337 találat a(z) munkaidőkeret cimkére

Törzsbér számítása munkaidőkeretben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több műszakos 3 havi munkaidőkeret alkalmazásakor mi a helyes eljárás a törzsbér meghatározása során: a műszakbeosztás szerinti munkanapok vagy az általános munkarend munkanapjai alapján kell meghatározni a törzsbért? Mi a helyzet a műszakot váltó dolgozókkal? Köszönöm a válaszát!

Munkaidőkeret Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vendéglátással foglalkoztató cég munkavállalója heti 20 órás munkaidőkeret szerinti munkarendben dolgozik. Közöttük olyan munkaszerződés (jogász által szerkesztett) köttetett, melynek egyik pontja az alábbi: "A munkavállaló személyi alapbére havonta bruttó XY Ft összeg, mely összeg tartalmazza a felmerülő pótlékokat is". Kérdésem, ha a munkavállaló munkaszüneti napra van beosztva, fizetni kell-e bérpótlékot részére? Köszönöm válaszát!

Munkaszüneti napon végzett munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással foglalkozó cég vagyunk, szakácsok, felszolgálók, recepciósok dolgoznak négyhavi munkaidőkeretben, havi bérezéssel, alkalmazotti jogviszonyban. A munkaidőkeretet betartjuk, túlmunkát nem végeznek, hétvégén is rendszeresen dolgoznak, valamint munkaszüneti napokon is természetesen nyitva vagyunk. El kell-e számolnom pótlékot, és mennyit a munkaszüneti munkanapon végzett munkára? Válaszát előre is köszönöm.

Munkaszüneti napon végzett munka munkaidőkeretben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy munkaidőkeretes munkavállaló ünnepnapon munkavégzésre van beosztva és munkát is végez (dohányboltban, amely a hét minden napján nyitva van), akkor megilleti-e a 100 százalékos bérpótlék arra a napra? Köszönöm.

Részmunkaidő beosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony! Részmunkaidő beosztásával kapcsolatban az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Jól gondoljuk, hogy részmunkaidő esetén (például napi 4 vagy napi 6 óra) is jogosult a munkáltató hétfőtől péntekig úgy beosztani a napi munkaidőt, hogy a munkaidő kezdete és vége 8:00–12:00 vagy 14:00–18:00 óra között váltakozna? Jól gondoljuk, hogy a fenti esetben a részmunkaidő nem kerülne egyenlőtlenül beosztásra, mivel önmagában a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének és végének változása nem jelent egyenlőtlen munkaidőbeosztást? Ennek megfelelően a fentiek szerinti beosztáshoz nem kell munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot alkalmazni, azaz az ilyen beosztás általános munkarendnek minősül? Szíves válaszaikat előre is köszönöm. Tisztelettel.

Jelenléti ív vezetése II. Kérdés

Nem kaptam választ arra, hogy van-e az időkeretes foglalkoztatásnál olyan korlát, hogy csak (például 6 hónapig) lehet igy foglalkoztatni. Továbbá a túlórával kapcsolatos kérdésemre sem kaptam választ, vagyis mikor jogosult a munkavállaló túlóra- és egyéb pótlékra (havi időkeret-túllépés, vasárnapi munkavégzés stb.).

Jelenléti ív vezetése Kérdés

Kérdésem, hogy van-e időkorlátja a havi munkaidőkeretben (havi 168 óra) foglalkoztatott munkavállalónak? További kérdésem, hogy a havi időkereten belül kell-e jelenléti ívvel igazolni, hogy mikor dolgozta le az időkeret szerinti órákat? Továbbá a túlórapótlékot hogyan kell ebben az esetben kezelni? Várom segitő válaszukat, tisztelettel.

Munkaidőkeret vasárnap a kereskedelemben Kérdés

Tisztelt Szakértő, kérem, segítsen! A munkaidőkeretre vonatkozó szabályok szerint az olyan kiskereskedelmi vállalkozásoknak, amelyek vasárnap is normál módon, tehát heti 7 napot nyitva vannak, kell-e vasárnapi bérpótlékot fizetniük a dolgozóiknak? Vagy ők hivatkozhatnak a rendeltetésük folytán e napon is működő munkáltatói státuszra? Mert ugye a későbbiekben említve van a kereskedelmi tevékenységre hivatkozással elrendelt vasárnapi munkavégzés esetén a vasárnapi munkaidő, úgy viszont van a vasárnapi pótlék. Hogy kell ezt értelmezni?

Több szakszervezet tiltakozik a munka törvénykönyvének módosítása miatt Cikk

Szakszervezetek tiltakoznak a munka törvénykönyvének parlament előtt lévő módosítási javaslata ellen. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ), valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) is visszautasította, hogy a jelenlegi maximális 12 hónapról 36 hónaposra emelkedjen a munkavállalók munkaidőkerete, és úgy vélték a módosítás a multik érdekeit szolgálja a munkavállalókéval szemben.

Hosszabbodna a munkaidőkeret: módosítanák az Mt.-t Cikk

A mostani triplájára nőne a munkaidőkeret az Országgyűlés gazdasági bizottsága T/15035 szám alatt a munka törvénykönyvét módosító javaslata szerint. Az előterjesztés általános vitája ma kezdődik, a javaslat elfogadás esetén 2017. július 1. napján lépne hatályba.

Már júliustól változna a munka törvénykönyve Cikk

A hosszú termékciklikusokhoz igazodva meghosszabbítaná a jelenleg legfeljebb 12 hónapos munkaidőkeretet az Országgyűlés Gazdasági bizottsága.

Munkaidőkeretnél hogyan alakul a szabadság? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik alkalmazottunk heti 28 órára van bejelentve, melyet úgy dolgoz le, hogy hétfőtől csütörtökig dolgozik 7 órát, a péntekjei szabadok. A kérdésem az lenne, hogy ez esetben kötelező-e munkaidőkeretről megállapodást írni, illetve, hogy a szabadság kiadása hogyan történik? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Németh Szilvia

Munkaidőkeretben műszakpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy a munkaidőkeretben dolgozó munkavállalók részére, ha egy hónapon belül például 2 nap 12 órát végeznek, ami tart 19-től 7 óráig, de a 3. napon pihenőt kapnak, jár-e nekik a 30 százalék műszakpótlék? Nem dolgoznak folyamatosan eltérő időszakban, csak néhány kivételes alkalommal fordul elő 18 óra utáni vagy 6 óra előtti munkavégzés.

Bérpótlék helyett szabadidő? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Folyamatos szolgáltatást nyújtó, bentlakásos szociális intézmény egyes "munkaidőkeretes" dolgozói munkaszüneti napokon is végeznek munkát. A felek megállapodhatnak-e abban, hogy a munkaszüneti napra előírt munkaidőben a munkavállaló részére bérpótlék helyett szabadidő jár, vagy a munkaszüneti napra kötelező a 100% bérpótlék megfizetése? Válaszát előre is köszönöm!

Éjszakai pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég részmunkaidős takarítókat foglalkoztat 4 havi munkaidőkeretben és a munkaköri leírás szerint hétfőtől péntekig 19-23 óra között kell jönniük takarítani, akkor a 22-23 óra közötti időszakban kell nekik éjszakai pótlékot fizetni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs