12 találat a(z) munkaszerződés-módosítás cimkére

Szakképzési hozzájárulás visszamenőleges bér esetén Kérdés

Ugyanazon munkáltatónál két munkaviszony, munkajog Kérdés

Munkaidő-csökkentés 2 hónapra emelt bérrel Kérdés

A főnök akár személyesen is ellenőrizheti az otthoni munkavégzést Cikk

A munkáltatónak meg kell győződnie, hogy a dolgozói rendelkeznek a távmunkához szükséges feltételekkel, amelyekről akár személyesen is megbizonyosodhat – hívja fel a figyelmet a Bán és Karika Ügyvédi Társulás.

Munkaügy Kérdés

El nem fogadott munkaszerződés-módosítás: jár-e végkielégítés? Cikk

Jár-e végkielégítés, ha a dolgozó nem írja alá a számára hátrányos munkaszerződés-módosítást? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Csökkentett munkaidős támogatás – munkavállaló feladatainak változása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Adott egy cég, amelynek az árbevételének nagy részét képező tevékenysége a koronavírus következtében a nullára csökkent, de nem tartozik a kedvezményezett tevékenységet végző vállalatok közé (saját/ bérelt ingatlanok bérbeadása – a bérlések többnyire rendezvényekhez, előadásokhoz, egyéb csoportos foglalkozásokhoz történnek). Vannak alkalmazottak, akiknek a munkaköre teljes egészében ehhez a tevékenységhez kapcsolódik. A helyzet miatt a cég új, jelen helyzetben is bevételt hozó tevékenységbe kezdett (kiskereskedelem). Az eddig terembérlésekkel foglalkozó alkalmazottak is ebben a tevékenységben tudnának részt venni, de természetesen ezt is csak csökkentett munkaidőben (nem töltenék ki az új feladatok az eddigi munkaidejüket). A kérdésem az, hogy miképp lehetséges ezen alkalmazottak munkakörét és munkaidejét úgy kezelni, hogy ne merüljön fel az Mt. 53. § szerinti eltérő foglalkoztatás, és igénybe tudják venni esetünkben is a csökkentett munkaidős támogatást? Megoldást jelenthet-e, ha a munkaszerződését módosítják, amelyben módosításra kerül a munkakör és azzal egyetemben a munkaidő és munkabérek csökkentése is? Nem probléma-e az igénylés szempontjából, hogy a munkaidő csökkentése mellett a munkakör is módosul? Válaszukat, segítségüket előre is köszönöm!

Munkaszerződés-módosítás karantén idején Kérdés

Hogyan lehet hivatalosan módosítani a munkaszerződést úgy, hogy a munkáltató és a munkavállaló sem megy be az irodába, céges szinten elrendelték az otthoni munkavégzést? Hogyan lesz hivatalos egy szóbeli megállapodás? A felek hogyan írják alá közösen a szerződés módosítást? Van erre jogilag elfogadott online mód esetleg? Videófelvétel rögzítése 3 személy (2 munkáltatói képviselő 1 munkavállaló) jelenlétében? Köszönöm válaszát!

Munkaszerződés: amikor kötelező és amikor tilos a módosítás Cikk

A munkáltatók egy része - mindenkori gazdálkodási igényeivel indokolva - nem riad vissza a munkaszerződés egyoldalú módosításától sem. Erre tekintettel írja elő a Munka törvénykönyve azt a garanciális szabályt, miszerint a munkaszerződés fő szabály szerint csak a felek közös megegyezésével, egybehangzó akaratnyilatkozatával módosítható. Cikkünkben megvizsgáljuk a munkaszerződéstől eltérő ideiglenes foglalkoztatás lehetőségét, az alakszerűségi követelményeket, a munkahely és a munkabér módosítását, illetve azokat az eseteket, amikor kizárt a módosítás.

Gyes utáni munkába állás Kérdés

Cégünk a megye több városában működtet telephelyet (üzletet). Dolgozóinkkal korábban változó munkahelyre szóló szerződésünk volt. Az új Mt.hatályba lépésekor minden dolgozó szerződését módosítottuk (közös megegyezéssel) a munkahelyre vonatkozóan, miszerint a munkahely az adott megye területe. Egy gyesen lévő dolgozónk szerződésmódosítása elmaradt, aki az egyik üzlet vezetője volt. Most 6 év után, a gyes lejártával visszatér, a lakóhelyén lévő régi munkahelyén új üzletvezető dolgozik. Egy másik városban megüresedik egy üzletvezetői állás. Ezt a helyet tudjuk felajánlani számára. Ehhez kell-e munkaszerződés-módosítás, vagy elég őt levélben értesíteni? Ha nem fogadja el az új munkahelyet (vagy nem írja alá az esetlegesen szükséges munkaszerződés-módosítást), az okot adhat-e rendkívüli felmondásra? A munkahelyre utazás időtartamára vonatkozóan van-e korlátozás?

Munkabér csökkentése szerződésmódosítás Kérdés

Amennyiben a munkáltató úgy dönt, hogy csökkenti a bruttó bérét a munkavállalónak, de nem megy a csökkenés után sem a garantált bérminimum alá, elegendő egy munkaszerződést módosításokkal egységes szerkezetben készíteni a munkáltatónak, vagy van még egyéb olyan dokumentum, amit el kellene készítenie?

Fizetéscsökkentés: visszamenőleg kiharcolható a különbözet? Cikk

A fizetési elszámoló aláírása érvényes munkaszerződés-módosítás hiányában a fizetéscsökkentés elismerését jelenti? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Szoftverfejlesztés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs