395 találat a(z) munkaidőkeret cimkére

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vagyonőröket foglalkoztató cég. 24/48 órás beosztásban dolgoznak, a munkaszerződésükben kéthavi munkaidőkeret van megállapítva. Általában havi 240/264 órát dolgoznak. A kérdésem az lenne, hogy a bejelentés szempontjából mi lenne nekik a legjobb, lehet-e heti 60 órára bejelenteni őket (T1041 bejelentő lap a NAV felé). S kell-e nekik pótlékokat fizetni, ha minden napjuk munkanap? Illetve a szabadságok kiadása is miként történjen ez esetben? Segítségüket előre is köszönöm szépen!

Kell-e munkaidőkeret két műszak esetén Kérdés

Fodrász részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalót nem munkaidőkeretben foglalkoztattuk. A munkarendjét meghatároztuk heti váltásban 8-12;12-18. A heti pihenőnap a szokásostól eltérő, mert amikor délelőttős, akkor dolgozik szombaton. A kialakult rend szerint nincs előre kifüggesztve a beosztás, ez a napi kialakult 30 éves gyakorlat alapján teszik, szóbeli megállapodás alapján kötelező-e írásban kifüggeszteni a beosztást? Ez az üzlet egy régi fodrász szövetkezet tagjaiból áll, ahol székbérlettel dolgoznak a szépségszalon munkatársai egyéni vállalkozóként, illetve azok munkavállalóiként. Kérdésem: eltérő munkarend, két műszak, szombati munkavégzés esetén kell-e munkaidőkeretes munkaszerződést kötni a munkavállalóval, vagy elegendő a munkaszerződésben a szabadnapra vonatkozó eltérést rögzíteni és a tájékoztatásban a munkarendet lejegyezni, például páros hét 8-12, páratlan hét 12-18, hetente változó egyik hét 8-12, másik hét 12-18?

Minden, amit tudni kell a fiatal munkavállalók foglalkoztatásáról Cikk

A nyári szünidőben mindig aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel (munkaidő, pihenőidő, szabadság, munkavédelmi szabályok, stb.). Ezek olyan speciális rendelkezések, melyeket abban az esetben is alkalmazni kell, ha a foglalkoztatásra nem munkaviszony keretében, hanem például iskolaszövetkezeti tagsági vagy megbízási, vállalkozási jogviszony alapján kerül sor.

Mezőgazdasági idénymunka, munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági idénymunkánál, egyszerűsített foglalkoztatásnál mik a munkaidővel kapcsolatos szabályok? Van-e valamilyen lehetőség munkaidőkeretre? Vagy 8 óra felett mindenképpen jár bérpótlék? Szombatra jár-e bérpótlék? Van-e előírás, hogy hány óra/nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár-e bérpótlék ?

Munkaidőkeret mezőgazdaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági, idényjellegű tevékenység esetén a munkáltató megállapíthat féléves munkaidőkeretet. Ezt megteheti év közben is, tehát válthat év közben a haviról? Ilyenkor a tényleges munkavégzéstől függetlenül a dolgozó megkapja a havi bérét, és majd csak a félév elteltével kerül elszámolásra az esetleges túlóra? Elég hetente előre kiadni a munkaidő-beosztást? Az előre kiadott beosztás változtatható extra pótlék nélkül, ha például esőnap van? Jól értem, hogy szombatra sem kell bérpótlékot fizetni, és a napi munkaidő lehet több mint 8 óra? Van-e valami korlát a heti foglalkoztatási órára idénymunkánál, vagy hány nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár bérpótlék mezőgazdasági munkánál?

Mindent a munkaidőkeretről – szabadság Kérdés

Tisztelt Hajdu-Dudás Mária! A "Mindent a munkaidőkeretről" című cikkében számomra úgy tűnik, mintha egy kicsit összekeveredtek volna a szabadságra vonatkozó részben a nyilvántartás szabályai. Azzal egyetértek, hogy kétféle módon lehet nyilvántartani, de éven belül ez nem változtatható meg. Ami a napokban történő nyilvántartást illeti, érdemes lenne kitérni arra az esetre, amikor – a példabeli esetnél maradva – mondjuk, hétfő-keddre ad ki szabadságot a munkáltató, azaz a kiegyenlítő napot közvetlenül megelőző napra/napokra, mert az erre adott válasz világítana rá pont a lényegre, jelesül, hogy a szerdai pihenőnapra is szabadságot kell kiírni. Ami az órában történő nyilvántartást illeti, szerintem nem helyes az a megállapítás, hogy hétfőtől péntekig tartó szabadság esetén hétfőre, keddre, csütörtökre, péntekre 10-10 órát, szerdára 8 órát kell kiírni. Ha szerdára is számolnánk el szabadságórát, annak ellenére, hogy ezen a napon nem kellett volna dolgoznia a munkavállalónak, akkor több szabadsága fogyna el, mintha általános munkarendben dolgozna, ez pedig ellentétes lenne a törvénnyel. Véleményem szerint erre az elszámolási módra az egyszerűen megfogalmazott szabály az, hogy annyi szabadságórát kell kiírni, amennyit a beosztása szerint kellett volna dolgoznia a munkavállalónak. Köszönettel. Pap Attila

Mindent a munkaidőkeretről Cikk

A munkaidőt a munkáltató osztja be. Jól átgondolt munkaszervezéssel időt és pénzt spórolhat meg. A beosztás meghatározása során szabadon dönthet munkaidőkeret alkalmazásáról, mely remek eszköz arra, hogy a munkavégzést működése, termelése sajátosságaihoz igazítsa. A bérpótlékok elszámolása, a szabadság kiadása, a munkaidő mértéke – hogyan, mikor, mennyiért?

Munkaidőkeret Kérdés

Olvasva a 2018.01.04.-én megjelent írásukat a munkaidőkeretről (Munkaidőkeret: mit szabad a munkáltatónak, mit nem?) felmerült bennem néhány kérdés, mivel be szeretnénk vezetni a munkaidőkeret használatát egy vendéglátó ipari tevékenységet folytató kft.-nél. 1. A napi 12 órás beosztást lehet akkor is alkalmazni, ha nem készenléti jellegű munkakörről van szó, vagy nem a munkáltató közeli hozzátartozója a munkavállaló? Mt. 92. § 2. A heti 48 órát meg lehet-e haladni, illetve az egymást követő 5 napon napi 12 órára történő beosztás (heti 60 óra) szabályos-e a vendéglátóiparban? 3. A szabadság időtartamát hogyan kell figyelembe venni: ha például 2 napot hiányzott a munkavállaló és ezeken a napokon napi 12 órát dolgozott volna. Ez esetben 2 nap vagy 3 nap a szabadság időtartama (napi 8 órával kell-e számolni)? 4. Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetében ha a munkavállaló rendes beosztása például március15-ére esik, jogosult-e 100 százalék bérpótlékra? 5. Vasárnapi munkavégzés esetében (a vasárnap is nyitvatartó vendéglátóiparban, boltokban) is jár az 50 százalék bérpótlék akár alkalmazunk munkaidőkeretet, akár nem? Szakértői válaszukat előre is köszönöm!

Munkaidőkeretben távollét idejének figyelembevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a munkavállalót 3 havi munkaidőkeretben foglalkoztatja, a munkaszerződésben heti 40 óra szerepel, teljes munkaidő. A munkavállaló 12 órákra van beosztva, beosztása a következő: március 180 óra, április: 180 óra, május: 168 óra. Az általános munkarend szerinti munkaidő: március 160 óra, április:160 óra, május: 168 óra. A munkáltató a szabadságot, betegszabadságot napban tartja nyilván, úgy tudom, ezt év közben nem lehet órás nyilvántartásra változtatni. Ha a munkavállaló szabadságon, betegszabadságon van, helyesen jár el a munkáltató, ha 8 órával számolja ezeket a távolléteket, és ez esetben a munkaidőkeret végén keletkező munkaidőhiányt (hisz 12 órára van beosztva, de ha megbetegszik, akkor 8 órát számolnak) állásidőként számolja el a munkáltató, vagy ha van még lehetősége a munkaidőkeret végéig, akkor ezeket a kieső 4 órákat ledolgoztatja az általános munkarend szerinti munkaidő mértékéig. Köszönöm a válaszát.

Műszakpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy éjjel-nappal nyitvatartó gyrosbüfében az alkalmazottak 2 havi munkaidőkeretben 12 órás munkaidőben dolgoznak a következőképpen: a dolgozók egyik fele 2 napig 08-20 óráig, 2 nap szünet, a dolgozók másik fele 2 napig 20-08 óráig, 2 nap szünet. Milyen mértékű műszakpótlékot kell bérszámfejteni? A szabadságot 8 óra vagy 12 óra alapulvételével számoljam? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Jakab Zsoltné

Rendkívüli munkaidő korlátai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rendkívüli munkaidőnek kell tekinteni a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 107. §-a alapján a munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidő-kereten felüli, az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidőt, továbbá az ügyelet tartamát. A rendkívüli munkaidő naptári éves maximális mértékét az Mt. 109. § (1) bekezdése korlátozza. Teljes napi munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetében naptári évenként 250 óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. Kollektív szerződés ezt a mértéket legfeljebb 300 órára emelheti. Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya évközben kezdődött, határozott időre vagy részmunkaidőre jött létre, úgy a 250 óra arányosan része lesz a számára elrendelhető rendkívüli munkaidő naptári éves mértéke. A kérdésem az, hogy az éves 250 óra számítása során csak a munkaidő beosztástól elérő munkaidőben elrendelt munkavégzést kell figyelembe venni, vagy a munkaidő-kereten felüli munkavégzés tartamát is hozzá kell-e számítani?

Munkaidőkeret-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozók esetében a munkaidőkeret végén képződött plusz órák esetében van-e lehetőség arra, hogy az órákat átvigyük a következő keretbe, ahol kompenzálásra kerül vagy mindenképpen el kell számolni, és a képződött plusz órákat a keret végén túlóraként ki kell fizetni? Köszönöm a válaszát,

Külföldi kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A külföldi kiküldetés és a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás összefüggéseire keresem a választ, ebben kérném a segítségét. Munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállaló esetében a külföldi kiküldetés beleszámít a munkaidőkeretbe? Ha igen, akkor csak a ténylegesen munkavégzéssel töltött idő? Ennek dokumentálása milyen módon történik, elég a jelenléti ív? Ilyen esetben az esetlegesen felmerülő műszakpótlékok is járnak a kiküldetés idejére? Válaszát köszönöm!

Munkaidőkeret áthelyezett munkanap esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Havi munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalóink 2018.04.21. helyett 2018.04.14-én dolgoznának. (Így a 04.21-ét megkapnák pihenőnapnak.) Kell nekik bérpótlékot fizetnünk? Köszönettel:

Napi munkaidő utáni készenlét Kérdés

T. Szakértő! A munkáltatónál a dolgozók heti 40 órás munkaszerződéssel rendelkeznek, 3 havi munkaidőkeretben vannak foglalkoztatva úgy, hogy a beosztásuk 12 órás műszakokban történik 7-19-ig. Nem készenléti jellegű munkakörben vannak. A kérdésem az lenne, hogy 19 óra után a műszakot követően elrendelhető-e ugyanazon dolgozó számára készenlét? Amennyiben a készenlét alatt berendelés történik, akkor a pihenőidőt hogyan kell számolni? A készenlét alatti munkavégzés rendkívüli munkaidőnek számít? Hogyan kell bérpótlékot meghatározni március 14-ei készenlét alatti munkavégzés esetén abban az esetben, ha 14-én 22-órától 15-én 3 óráig kellett dolgozni. Szabályos-e az alábbi eljárás? Heti 3*12 órás műszak, ebben az esetben 4 óra hiányzik a heti 40 órából. A készenlét alatti munkavégzésből 4 órát el lehet számolni a munkaidő-keretben rendes munkaidőként annak érdekében, hogy a heti 40 óra átlagban le legyen dolgozva?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szívességi használat

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó, árfolyamkülönbözet

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Csökkentett munkaidő bejelentése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs