71 találat a(z) munkarend cimkére

Home office szabályozása: kérdések, amelyeket törvényben kell tisztázni Cikk

Az Mt. szabályozza ugyan a távmunka intézményét, azonban a vonatkozó rendelkezések a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott tevékenységre érvényesek, nem a manapság – kezdetben kényszerűségből elterjedt, majd a járványhelyzetben egyre inkább tért hódító, alkalomszerűen folytatott – otthoni munkavégzésre (home office). Jelenleg nem rendezi jogszabály az otthoni munkavégzést, így számos kérdést vet fel például az eszközhasználat, a munkavédelem, a kárfelelősség, a munkarend, és az infrastruktúra biztosítása is.

Fizetett ünnep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni, az alábbi kérdésekben: - dolgozó órabéres, 5/2-es munkarendben hétfőtől péntekig dolgozik. Kell-e távolléti díjat fizetni az ünnepnapokra? Például áprilisban húsvét péntek, vasárnap, hétfő is ünnepnap. Ha ledolgozza az általános munkarend szerinti órakeretet. - dolgozó órabéres, folyamatos munkarendben dolgozik (4 műszakos). Kell-e távolléti díjat fizetni az ünnepnapokra? Ha ő is ledolgozza az általános munkarend szerinti órakeretet? Előre is nagyon köszönöm segítségüket.

Home office-ban, határon túl Cikk

Olvasónk Németországban dolgozik, de Magyarországon rendelkezik ingatlannal. Azt szerette volna megtudni, hogy évi hány napot dolgozhat Magyarországról home office-ban egy német cégnek úgy, hogy az adó- és járulékfizetési kötelezettsége ne változzon a korábbi – csak Németországban történő munkavégzés – munkarendjéhez képest. Olvasónk kérdése jelen járványügyi helyzetben még aktuálisabb. A kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Munkaidő, bér, felmondás – pandémiás vészforgatókönyv munkáltatók számára Cikk

A koronavírus fertőzés terjedésének beláthatatlan gazdasági kihatásai lehetnek. Valamennyi vállalkozás bevétele csökkeni fog, hiszen a piacai beszűkülnek, így érdemes áttekinteni, hogy milyen munkajogi eszközzel rendelkeznek a keletkező feszültség részleges enyhítésére. A helyzet megítélésénél figyelembe a 47/2020. (III. 18.) kormányrendelet előírásait is figyelembe vesszük.

Kötetlen munkaidőbeosztás: hogyan alkalmazható, mik a buktatói? Cikk

A kötetlen munkaidőbeosztás egyre elterjedtebb, hiszen ilyen esetekben a munkáltató egy sor kötelezettség alól mentesül. Nem tartja nyilván a munkavállaló munka- és pihenőidejét (a szabadság kivételével), valamint nem érvényesülnek a munkaszüneti napokra érvényes, illetve a vasárnapi munkavégzés korlátjai sem. Kötetlen munkaidőbeosztás azonban csak meghatározott esetekben alkalmazható, a helytelen alkalmazás komoly következményekkel járhat.

5/2-től eltérő munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy dolgozónk kedden, csütörtökön és szombaton 9:00-17:00-ig, szerdán és pénteken 12:00-20:00-ig dolgozik, kell-e valamilyen pótlékot fizetnünk neki? Köszönettel

Megint változott az Mt.: lista a fontos módosításokról Cikk

Több alkalommal is módosult az utóbbi időben a munka törvénykönyve (Mt.), legutóbb 2019. április 11-én. A munka- és pihenőidő szabályainak változását követte az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) átültetése. Cikkünkben áttekintjük a leglényegesebb módosításokat.

A munkarend pótlékolási következményei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelünk foglalkoztatója új munkaszerződést szeretne aláíratni ügyfelünkkel, melyben – a korábbi – „Általános munkarendben, hétfőtől péntekig 8:00-tól 17:00-ig vagy 9:00-től 18:00-ig” munkabeosztást „Általános, többműszakos munkarend”-re változtatnák. Ügyfelünk a hét minden napján – ünnepnapokon is – három műszakban beosztható (7/24-es). Nem tudtunk egyértelmű választ adni arra a kérdésre, hogy az új munkaszerződés nem előnytelenebb-e számára a korábbinál. Úgy véljük, hogy az új szerződés alapján a műszakbeosztásokból adódó bérpótlékok jelentős részét elvesztené; de hogy mi maradna és mi veszne el, azt nem sikerült maradéktalanul kibogozni. Kérjük szíves segítségét a tisztánlátásban! Válaszát előre is, tisztelettel köszönjük!

Szinte vége sincs a mostani hosszú hétvégének, máris jönnek a következők Cikk

A jövő héten ismét hosszú hétvégére számíthat a munkavállalók többsége.

Bedolgozók foglalkoztatása és tb-ellátása Cikk

A munkaviszony különleges formája a bedolgozói munkaviszony, amely munkajogi szempontból különbözik a „hagyományos” munkaviszonytól, hiszen a vállalkozói tevékenységhez hasonlóan önállóan végezhető a munka, amiért kizárólag teljesítménybér adható. Az alábbi cikkben áttekintést adunk a bedolgozói munkaviszonyról, mind munkajogi, mind társadalombiztosítási szempontból, kitérve az ezen jogviszonyra vonatkozó különleges ellátási szabályokra is.

Szociális gondozók munkarendje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. fő tevékenységi köre 8710 Bentlakásos, nem kórházi ápolás. A munkavállalók között 5 fő szociális gondozó is van, akik 6:00-18:00 és 18:00-6:00 között végzik munkájukat. Hogyan lehet kialakítani munkarendjüket? A normál munkarend nem vonatkozhat rájuk. Többműszakos munkarend esetén a bruttó bér/174*éjszakás órák száma*30 százalék műszakpótlék jár a bruttó béren felül és esetenként a vasárnapi 50 százalék pótlék? Fizetett ünnepen történő munkavégzésnél milyen pótlékkal számoljunk? Alakítsunk ki munkaidőkeretet, ha igen, milyen időszakra? Szóba jöhet a megszakítás nélküli munkarend, hiszen az idősekkel folyamatosan lennie kell minimum 1 főnek. Válaszát köszönöm!

24/48 órás munkarend Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég 24/48 órás munkarendben szeretne biztonsági őröket foglalkoztatni, tehát egyik nap a munkavállaló 08:00-tól másik nap 08:00-ig dolgozna és utána 48 óra pihenőnapot kapna. Kérdésem, hogy hogyan lehet ezt szabályosan kivitelezni a gyakorlatban? Mennyit dolgozhatnak maximum egy hónapban? Járnak-e pótlékok az éjszakai részre a 24 órán belül, ha hétvégén dolgozik, ha ünnepnapokon dolgozik? A 48 órás pihenőnapra mennyi bért kell nekik fizetni? Hogyan kell kiadni ilyen munkarendben az alapszabadságokat a pihenőnapokon felül?

Nem mindegy, hogy kötetlen vagy rugalmas a munkarend Cikk

Teljes napi munkaidő, részmunkaidő, általános munkarend, egyenlőtlen munkaidőbeosztás, kötött, rugalmas és kötetlen munkarend. Mit jelentenek ezek a fogalmak a gyakorlatban?

Munkaidő beosztásának joga Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jogszerűen kiköthető-e az, hogy a munkáltató főszabály szerint általános munkarendben foglalkoztatja a munkavállalót, azonban egyes, szabályzatban megállapított feltételek („home office”) fennállása esetén a munkáltató havi 5 napra átengedi a munkaidő beosztásának jogát a munkavállaló részére? Jogilag megfelelő-e, ha a munkáltató a szabályzatban előírja, hogy ezen 5 nap vonatkozásában az Mt. kötetlen munkarendre vonatkozó előírásai irányadóak? Tisztelettel.

Munkarendváltozás miatti felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves válaszát: Termelő cég vagyunk. Jelenleg jellemzően 2 műszakos munkarendben foglalkoztatjuk fizikai dolgozóinkat. A tulajdonosok döntése alapján, az egyik termék gyártása megszűnik. A cég úgy próbálja elkerülni a létszámleépítést, hogy a másik termékének a gyártását megnöveli. Viszont a gyártóberendezések és helyek korlátozott száma miatt ezt csak az éjszakai műszak bevezetésével tudja megoldani, mely a cég összes fizikai dolgozóját érintené. Mi a munkajogi megítélése, ha a munkavállalók egy része nem fogadja el ezt a munkaidő-beosztást? Ha a munkavállaló felmond, rendes munkavállalói felmondásnak számít, vagy a munkavállaló jogosult mindazokra a juttatásokra, amelyek munkáltatói felmondás esetén járnának? Mi a teendő akkor, ha a munkavállaló nem akar felmondani, de az éjszakai műszakot sem vállalja? Köszönöm megtisztelő válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs