hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tanulmányi szerződés: mikor köthető, mikor nem?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A munkáltatók különféle képzésekhez támogatást nyújthatnak munkavállalóiknak. Tanulmányi szerződést azonban csak abban az esetben lehet kötni a dolgozókkal, ha nem a munkáltató kötelezi őket a tanulmány elvégzésére. Bírósági ítéletekben foglaltakat idézve, illetve a munka törvénykönyvének vonatkozó passzusaira hivatkozva részletezzük a tanulmányi szerződés megkötésére vonatkozó tudnivalókat.

A munkáltató által előírt kötelező képzésekre egy sor jogszabályi korlát érvényesül. Ezek alapvetően abból erednek, hogy a képzést a munkaidő részének tekintjük, mivel arra a munkáltató utasítási joga alapján, kötelező jelleggel kerül sor. A tanulmányi szerződés azonban teljesen más, alapvetően polgári jogi műfaj. Tanulmányi szerződést csak munkaviszony fennállása esetén lehet érvényesen kötni. Amennyiben a felek ezt megelőzően kötnek hasonló tartalmú megállapodást, akkor arra a Ptk. szabályait kell alkalmazni, s  vitatni sem munkaügyi jogvita keretében lehet.

A felek sok mindent bevállalhatnak

A felek írásbeli megállapodásában a munkáltató azt vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a munkavállaló pedig, hogy a tanulmányokat folytatja, valamint meghatározott ideig nem szünteti meg felmondással a munkaviszonyát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben a bírói gyakorlat bemutatásával is részletezzük a tanulmányi szerződésre vonatkozó tudnivalókat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig
férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha szeretne többet megtudni a munkajog területét érintő változásokról, jelentkezzen 2016. április 25-éig 30 százalékos kedvezménnyel a HVG Munkajog-konferenciájára!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs