133 találat a(z) munkába járás cimkére

Munkába járás a munkáltató által bérelt személygépkocsival Kérdés

A munkáltató személygépkocsikat bérelne dolgozói részére munkába járás (nem üzleti út miatt, csak a dolgozó lakóhelyéről a cég telephelyére jutás) céljából. Kérdésünk, hogy ebben az esetben levonható-e a személygépkocsi bérleti díj áfája? A bérleti díj, üzemanyag, javítási és alkatrész kiadások elismert költségként csökkenthetik a társasági adó alapját? A munkába járás magáncélú használatnak vagy a vállalkozás érdekében felmerült költségnek minősül? Milyen nyilvántartást célszerű vezetni a költségek alátámasztása céljából?

Változtak a munkába járás címén adható költségtérítés szabályai Cikk

Módosult a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet. Összefoglaltuk a változásokat.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünkben munkába járás költségtérítéseként és az ingázóknak a busz és vasútbérlet 86 százalékát, illetve a törvény által engedélyezett esetekben a kilométerenkénti 9 forintos költségtérítést juttatjuk. Mindezek igazolásához lakcímet, illetve tartózkodási helyet igazoló okmánymásolatot és útvonaltervet kértünk. Amennyiben a munkavállaló okmánnyal lakóhelyét nem tudja igaolni, csak nyilatkozik, hogy honnan jár munkába (nincs bejelentve oda, ahol életszerűen tartózkodik, adható-e az adótörvények szerinti juttatás? Elfogadható-e a nyilatkozat? Ki tartozik felelőséggel, ha nem felel meg a valóságnak a dolgozó nyilatkozata? Üdvözlettel: Andrea

Munkába járás áfalevonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alkalmazottak a cég nevére kérik a munkába járással kapcsolatos bérletük számláját. 86 százalék fizeti ki átutalással a cég a bérlet árának. Helyes-e az a megoldás, hogy a számla összegének 86 százalékán rögzítik a könyvelésben a munkába járást, és abból helyezik levonásba az áfát? Eddig az volt a gyakorlat, hogy a számla 100 százaléka könyvelve volt, és a 14 százalékról számlát állítottak ki a dolgozóknak, de ez túl nagy adminisztrációs teherrel jár. Válaszát előre is köszönöm.

Spórolhat-e a munkáltató MÁV Start Bónusz kártya juttatásával? Itt a válasz Cikk

A MÁV Start Bónusz kártya éves szinten olcsóbb, mint a napi vasúti menetjegy váltása. Nem véletlen, hogy több munkáltatóban felmerült: mi lenne, ha ezzel oldaná meg dolgozói munkába járását. Megtehetik-e, megéri-e?

Előkészítés, utazás, munkaközi szünet: ami munkaidő, és ami nem Cikk

Mi minősül munkaidőnek, annak mikor része az utazással töltött idő? Milyen költségek terhelik a munkáltatót a munkába járással kapcsolatban? Összefoglaltuk az előírásokat.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

A munkába járás költségtérítése saját gépjármű használata esetén 9 Ft/km. A kormányrendelet és az szja-törvény nem írják elő azt, hogy lakcímkártya másolatával kell igazolni, hol van a dolgozó lakhelye, vagy tartózkodási helye, csupán a dolgozó nyilatkozatáról beszélnek. Kérdésem, hogy a dolgozónak a nyilatkozata mellé csatolnia kell-e a lakcímkártyája másolatát?

Munkába járás vagy kiküldetés? Kérdés

Orvosi tevékenységet végző társaságnak a székhelytől eltérő városokban is van tevékenysége. Ezt a tevékenységet az ottani kórháznak számlázzák az elvégzett műtétekről és járóbeteg-ellátásról. Ezek a városok telephelyként, illetve fióktelepként a társasági szerződésben is szerepelnek. A kérdés arra vonatkozik, hogy az egyébként 36 órát meghaladó munkaviszonnyal másutt rendelkező, de a társaságban részmunkaidővel munkaviszonyban lévő orvosoknál a fióktelepen végzendő munka ellátása érdekében használt saját gépkocsi munkába járásnak vagy kiküldetésnek minősül? Tehát 9 Ft/km-t számolhatnak el, vagy kiküldetési rendelvényen a törvényben meghatározott mértékű költséget számolhatják el (NAV üzemanyagár + 9Ft/km)?

Munkába járás költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mit tehet a munkáltató, ha a munkavállaló "fiktív" lakcímet jelent be, mint tartózkodási hely, csak azért, hogy költségtérítést kaphasson? Mit értsünk az alatt, hogy "a munkavállaló munkarendje miatt nem vagy csak hosszú várakozással tudja igénybe venni a közösségi közlekedést"? Mi számít hosszú időnek? Ha például a munkahely és a tartózkodási hely között van tömegközlekedés, a menetidő 50 perc, hosszú várakozásnak minősül-e, ha mondjuk a dolgozónak legalább ugyanennyit kell várnia a tömegközlekedési eszközre? Adható-e adómentesen a 9 Ft/km költségtérítés abban az esetben, ha a munkavállaló csak azért igényli ezt, mert kényelmi szempontok miatt nem kívánja a tömegközlekedési eszközöket igénybe venni? Jár-e a költségtérítés, illetve a munkáltató visszautasíthatja-e annak kifizetését, ha bizonyítható, hogy a munkavállaló szándékosan "hamisan" nyilatkozott a tartózkodási helyét illetően? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Munkába járás: mikor adómentes a bérlet? Cikk

Mikor adómentes a munkavállaló bérlete? Ki kell-e fizetnie a munkáltatónak a budapesti dolgozó bérletét is? Olvasói kérdésre az Adózóna szakértője válaszol.

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Vidékről busszal munkába járó dolgozók útiköltségének 86%-át a nyári szabadság alatt is meg kell-e téríteni? Azt tudom, hogy a keresőképtelenség, szabadság napjait nem lehet levonni a térített összegből, de mi van, ha a munkaadó augusztusi 3 hetes, előre kihirdetett leállása ellenére (amely idő alatt nincs munkavégzés) a munkavállaló mégis megveszi az egész havi bérletet?Válaszukat előre is köszönöm.

Veszélybe kerülhet a munkába járási támogatás Cikk

Munkáltató jelenleg többféle módon támogathatja a munkavállaló munkába járását, ami leggyakrabban valamely közösségi közlekedési szolgáltatás igénybe vételét jelenti.

Munkakezdés: mit tehet meg a munkaadó? Cikk

Milyen feltételek mellett lehet megváltoztatni a munkaidő kezdetének időpontját? Olvasónk kérdésére Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi juttatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személyi jövedelemadó

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Munkavégzés saját kft.-ben.

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close