel szűnik meg egy gyeden lévő munkavállaló jogviszonya. A gyed folyósítása ilyenkor folyamatos, vagy ismételten kell igényelni? Amennyiben ismételten kell igényelni, úgy azt a munkavállaló vagy a volt munkáltató intézi? Válaszát előre is köszönöm!

Gyed extra folyósítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A gyed extrában részesülő dolgozónk munkaviszonya 2020.03.31-én megszűnt. A folyósításról kiadtuk az igazolást. Az új munkaviszonya 2020.04.06-án kezdődött, ahol szintén működik tb-kifizetőhely. Kérdésem az lenne, hogy a kieső idő alatt 2020.04.01-04.05-ig terjedően ki fogja folyósítani a gyed ellátását?

Csed munkaviszony megszűnése után Kérdés

Tisztelt Szakértő! A dolgozó határozott idejű munkaviszonya 2020.04.30-án véget ér, kezdete 2018.02.01. volt. Kisbabát vár, április 1-jétől a munkáltatójánál csecsemőgondozási díj és gyermekgondozási díj együttes igénylése nyomtatványon igényelte az ellátást. A szülés várható ideje 04. 21. Ugyanakkor mezőgazdasági őstermelő is, a csed lejáratáig keresőtevékenységet nem folytatna. Kérdésem, mi a teendő májustól? Kaphatja tovább a csecsemőgondozási díjat? Őstermelőként is be kell adnia az igénybejelentést táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj igényléséhez? Be kell jelentkeznie főfoglalkozású őstermelőnek hogy biztosított maradjon? Előre is köszönöm a válaszát

A munkaviszony megszűnése után utólag kifizetett bér Kérdés

2020 közepén leszek nyugdíjas. Kérdésem a munkaviszony megszűnése után a felszámolótól kapott összesen 2 millió forint „Elmaradt bér részbeni”-t mely időszakra kell jövedelemként beszámítani? A tb rendszere a munkaviszonyom utolsó hónapjára könyvelte le. Ha nem csinálok semmit, akkor a tb-től származó, 2016., 2017. évre a mellékelt táblázatból számítanak a nyugdíjszámításhoz beszámítható jövedelmet. Arra gondoltam, ha azt kérném a tb-től, hogy az utólag „Elmaradt bér”-ként kapott 2 millió forintot ne a munkaviszonyom utolsó hónapjára könyveljék le, hanem osszák szét azokra a hónapokra, amikor nem kaptam bért, akkor a 2 millió forint legnagyobb része 2016-ra kerülne, ezáltal növelné a 2016-ban figyelembe vehető bért, és csökkentené a 2017-re esőt. A 2016.12. hóban a Bérgarancia Alapból kifizetett 1,2 millió forintot is szétosztva, az „Elmaradt bérek” szétosztását követően a 2016. évre 2,7 millió forint, a 2017. évre 500 ezer forint jutna. Ezek után a 2016-ra figyelembe vehető „Járulékköteles jövedelem” 4 millió forint, a 2017. évre figyelembe vehető „Járulékköteles jövedelem” 500 ezer forint lenne. (Úgy tudom, de lehet hogy tévedek, hogy a munkaügyi központtól kapott álláskeresési járadék [talán ez igen?] és a NYES nem számít ide[?].) Kérdés: – a nyugdíj összegének kiszámítása során jobban járnék-e akkor, ha az „Elmaradt béreket” szétosztanák azokra a hónapokra, amikor nem kaptam fizetést. ..Sajnos nem fért ide a kérdésem. E-mailt írtam az ü[email protected] -ra….Segítségét, válaszát nagyon szépen .KÖSZÖNÖM: Szabó György:203929-144

Eljárás a munkaviszony megszűnése (megszüntetése) esetén a koronavírus idején Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló munkaviszony 2020. március 31-én megszűnt. A munkáltató a munkavállalónak előző évre járó ösztönzőjét leszámolás után a törvényben előírt határidőn belül nem utalja át, pedig a Kollektív Szerződés szerint jogosult rá. (Türelmet kérnek a volt munkavállalótól.) Jelen veszélyhelyzetben megteheti a munkáltató, hogy később utalja át a munkavállalót megillető összeget? Válaszukat köszönöm!

47/2020. kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló jogviszonya 2020. 08. 31-én szűnik meg felmentéssel. A kiléptetése és a járandóságok kifizetése (teljes elszámolás) 2020. 03. 30-án megtörtént. A természetbeni egészségbiztosítási járulékot egy hónapra (7710 Ft) vagy 4 hónapra (4*7710 Ft) június 30-áig kell megfizetni? A kormányrendeletben a járulékmentesség 2020. 06. 30-áig van. Akkor a júliusra és augusztusra eső felmentési bér után meg kell fizetni minden járulékot? Előre is köszönöm szépen a választ!

Megszűnő munkaviszony: így érvényesíthető a négygyermekes anyák szja-kedvezménye Cikk

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése alapján a munkavállalónak kifizetett összegre nem vonatkozik az Szja tv. 29/D § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott korlátozás, és az ily módon teljesített kifizetés egészére érvényesíthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye – áll a 2020/2. Adózási kérdésben a nav.gov-hun.

Csed alatt szűnik meg a munkaviszonyom, mit tegyek? Kérdés

Kisfiam 2019 novemberében született. Egyéni vállalkozó teljes munkaidős alkalmazottja voltam. A munkáltatóm bejelentette, hogy 2020. február 1-jétől szünetelteti a vállalkozását. Mit kell tennem? Jelenleg csedet kapok, ezt továbbra is kaphatom? A gyedet 1 hónap múlva hogyan kell igényelnem? Milyen hátrányok érnek ezáltal? Egészségügyi szolgátlatásra és biztosításra jogosult vagyok? Vagy mostantól fizetnem kell egészségügyi szolgáltatási járulékot? Köszönöm szépen a segítséget!

Ha az ellátás folyósításának tartama alatt szűnik meg a biztosítási jogviszony Cikk

A munka törvénykönyve rögzíti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt egyebek között a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Ez azonban egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valakinek a munkaviszonya (és ezzel együtt a biztosítási jogviszonya) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes (gyermekgondozást segítő ellátás) folyósításának tartama alatt szűnjön meg. A következőkben ennek a helyzetnek az adott személy társadalombiztosítási jogállását érintő következményeivel foglalkozunk.

Csed, gyed, ha a munkaviszony megszűnik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkaviszonyban lévő alkalmazottnak 2015. április 1. óta megszakítás nélküli a biztosítási jogviszonya, kivéve egy 3 hónapos fizetés nélküli szabadság idejét. A szülés várható ideje 2019.12.30. A munkaszerződése lejáratának határozott ideje 2020. január 14. Jogosult-e csedre és gyedre akkor, ha megszűnik a munkaviszonya? Hogyan igényelje mindkét ellátását (törvény 42/B § (2) bekezdés)? A munkáltató küldjön be 1-1 foglalkoztatói igazolást elektronikusan? Az igénylőnek kézzel csak a gyedigénylőt és a hozzájáruló nyilatkozatot kell kitöltenie, és bevinni azokat a munkáltatójához? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgépbe be nem ütütt forgalom

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Visszamenőleges számlázás teljesítési dátuma

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink