hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkába járás költségtérítése: áprilisban módosult a kormányrendelet

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendelet áprilisi módosításával összefüggésben többen kérdezték, mit jelentenek a beiktatott új rendelkezések. Cikkünkben ismertetjük a változásokat.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendelet 3. §-a 2022. április 12-étől a következő új rendelkezéseket tartalmazza:

„(1b) A munkáltató az (1) bekezdés a)–d) pontjában foglaltak figyelembevételével a következő menetjegyek és bérletek árának a (2) és (3) bekezdésben foglalt mértékét megtéríti a munkavállaló számára:

a) bármely menetjegy vagy bérlet, amelyről a feltüntetett viszonylat alapján megállapítható, hogy alkalmas napi munkába járásra és hazautazásra;

b) országosnál kisebb területi érvényességű bérlet, amely meghatározott területen érvényes, továbbá alkalmas és szükséges a napi munkába járásra és hazautazásra történő felhasználásra.”

A 3. § (1) bekezdés a)–d) pontja szerint:

„(1) A munkáltató megtéríti a munkavállaló munkába járását szolgáló teljes árú, valamint a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendelet szerinti utazási kedvezménnyel megváltott, illetve az üzletpolitikai kedvezménnyel csökkentett árú bérlet vagy menetjegy árának (2)-(3) bekezdésben foglalt mértékét, amennyiben a munkavállaló

a) belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályán;
b) menetrend szerinti országos, regionális és elővárosi autóbuszjáraton;
c) elővárosi vasúton (HÉV-en);
d) menetrend szerint közlekedő hajón, kompon, vagy réven
utazik a munkavégzés helyére, továbbá, ha hazautazás céljából légi közlekedési járművet vesz igénybe.”

Mindez azt jelenti, hogy az új rendelkezésben említett „bármely menetjegy vagy bérlet” kitétel nem változtat az igénybe vehető eszközök körén és minőségi besorolásán.

Költségtérítés témában toovábbi cikkeket az Adózóna oldalán itt olvashat.

A „bármely” kifejezés tehát minden olyan jegyre és bérletre vonatkozik, amelyről a feltüntetett viszonylat alapján megállapítható, hogy alkalmas napi munkába járásra és hazautazásra, vagyis ez nem jelent kiterjesztést az (1) bekezdés a)–d) pontjában foglalt rendelkezésekhez képest, azaz továbbra is a 2. osztályú jegyre, bérletre vonatkozik a munkáltató térítési kötelezettsége.

A beiktatott rendelkezések a minden közlekedési ágra egységes, integrált jegy- és tarifarendszer kialakítását támasztják alá, melynek keretében a szolgáltatók számától, jellegétől függetlenül, az utasok egyetlen díjtermék (kombinált jegy/bérlet) megváltásával közlekedhetnek egy adott területen.

Fontos azonban, hogy a fenti kormányrendelet, illetve a személyi jövedelemadóról szóló 1995. CXVII. törvény (szja-törvény) 25. § (2) bekezdésének rendelkezéseit figyelembe véve, a térítési kötelezettség fő szabályként kizárólag a munkába járási célból történő helyközi utazás költségeinek megtérítéséről rendelkezik. Ezzel összefüggésben a kombinált díjtermékek tekintetében – a kapott tájékoztatás szerint – olyan – megoldás fogadható el, amely szerint a számlán önálló tételsorként jelenik meg a helyi és helyközi díjrész, vagy a számlán megjegyzésként szerepel, hogy az adott termék árából mennyi a helyi és helyközi díjrész, és így a munkáltatók egyértelműen meg tudják határozni a térítési kötelezettség mértékét.

A térítés kötelező mértéke a jegy/bérlet árának 86 százaléka, hazautazásra 2022-ben legfeljebb havi 41 760 forint, de jó tudni, hogy a kötelezőnél több költségtérítés is fizethető. Az utóbbi esetben az ár teljes összegének megfelelő költségtérítésre is alkalmazható az szja-törvény 25. § (2) bekezdése.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vállalkozás és garancia

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Tényleges tulajdonos

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Egyszerűsített foglalkoztatás, munkaidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31