Hozzászólások 0

Munkaidőkeret

Tisztelt Szakértő! Munkaidőkeret alkalmazása esetén a munkaidőkeret vége előtt megszűnik egy munkavállaló munkaszerződése (felmondás a munkavállaló részéről). Negatív órái keletkeztek, nem dolgozta le a munkaidőkeret által biztosított órákat. Az Mt. előírása értelmében ez esetben a munkabérelőleg-visszavonás szabályai szerint kell a munkabéréből levonni a negatív órákra jutó "hiányt". Esetünkben a munkavállalónak negatív bére keletkezik (a visszavonandó bér magasabb, mint a tárgyhavi járandósága). Nettó összeget a munkavállaló visszafizeti. Kérdésem, hogy nettóban, vagy bruttóban számolom el a visszavonást? – a negatív órákra járó bruttó bért nettósítom és ezt vonom le az utolsó havi járandóságból, vagy – a bruttó béréből vonom le a negatív órák alapján számított korábbi bruttó bérét? Véleményem szerint a bruttó elszámolás a logikus. Bruttó elszámolás esetén az szja-t, tb-járulékot, szocho-t is rendezem, és önellenőrzéssel visszamódosítom az előző havi 08-as bevallást? A munkavállaló negatív bruttó bérénél visszarendezem az szja és a tb-járulék összegét? Ezt megtehetem, vagy az szja összegét majd a munkavállaló az éves szja-bevallása során rendezheti mint túlvont adóösszeget? A tárgyhónapban a visszavonás miatt nem lesz jövedelem, így a minimum járulékalap után meg kell fizetni a tb-járulékot és szociális hozzájárulási adót? Köszönettel, Németh Gábor


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close