81 találat a(z) munkáltatói támogatás cimkére

Munkáltatói kölcsön átalakítása munkáltatói támogatássá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezem a 15/2014 (IV.3.) NGM-rendeletet akkor, amikor azt olvasom az 1. § (8) bekezdésben, hogy nem szükséges a kincstár és a bank bevonása abban az esetben, ha először kölcsönt adok, majd az igazolások bemutatása után (3-6. §) átalakítom a kölcsönt támogatássá? Ebben az esetben kinek, és hogyan kell jelentenie a támogatást a NAV felé?

Adómentes munkáltatói támogatás lakáscélra 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát az "Adómentes munkáltatói támogatás lakáscélra" című kérdésemre, amelyet szeretnék még egyszer tisztázni konkrét esettel. Tehát, ha egy 30 millió forint vételárú ingatlant vesz kettő tulajdonos (férj és feleség) 50-50 százalék arányban, tehát 15-15 millió forint értékben, akkor egyidejűleg adómentesen kaphatnak 4,5 millió forintot fejenként, azaz összesen 9 millió forintot (ez a 30 millió forint 30 százaléka). Előre is köszönöm!

Munkáltatói támogatás lakáshitelhez Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy kft. alkalmazottjának nyújtana adómentes támogatást lakáshitel-törlesztés címén. A rendelet szerinti méltányolható lakásigényre vonatkozó feltételnek megfelel az ingatlan, viszont egy kérdés merült fel. A hitel felvételekor támogatási szerződés is megkötésre került, melyben – megelőlegező kölcsönszerződésben vállalt gyermek megszületése esetén – a megszületett gyermek után járó lakásépítési kedvezmény igénybevételéről rendelkeztek. Mivel az adós a vállalt kötelezettségének nem tudott eleget tenni, visszafizetési kötelezettsége keletkezett. A pénzintézet értesítése szerint a lakásépítési kedvezményből a meg nem született gyermek vonatkozásában a lakásépítési kedvezményt a kiegészítő kamattámogatásos hitel futamideje alatt, azzal megegyező kondíciókkal kell visszafizetni. Kérdésem, hogy így a munkáltató adhat-e a munkavállalójának adómentes támogatást lakáshitel-törlesztés címén az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.3. pontjainak alkalmazásában? Előre is köszönöm válaszát!

Üzemi konyha II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban feltett kérdésemmel(http://adozona.hu/kerdesek/2015_10_30_uzemi_konyha_ota) kapcsolatban szeretnék még tovább kérdezni: Egy címen van a két cég bejegyezve, tehát azonos a székhelyük, de két külön cégről van szó. Az étterem és a hotel egy épületben vannak, mindkettő cég egy harmadik cégtől bérli az épületet. Mindhárom cég egy család tulajdonában van, a tulajdonosi viszonyok így összemosódnak, de gondolom a munkahelyi étkeztetés megítélését ez nem befolyásolja. Abban az esetben tehát, ha a hotel dolgozói is igénybe veszik az étkezést, és ezt az étterem leszámlázza a hotel felé, akkor mi a megoldás? A hotelnak ezt a juttatást milyen adóval kell leadóznia?

Eredetileg lakáscélú kölcsön adómentes támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Volt egy lakáscélú devizahitel 2006. évben, melyet 2008. évben egy másik bankba "helyeztek át", gyakorlatilag az eredetileg lakásépítési céllal felvett hitelt – több probléma miatt is – az új hitellel kifizették (CHF mindkettő), azóta is törlesztik. Az "új hitel" céljának már az "ingatlanfedezet mellett nyújtott személyi hitel" a megnevezése. Gyakorlatilag az eredetileg lakáscélú hitelt törlesztik tovább. A kérdés: ebben az esetben megvalósul-e a lakáscél, hiszen ténylegesen/valóságban ezt a hitelt törlesztik? Mint ahogy a forintosított (megváltozott) hitel is az, ezt is forintosították.

Üzemi konyha Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy étterem a saját dolgozóit a saját konyháján étkeztetné. Ez a kedvezőbb adózású juttatások közé tartozik 12 500 forint/fő/hó összegig. Mi ennek az elszámolási módja, technikai lebonyolítása? Ki kell állítani az étteremnek étkezési jegyeket, vagy simán jegyek nélkül, a dolgozói létszám arányában kell kiszámolni az adóvonzatot? Ha az azonos telephelyen működő szálloda dolgozói is itt étkeznének, és a szálloda is ezt a fajta juttatást szeretné adni, akkor neki kell kiállítani utalványt vagy jegyeket a felhasználás nyomon követésére? Hogyan működik ez a való életben?

Adózik vagy sem? OKJ-s képzés támogatása gyeden lévőnél Cikk

Részesítheti-e OKJ-s képzésben a munkáltató a gyeden lévő munkavállalóját, aki nem dolgozik az ellátás mellett? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia okleveles adószakértőnk válaszolt.

Munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltatói támogatással kapcsolatban kérném a véleményét. Kft. alkalmazottja lakást vásárolt. Ehhez hitelintézettől hitelt vett föl. A cég 500 ezer forinttal szeretné támogatni, vissza nem térítendő támogatásként. 1.) Az összeg ráfordításként elszámolható? 2.) Van-e a kft.-nek, illetve a magánszemélynek fizetési kötelezettsége ezzel kapcsolatban? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: P. Mária

Oktatás támogatása Kérdés

Egy kft. szerződésben vállalta, hogy a munkavállalója részére támogatást nyújt a tanulmányaihoz. A munkaköréhez, a tevékenységhez a tanulmány nem feltétlenül szükséges, a szakirányt a munkavállaló választja, a munkáltató semmire nem kötelezi. Milyen feltételekkel (elszámolás módja, adóvonzat) juttatható a munkavállaló részére támogatás, ha iskolarendszerű, illetve nem iskolarendszerű, valamint tevékenységgel összefüggő és nem összefüggő tanulmányról beszélünk (a munkáltató nem kötelezi). Elszámolható/támogatható-e munkavállaló tekintetében a már meglévő érettségijéhez kapcsolódó érettségi vizsga díja, ami arra irányul, hogy az érettségi jegyeit javítsa. Kifizethető-e olyan oktatás költsége, amely végzettséget nem ad (például nyelvoktatás nyelvvizsga nélkül), illetve amely csak otthoni tanuláshoz kapcsolódik, például interneten rendelhető otthoni nyelvcsomagok (könyv+cd)?

Nyelvvizsgadíj elszámolása Kérdés

A kft.-nél munkaviszonyban álló dolgozó nyelvvizsgát szeretne tenni, kérdésem, hogy a nyelvvizsga díját a kft. költségként elszámolhatja-e, és bármilyen adófizetési kötelezettsége keletkezik-e a munkáltatónak?

Whole life biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kft. fizeti a whole life biztosítás díját, ahol a kedvezményezett magánszemély. A szerződő személyében változás következne be, kft. helyett magánszemély fizetné tovább, de nem a kedvezményezett. Ebben az esetben kinek keletkezik szja-, ehofizetési kötelezettsége, és milyen mértékű? Válaszukat előre is köszönöm.

Zűrzavar az önkéntes egészségpénztári befizetésben Cikk

Össze-vissza utalta egy cég alkalmazottja után a vállalt önkéntes egészségpénztári befizetések havi összegeit, hogyan kell ilyen esetben elszámolni? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértő válaszolt.

Lakáscélú támogatás: mi számít saját ingatlannak házastársaknál? Cikk

Rendre felmerül a kérdés, hogy házastársak esetében mikor tekinthető az egyik-másik fél esetében sajátnak egy adott ingatlan, s kaphat-e az is támogatást, aki adós ugyan, de nem ő fizeti a törlesztőrészleteket.

Lakáscélú támogatás részmunkaidőben: mit lehet, mit nem Cikk

Adhat-e a munkáltató részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottnak ugyanakkora összegű lakáscélú támogatást, mint amennyi a munkabére? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné adószakértő válaszolt.

Szja-bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló kapott egy járulékigazolást, amely tartalmazza az éves levont, illetve megfizetett járulékokat, s azon százalékos eho címén nulla szerepel. A munkáltató elvileg a cafetériakereten felül adott a munkavállalónak x forint magánnyugdíj-pénztári hozzájárulást, ami a magánnyugdíj-pénztár igazolása szerint ez munkáltatói befizetés és nem adomány. Ebben az esetben a munkavállalónak be kell-e vallania azt az szja-bevallásban? Illetve jól gondolom, hogy a munkáltatónak ez szja- és ehokötelezettséget eredményez, vagy van olyan lehetőség, mely szerint a munkavállalónak kell megfizetnie az szja-t és az ehót (az adomány lehetőségén kívül)? Várom mielőbbi válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Művészeti tárgy mint ingóság

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close