421 találat a(z) munkavállaló cimkére

Munkáspárt: a Brexit után is garantálnák a külföldi EU-munkavállalók jogosultságait Cikk

A brit Munkáspárt vezetője szerint a brit kormánynak haladéktalanul garantálnia kell a Nagy-Britanniában élő és dolgozó több mint 3 millió külföldi EU-munkavállaló jogosultságait a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakra is.

Munkajog: munkavédelmi, tűzvédelmi, környezetvédelmi megbízottak, szakemberek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra irányul, hogy 1. Ezek a címben szerepelő a szakemberek alkalmazhatók-e megbízási jogviszony keretei között mint természetes személyek? 2. Lehetséges-e, hogy ők az adott cégnél Mt. 53. § alapján lássák el a feladatukat? Tehát, hogy a munkáltatójuk maximum évente 44 munkanapot vagy 352 órát kötelezi őket másik munkáltatónál történő munkavégzésre (például kapcsolt vállalkozásánál), s ekkor látja el ott a feladatokat? Szerintem mindkettőre nem a válasz (és az Mt. 195. § lenne a megoldás, vagy pedig, ha a képesítéssel ellátott munkavállaló munkáltatójával kerülne sor polgári jogi szerződés megkötésére), mivel: 1. A Mvt. 54-58. § szerintem szolgáltatót ír 2. Az Mt. 53. § szerinti foglalkoztatás során nem kerül jogviszonyba a munkavállaló a másik céggel és nem tudja napi szinten ellátni a fentebbi feladatokat. Szeretném ha fentebbiekben vagy megerősítene, vagy megcáfolna. Még annyit kérdeznék, hogy fentebbiek közül van olyan (például a környezetvédelmi megbízott), aki csak természetes személy lehet (tehát nem úgy, hogy a szolgáltatást végző munkavállalója, hanem a cégé/munkáltatóé)? Köszönöm.

Ezek a munkáltató kötelezettségei harmadik országbeli alkalmazottnál Cikk

Milyen kötelezettségei vannak egy magyar cégnek törökországi alvállalkozó bevonásával történő munkavégzés esetén? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Internetjuttatás lehetőségei dolgozóknak Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cikk: http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Internethozzaferes_szamitogepjuttatas_a_dol_SIZ7S7 Úgy látjuk, a jogszabály alapján két lehetőség van internet-hozzáférés juttatására: 1. Adómentesen – munkavégzéshez szükséges: ha a munkaszerződés, munkaköri leírás alapján a munkavégzésből adódóan a munkahelyen kívül is szükséges az internetkapcsolat. Bizonylatolás: munkáltató nevére szóló számla alapján+kifizetési bizonylat+belső bizonylat. Ha belső szabályzatban rögzítem az otthoni munkavégzés lehetőségét, akkor az elegendő? Mindenképpen a munkáltató nevére szóló számla szükséges az elszámoláshoz? 2. Egyes meghatározott juttatás: Minden munkavállalónak azonos feltétellel (vagy bizonyos kör), vagy cafeteria keretében belső szabályzatba foglaltan. Adóteher: 1,18*(15+22%) Milyen bizonylatolás szükséges ebben az esetben? Adhatok havi 3000-4000 forint juttatást oly módon, hogy arról csupán belső szabályzatban nyilatkozunk és nem kérünk sem cégnévre, sem a dolgozó nevére szóló számlát? A cikkben azt írják, hogy a cégek számára a legegyszerűbb az lenne, ha költségtérítés fizetésével segítenénk a dolgozók internethasználatát. Ez melyik kategóriába tartozik? Ilyen esetben kell a cég nevére szóló számla? A jelenlegi gyakorlat nálunk a következő: A munkavállalóknak lehetőségük van bizonyos összeösszeghatárig internetköltséget elszámolni otthoni munkavégzés miatt dolgozó nevére szóló számlával, melyet adóztatunk:1,18*(15+22%). Jó ez a gyakorlat? Köszönjük a választ!

Külföldi munkavállalók: lesújtó vélemények Magyarországról Cikk

Magyarország zuhan, egyre kevésbé vagyunk jó hely egy külföldinek – írja a hvg.hu.

Külföldi munkavállalókat várnak Svájcban Cikk

Még több külföldi munkaerőre van szükség a svájci Basel, Genf és Zürich városokban, ezért az illetékes kantonok arra kérték kedden az alpesi ország kormányát, hogy a jövőben több embernek adjon ki munkavállalói vízumot az Európai Unión kívüli, harmadik országokból.

Benzinkút, új üzemeltető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy betéti társaság, amely egy benzinkutat üzemeltet. A MOL-lal történt szerződés értelmében augusztus 29. napjától új üzemeltető fogja ellátni a benzinkút működtetését. A meglévő munkavállalói állományt tovább kívánja foglalkoztatni. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben az átadó bt. köteles-e megváltani a ki nem vett időarányos szabadságokat vagy a munkaviszony folytonossága miatt nincs ilyen jellegű kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm! Gyenes Ferenc

Felvett előleg visszafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk előleget vett fel a cégtől, amit céges kiadásra költött, a cég nevére szóló számlát hozott. Az előleggel 30 napon belül kell a dolgozónak elszámolnia. Legutóbb az elszámolás 10 napos késedelemmel történt meg, vagyis a felvett 120000 Ft-tal nem 30, hanem 40 nap múlva számolt. Kell-e ilyen esetben adót, ehot fizetni, és ha igen, akkor mennyit? Bizonytalan vagyok abban, hogy ezt kamatkedvezményből származó jövedelemként kell-e kezelni (ezt olvastam valahol)? Válaszát köszönöm.

Erre figyeljen gyesen, ha nem a munkáltatójánál dolgozna Cikk

Gyesen levő anyuka, aki egy munkáltatónál passzív állományban van, tehát onnan ment el szülni, vállalhat-e más munkáltatónál munkát a gyes ideje alatt? Ez esetben van-e bármilyen kötelezettsége az anyukának a régi munkáltatója felé? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Rendezvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogyha egy cég jubileumi vagy más hasonló ünnepséget tart és ebből az alkalomból lufikat vásárol/ugrálóvárat bérel, más szórakoztató elemeket helyez el, melyeket részben a lakosság is látogathat, akkor elszámolhatóak-e ezen költségek, illetve levonható-e ezekből az áfa? Van-e bármilyen közteher jellegű költség ezzel kapcsolatban, mely a céget terheli? Étel és ital fogyasztását a vállalkozás nem biztosítja. Van különbség a kérdésre adott válaszában akkor, ha a rendezvényt a lakosság nem, csak a cég dolgozói/meghívott vendégei és családtagjai látogathatják? Válaszát köszönöm!

Brexit: lasszóval fogják a brit cégek a munkavállalókat? Cikk

Egyre nehezebben találnak munkaerőt a brit munkaadók. A gazdaság azon ágazatai pedig, amelyek a leginkább támaszkodnak az Európai Unió többi országából érkező munkavállalókra, még nagyobb nyomás alatt vannak, mert Nagy-Britannia várható kiválásával az EU-ból egyre többen térnek haza.

Azonnali hatályú felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló nem veszi át az azonnali hatályú felmondását, ami súlyos szabályszegés miatt jött lére. (A munkavállaló hibázott, nem jelent meg a munkahelyén, a műszakot nem vette át a váltótársától, így veszélyeztetve a bolt működését.) A munkáltatónak ilyen esetben milyen módon kell eljárnia?

Munkavállaló kártérítési felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi kft. sofőr dolgozója a céges kisteherautóval koccanásos balesetet szenvedett munka közben. A koccanás során a rendőrség megállapította, hogy ő volt a hibás. A munkáltató mekkora kártérítésre kötelezheti ilyen esetben? Casco nem volt az autón, csak sima biztosítás. Válaszát előre is köszönöm! Gy. F.

Villanyszerelők bejelentése Kérdés

Hivatkozva a 2017.07.31-ei tájékoztatásukra, hol lehetne erről bővebb információt kapni? Például pontosan hová, kinek, mit kell bejelenteni? Adott egy kft., aki villanyszerelési tevékenységet végez és villanyszerelőket alkalmaz. Ez esetben a cégnek, illetve a munkavállalóknak, esetleg egyéni vállalkozó alvállalkozóknak milyen kötelezettségei vannak a bejelentéssel kapcsolatban? Köszönettel: Léderer Györgyné

Példák a munkavállaló hátrányára köthető megállapodásokra Cikk

A munkavállaló hátrányára is köthető megállapodás, ha az adott kérdésben ezt a munka törvénykönyve megengedi. A törvény mintegy 50 ilyen lehetőséget kínál.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close