Megszűnő munkaviszony: így érvényesíthető a négygyermekes anyák szja-kedvezménye

  • adozona.hu

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése alapján a munkavállalónak kifizetett összegre nem vonatkozik az Szja tv. 29/D § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott korlátozás, és az ily módon teljesített kifizetés egészére érvényesíthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye – áll a 2020/2. Adózási kérdésben a nav.gov-hun.

Az Szja tv. 29/D § (2) bekezdése tartalmazza azon jövedelmeket, amelyekkel összefüggésben a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére jogosult magánszemély érvényesítheti ezt a kedvezményt.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye a kedvezményre jogosult magánszemély által a jogosultsági időszakban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetén a jogosultsági időszakra elszámolt), az összevont adóalapba tartozó, bérnek minősülő jövedelme, nem önálló tevékenységből származó jövedelmeinek összege. Nem érvényesíthető azonban a kedvezmény a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegére [Szja tv. 29/D § (2) bekezdés a) és b) pontja].

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 77. § (1) bekezdésében foglalt tételes felsorolás értelmében a munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya

a) a munkáltató felmondása,

b) a munkáltató jogutód nélküli megszűnése vagy

c) a 63. § (1) bekezdés d) pontja [ha a munkaviszony amiatt szűnik meg, mert a gazdasági egységet átvevő munkáltató a jogügylet vagy jogszabály rendelkezése alapján nem az Mt. hatálya alá tartozik]

alapján szűnik meg.

Ha tehát a munkáltató közös megegyezéssel szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, akkor a munkavállalónak nem jár végkielégítés. A munkáltató a kollektív szerződésben rendelkezhet úgy, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére tekintettel végkielégítés és felmentési bér címén teljesít kifizetést a munkavállalóknak, ezek a kifizetések azonban nem felelnek meg a végkielégítés Mt. szerinti meghatározásának.

Mindezekre tekintettel a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése alapján a munkavállalónak kifizetett összegre nem vonatkozik az Szja tv. 29/D § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott korlátozás, és az ily módon teljesített kifizetés egészére érvényesíthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye.

Ez azt is jelenti, hogy a felmentési időre kifizetett távolléti díjjal, a kollektív szerződés szerinti felmentési bérrel összefüggésben is igénybe vehető a kedvezmény – olvasható a NAV honlapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close