161 találat a(z) munkavégzés cimkére

Szabadság kiadása és munkaviszony megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkaviszonyomat a munkáltatómmal közös megegyezéssel szüntettük meg (még tart). Ebben az állt, hogy munkaviszonyom december 31-ével szűnik meg, s utolsó munkában töltött napom október 20. A szöveg szerint a ki nem adott szabadságomat a munkáltatóm pénzben megváltja. Pénteken megkaptam a kilépő papírokat és az összeget is. Meglepődve tapasztaltam, hogy erre az időre kiadottnak tekintették egyrészt az eddig ki nem vett (10 munkanap), illetve a december 31-éig majd "keletkező" szabadságnapokat is. A 2 ünnep között már korábban kértem, hogy adják ki szabadságomat (akkor még nem tudtam, hogy már nem lesz aktuális), de most arra számítottam, hogy ezzel az nem kiadott lesz, hiszen felmentettek a munkavégzés alól. Tévedtem. A munkáltatómnak Ön szerint ezek alapján ezekhez volt joga? Milyen lehetőségeim vannak, ha vannak? Köszönettel.

Magánszemély által munkaidőn kívül végzett munka közben történt súlyos baleset Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősömnél egy veszélyes fa kivágását végezte egy ismerős, segítségképpen. A munka végzése közben a fiatalember súlyos balesetet szenvedett, leesett és eltörött egy gerinc csigolyája. Kórházban van, megműtötték. Kinek, mi a további teendője, és kinek milyen problémája származhat az ügyből? Benkéné

Nyugdíj szüneteltetése munkavégzés mellett Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a korhatár betöltése előtti nyugdíj folyósítása (nők 40 éves kedvezményes nyugdíja) melletti munkavégzés esetén az éves keretösszeget kell-e arányosítani? Amennyiben valaki 2017. 08. 14-éig dolgozott, 2017. 08. 15-étől kérte a nyugdíj megállapítását és 2017. 08.16-ától ismét munkaviszonyban áll, akkor mennyi lesz a keretösszeg számára 2017-ben?

Ki dolgozhat október 23-án? Ennyi a díjazás Cikk

Közeledik október 23-a, amely nemzeti ünnep. Ez az ünnepnap ráadásul általános munkarend szerinti munkanapra esik azaz, hétfőre. Ennek pedig a munka díjazásával összefüggésben jelentősége van. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb munkajogi tudnivalókat, melyeknek nem ismerete gyakran jogvita forrása.

Járulékfizetés Kérdés

Tisztelt szakértő! Adott egy kft., rövidáru boltot üzemeltet. 2 tulajdonosa van. Az egyik 93,3 százalékkal többségi tulajdonos, ügyvezetői feladatát megbízási jogviszonyban látja el. A másik tulajdonos 6,7 százalék részesedéssel rendelkezik, de ő egyben rendszeres szociális járadákot kap, mert D kategóriás, 75 százalékban egészségkárosodott. Kérdésem, hogy amennyiben a kisebbségben lévő tulajdonos időként a boltban személyesen közreműködik, ezt teheti-e anélkül, hogy a cégben önmaga után semmit nem fizet és nincs jelentve semmilyen jogviszonyban a 1041-esen. Ha ez így nem megfelelő, milyen formában tud ez jó lenni, hiszen pszichiátriai betegről beszélünk, akinek a munkavégzése teljesen kiszámíthatatlan, a munkába terápiás céllal kell bekapcsolódnia. Visszamenőleges hatállyal is lenne-e járulékfizetési kötelezettsége?

Rokkantsági járadék melletti munkavégzés Kérdés

Rokkantsági járadékban részesülő személy 2017. évben havi 34 475 forint járadékot kap. Hogyan lehet alkalmazni? Mennyi órában és milyen bruttó összegért lehet foglalkoztatni?

Munkavállaló drog hatása alatt dolgozik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató gyanítja, hogy adott munkavállalója úgy jelenik meg a munkahelyen, hogy drog hatása alatt van. Mit kell és mit lehet tennie ilyen esetben a munkáltatónak? Meddig terjed ki a munkáltató kötelessége, illetve mik a lehetőségei ilyen esetben? Válaszát köszönöm.

Gyes utáni munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretnék segítséget kérni. A kismama 2017-ben fog szülni, és ha majd visszamenne dolgozni, visszamenőlegesen jár neki szabadság, ha igen akkor hogyan kell kiszámolni, vagy a munkába állás időpontjától arányosított szabadság jár neki az évre? Lehetséges határozott idejű munkaszerződést kötni vele, úgy hogy a munkaviszony vége a gyes időszakába vagy annak végére esne, és ha igen, akkor ez a gyes folyósítására milyen hatással van? Köszönöm válaszát.

Változó munkahelyen történő munkavégzéssel kapcsolatos költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság több belföldi telephellyel rendelkezik. Van dolgozó, akinek napi munkavégzése hol ehhez, hol ahhoz a telephelyhez kötődik. Minden reggel munkavégzését a lakóhelyéhez legközelebb eső telephelyen kezdi, és onnan megy más-más telephelyre, amit a munkáltató előre meghatároz. Kérdésem, hogy a munkáltató milyen költségtérítést fizethet ilyen esetben a dolgozónak, ha a magánszemély nem a saját (testvére) tulajdonában lévő személygépkocsit használja a telephelyek közötti utazás során? Válaszát előre is köszönöm

Erre figyeljen gyesen, ha nem a munkáltatójánál dolgozna Cikk

Gyesen levő anyuka, aki egy munkáltatónál passzív állományban van, tehát onnan ment el szülni, vállalhat-e más munkáltatónál munkát a gyes ideje alatt? Ez esetben van-e bármilyen kötelezettsége az anyukának a régi munkáltatója felé? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Céges tárgyi eszköz külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bekerülhet-e egy magyar cégbe egy európai B tagországban vásárolt, Magyarországon nyilvántartásba nem vett használt motorkerékpár, ha külföldön használja az ügyvezető, és ez szükséges a munkavégzéséhez? Ha bekerülhet, költség és amortizáció elszámolható-e utána? Természetesen az adott országban regisztrálva van a jármű.

Szolgálati járadék melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel kapcsolatban kérem segítségét: korábbi korkedvezményes nyugdíjas katonatiszt szolgálati járadékban részesül. Tartalékos katonai szolgálat teljesítését vállalta, ezért szolgálati járadéka mentesül az adó mértékű elvonás érvényesítése alól. Szeretne munkát vállalni. Vállalhat-e munkát és ha igen, akkor milyen értékhatárig, hogy szolgálati járadékát változatlan feltételekkel kaphassa tovább? Segítségüket előre is köszönöm! Bné Piros

Augusztus 20-ai munkavégzés Kérdés

Vállalkozásunk nagy üzemi gépek szállításával, mozgatásával foglalkozik. A megbízatás augusztus 19-22-éig tart, a dolgozók vállalták, hogy augusztus 20-án dolgoznak. Milyen jogcímen dolgozhatnak és mennyi bér kell részükre kifizetni?

Mikor jár bér munkavégzés nélkül is? Cikk

A munkabérért meg kell dolgozni. Ugyanakkor van néhány olyan nevesített eset a munka törvénykönyvében, amikor tényleges munkavégzés hiányában is köteles bért fizetni a munkáltató. Ilyen például a jól megérdemelt szabadság tartama. Cikkünk a további esetekről szól, melyekkel jó tisztában lennie a munkaviszony mindkét pólusán álló félnek.

Így lehet nyitva pünkösdkor Cikk

Nyitva lehet-e pünkösdkor az élelmiszerbolt, a dohánybolt vagy a fagyis, és dolgozhatnak-e az alkalmazottak? Ha igen, milyen pótlék ellenében? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Polgári jogi társaság

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Németországi tankolás elszámolása itthon

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs