hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megszűnő munkaviszony: így érvényesíthető a négygyermekes anyák szja-kedvezménye

  • adozona.hu

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése alapján a munkavállalónak kifizetett összegre nem vonatkozik az Szja tv. 29/D § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott korlátozás, és az ily módon teljesített kifizetés egészére érvényesíthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye – áll a 2020/2. Adózási kérdésben a nav.gov-hun.

Az Szja tv. 29/D § (2) bekezdése tartalmazza azon jövedelmeket, amelyekkel összefüggésben a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére jogosult magánszemély érvényesítheti ezt a kedvezményt.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye a kedvezményre jogosult magánszemély által a jogosultsági időszakban megszerzett (munkaviszonyból származó jövedelem esetén a jogosultsági időszakra elszámolt), az összevont adóalapba tartozó, bérnek minősülő jövedelme, nem önálló tevékenységből származó jövedelmeinek összege. Nem érvényesíthető azonban a kedvezmény a munkaviszony megszüntetésére tekintettel kapott végkielégítés törvényben előírt mértéket meghaladó összegére [Szja tv. 29/D § (2) bekezdés a) és b) pontja].

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 77. § (1) bekezdésében foglalt tételes felsorolás értelmében a munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya

a) a munkáltató felmondása,

b) a munkáltató jogutód nélküli megszűnése vagy

c) a 63. § (1) bekezdés d) pontja [ha a munkaviszony amiatt szűnik meg, mert a gazdasági egységet átvevő munkáltató a jogügylet vagy jogszabály rendelkezése alapján nem az Mt. hatálya alá tartozik]

alapján szűnik meg.

Ha tehát a munkáltató közös megegyezéssel szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, akkor a munkavállalónak nem jár végkielégítés. A munkáltató a kollektív szerződésben rendelkezhet úgy, hogy a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetésére tekintettel végkielégítés és felmentési bér címén teljesít kifizetést a munkavállalóknak, ezek a kifizetések azonban nem felelnek meg a végkielégítés Mt. szerinti meghatározásának.

Mindezekre tekintettel a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése alapján a munkavállalónak kifizetett összegre nem vonatkozik az Szja tv. 29/D § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott korlátozás, és az ily módon teljesített kifizetés egészére érvényesíthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye.

Ez azt is jelenti, hogy a felmentési időre kifizetett távolléti díjjal, a kollektív szerződés szerinti felmentési bérrel összefüggésben is igénybe vehető a kedvezmény – olvasható a NAV honlapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close