hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosítható-e a munkaidőkeret?

  • adozona.hu

Megteheti-e a munkáltató, hogy a munkaidőkeret közepén módosítja a keret időtartamát? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Az egyik cégünknél 6 havi munkaidőkeretben (több műszak) (nincs kollektív szerződés) dolgoznak a munkavállalók. Autóiparról van szó, és a jelenlegi helyzet miatt sok leállás van a gyárban. Megtehetik-e, hogy keret közepén módosítják a keret időtartamát például 12 hónapra? 04. hóban kezdődött a 6 hónap, ennek lejártát lehet módosítani úgy, hogy 2022. 03. hónapban jár le?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A már megállapított munkaidőkeret módosítására csak szűk körben van lehetőség. A tartam lerövidítésének elvileg nincs akadálya, a munkavállalóval ekkor úgy kell elszámolni, mintha a keret tartamát a munkáltató eredetileg ilyen időszakra állapította volna meg.

A munkavállaló által teljesített többlet munkaidőt rendkívüli munkaidőként, ha pedig a munkavállaló kevesebbet dolgozott, a különbözetet – az általános szabályok szerint – el kell számolni.

Ennél bonyolultabb kérdés a meghosszabbítás: mivel ez visszaélésekre adhat lehetőséget a munkáltató részéről, a munkaidőkeret nem hosszabbítható meg. Amennyiben ugyanis a munkáltató például 6 havi munkaidőkeretet rendelt el, annak egyoldalú meghosszabbítása lehetőséget teremthetne számára arra, hogy ha többet vagy kevesebbet dolgoztatta a munkavállalót a 6 havi munkaidőkeret tartama alatt, mint a rendelkezésére álló munkaidő – melynek következtében több munkabért kellene fizetnie, illetve a le nem dolgozott munkaórákért is fizetnie kellene –, utólag korrigálja ezt az eltérést a munkavállaló hátrányára.

A másik kizáró ok, hogy 6 hónapnál hosszabb tartamú munkaidőkeretre kollektív szerződés rendelkezése szerint van lehetőség, feltéve, ha ezt objektív vagy műszaki vagy munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják. Ekkor legfeljebb harminchat hónap tartam állapítható meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs