hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tanulmányi szerződés: mikor köthető, mikor nem?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkáltatók különféle képzésekhez támogatást nyújthatnak munkavállalóiknak. Tanulmányi szerződést azonban csak abban az esetben lehet kötni a dolgozókkal, ha nem a munkáltató kötelezi őket a tanulmány elvégzésére. Bírósági ítéletekben foglaltakat idézve, illetve a munka törvénykönyvének vonatkozó passzusaira hivatkozva részletezzük a tanulmányi szerződés megkötésére vonatkozó tudnivalókat.

A munkáltató által előírt kötelező képzésekre egy sor jogszabályi korlát érvényesül. Ezek alapvetően abból erednek, hogy a képzést a munkaidő részének tekintjük, mivel arra a munkáltató utasítási joga alapján, kötelező jelleggel kerül sor. A tanulmányi szerződés azonban teljesen más, alapvetően polgári jogi műfaj. Tanulmányi szerződést csak munkaviszony fennállása esetén lehet érvényesen kötni. Amennyiben a felek ezt megelőzően kötnek hasonló tartalmú megállapodást, akkor arra a Ptk. szabályait kell alkalmazni, s  vitatni sem munkaügyi jogvita keretében lehet.

A felek sok mindent bevállalhatnak

A felek írásbeli megállapodásában a munkáltató azt vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a munkavállaló pedig, hogy a tanulmányokat folytatja, valamint meghatározott ideig nem szünteti meg felmondással a munkaviszonyát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a bírói gyakorlat bemutatásával is részletezzük a tanulmányi szerződésre vonatkozó tudnivalókat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig
férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha szeretne többet megtudni a munkajog területét érintő változásokról, jelentkezzen 2016. április 25-éig 30 százalékos kedvezménnyel a HVG Munkajog-konferenciájára!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdaságban felhasznált gázolaj

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Erdő többlethasználati megállapodás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Árfolyam beszerzéskor

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close