103 találat a(z) megszűnés cimkére

Áttérési különbözet a kivás adóalanyiság megszűnésekor Cikk

Sok szó esik arról, hogy a „hagyományos” adózási módnak tekinthető társasági adó vagy vállalkozói személyi jövedelemadózás alól hogyan térhetnek át az arra jogosult adózók a 2013-tól bevezetett „új” adózási módokra (kata, kiva), kevesebbet beszélünk azonban arról, hogy létezik visszaút is. Akinek nem vált be a kisvállalati adózás, vagy a jövőre nézve más pénzügyi stratégiát folytatna (például. visszaszorul a bérköltség és előtérbe kerül az osztalékfizetés), visszatérhet (áttérhet) a kisvállalati adózás (kiva) alól a társasági adó alá.

Vagyon adózása megszűnés esetén Kérdés

A kft. társasági szerződése úgy rendelkezik, hogy megszűnés esetén a kft. vagyona az alapítót illeti meg. A jegyzett tőkén (3 millió) felüli vagyon 7 millió forint, amely (10 millió) egy ingatlan formájában van meg, ami egyébként a cég székhelye. Kérdésem: hogyan történik a végelszámolás, milyen adózási kötelezettség van az ingatlan átruházásával kapcsolatban?

Adócsomag 2019: kiva-változások. Példákkal Cikk

Az Országgyűléshez T/625. számon benyújtott, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló törvényjavalat (Javaslat) 44–55. paragrafusa – többek között – a kisvállalati adó (kiva) előírásait érintő módosításokat tartalmaz. A változások – az adóhatóság megnevezésének állami adóhatóságról, állami adó- és vámhatóságra történő változtatását kivéve – 2019. január 1-jén lépnek hatályba.

Nagy összegű kölcsönt nyújtó megszűnésekor hogyan vezethető ki a tartozás és az előírt kamat? Kérdés

2012-ben egy külföldi vállalkozástól, beruházáshoz nagy összegű (40 millió forint) kölcsönt vett fel egy kft., évi 8 millió forint kamatra. A kölcsönt és a kamatokat is lejáratkor kérte egy összegben (esetleges előtörlesztéssel). A könyvekben a hosszú lejáratú kölcsön és az évenként 8 millió forinttal emelkedő kölcsönkamat-tartozás szerepel. A társaságiadó-alapnál az évenként elszámolt előírt kamatot a növelő tételek 8. sorában szerepeltette a kft. Időközben a kölcsönnyújtó társaság megszűnt. Kérdés: milyen módon vezethető ki a könyvekből a kölcsön és az előírt kamat? El kell számolni elengedett kötelezettségként? A fő kérdés az, hogy miután az előírt kamat minden évben az adóalapnál növelő tételként szerepelt, elengedett kötelezettség miatti betételkénti elszámoláskor valami módon csökkenthető vele az adóalap? Tisztelettel és köszönettel: Pócsföldi Zoltánné

Megjelent a májusi VálaszAdó Cikk

Közeledik július 1-je, amikortól bekötik a számlázóprogramokat a NAV adatbázisába. Jelenleg sok gazdálkodó a kiállított „készpénzes” számlák ellenértékét a fizetés napján a pénztárgépbe is beüti.

Ezek a számviteli és adózási feladatok a cég megszűnésekor Cikk

A számviteli és adózási, adóbevallási kötelezettségek részben eltérőek attól függően, hogy a megszűnés jogutódlással történik vagy jogutódlás nélkül, illetve, hogy a jogutód nélküli megszűnés végelszámolás vagy felszámolás.

Kataalanyiság megszűnése adótartozás miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kataalanyunk nettó adótartozása 2017. 12. 31 -én 400 000 Ft volt. Erre a tartozásra banki megbízást adott 2017. 12. 29 -én, de a banki szünnapok miatt átutalását csak 2018. 01. 02-én írta jóvá az adóhatóság a folyószámlán. 2018. 03. 02-án megérkezett az adóhatóság határozata a kataalanyiság megszűnéséről a 2017. 12. 31-ei adótartozás miatt. A kataalany adótartozása 2018. 03. 02-án 890 000 Ft (éves katabevallás 40%-os adó miatt). A Katv. 5. § (1) j) pontjára hivatkozik az adóhatóság, miszerint a 2017. 12. 31-ei adótartozása meghaladta a 100 000 Ft-ot és az adóalanyiság megszűnéséről szóló határozat véglegessé válásig az adózó az adótartozását nem fizette meg és az adótartozásának megfizetését nem is igazolta. Kérdésünk: Az 5. § (1) bekezdés j) pontjának második részét: ... azzal, hogy az adóhatóság visszavonja az adóalanyiság megszűnéséről szól határozatát, ha a kisadózó vállalkozás az adótartozását az adóalanyiság megszűnéséről rendelkező határozat véglegessé válásáig megfizeti és a tartozás megfizetését igazolja' – úgy kell értelmezni, hogy a határozat meghozatalakor fennálló adótartozás megfizetését kell igazolni a véglegessé válásig, vagy az adóalanyiság megszűnését előídéző 2017. 12. 31-ei adótartozásét? Válaszukat előre is köszönjük!

Alapítvány megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítványról 02. 07-én kaptam meg a végzést, hogy 2017. 11. 30-án "megszűnt", jogerőre emelkedett a végzés. Kinek, milyen bevallásokat, milyen igazolásokat kell beadnom, milyen dátummal? Köszönettel: Fidler Gáborné

Emelkedett az elindult felszámolási eljárások száma Cikk

Az elmúlt évben közel 40 ezer vállalkozás szűnt meg Magyarországon, 14 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban, ugyanakkor az elindult felszámolási eljárások száma emelkedett – áll a Coface nemzetközi hitelbiztosító MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Katás egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó megszüntette a vállalkozását, azonban ezt a T101E nyomtatványon nem jelentette be a NAV felé. Van lehetőség visszamenőleg bejelenteni a megszűnést és kérni a megszűnés utáni hónapokra az adófolyószámlán előírta kata törlését?

Megszűnt egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A problémám, hogy általam könyvelt egyéni vállalkozással kapcsolatban nem volt meghatalmazásom, mivel katás egyéni vállalkozóról beszélünk. A vállalkozást 2017. március 17-én törölték. Az ügyfél erről nem tudott. Most a mai nap folyamán derült ki. A vállalkozás minden hónapban úgy számlázott, mintha az egyéni vállalkozás működött volna, természetesen ráírva a számlára, az egyéni vállalkozás adószámát. A kérdésem, hogy ilyen esetben mit lehet tenni? Még szerencse a szerencsétlenségben, hogy heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezett a vállalkozás. A számlát befogadónak lehet-e ebből kellemetlensége? Én azt gondolom, hogy önálló tevékenységből származó jövedelemként kellene leadózni és a befizetett havi 25 e forintot pedig az szja-ra átvezetni. Előre is köszönöm a segítségüket.

Családi gazdaság megszűnése Kérdés

Egy őstermelő 2017 júniusában családi gazdaságot alapított, melyet 2017 decemberében megszüntetett (a törlő határozat még decemberben jogerőre emelkedett). Kérdésem, hogy az őstermelő megteheti-e, hogy a 2017. évi összes bevétellel és kiadással "egymaga" számol el. Vagy pedig időarányosítani kell, s a családtagok között megosztással kell élni?

Evás vállalkozás tagváltozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy van (de legalábbis volt) olyan kitétel, miszerint evás vállalkozásban, amennyiben a tagok személyében változás következik be, elveszhet az eva státusz. Kérdésem az lenne, hogy most is van-e érvényben bármilyen olyan pont, mely szerint ha valamilyen arányban változik egy evás betéti társaság tagi összetétele, úgy az evaalanyiság megszűnhet? Válaszát köszönöm!

Ezeket kell vizsgálni felmondás előtt Cikk

Mielőtt a munkáltató felmondana dolgozójának, meg kell vizsgálnia, hogy a tervezett intézkedés indoka jogi szempontból is megállja-e a helyét, valamint, hogy a jogviszony határozott vagy határozatlan időtartamú, a dolgozó nem várandós-e, védett korú-e stb. Körültekintően kell eljárnia, ellenkező esetben könnyen adhat ki jogellenes felmondást.

Kiva megszűnése Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni. Egy vállalkozás 2017.02.01-től lépett be a kiva hatálya alá. 2017. februártól októberig a havi átlagos statisztikai létszám 100 fő alatt volt. 2017. 11. havi átlagos statisztikai létszám várhatóan 110 fő lesz. Hogyan kell értelmezni a kivatörvény 19. § (5) bekezdés h) pontjában az átlagos statisztikai állományi létszámot? 2017. 02.01-től 2017.11.30-ig számoljuk az átlagos statisztikai állományi létszámot vagy az adott hónap (2017.11. hó) átlagos statisztikai létszáma számít? Kérdésünk, hogy milyen időszakot nézzünk a kiva alanyiság megszűnése szempontjából a 100 fős létszámkorlátra vonatkozóan?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő, termőföld eladása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő eszköztámogatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég osztalékfizetése ingatlanban

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close