28 találat a(z) megrendelő cimkére

Előleg számlázása szerződésátruházás esetén Kérdés

Megrendelőhöz kijáró számviteli munkatárs lehet-e kiküldetésben, téríthetők-e a költségei? Cikk

Cégünk számviteli szolgáltatást végez vállalkozási szerződés keretében, egy könyvelő-bérszámfejtő iroda részére, kvázi alvállalkozóként – írja kérdezőnk, így folytatva: Ennek keretében egy munkavállalónk ezen feladatokat a fővállalkozó telephelyén végzi el, a fővállalkozó szoftverével, szoftverbiztonsági okokból. A fővállalkozó telephelye, ahol a szolgáltatásunkat végezzük, másik városban van. Cégünk munkavállalója a saját személygépkocsijával jár ki a fővállalkozó telephelyére a munka elvégzése céljából. Az elvégzendő munka mennyisége okán a munkaidejének körülbelül 95 százalékát ott tölti. Munkavállalónk munkaszerződése szerint a munkavégzésének helye ugyanakkor a cégünk székhelye. Munkatársunknak van egy 4 éves gyermeke, aki óvodába jár. Kérdéseink: 1. Milyen jogcímen adható a munkatársunknak költségtérítés a saját személygépkocsi használata okán a fővállalkozóhoz történő kijárással összefüggésben? 2. Lehet-e a munkavállaló kvázi folyamatosan kiküldetésben? Itt arra gondolva, hogy gyakorlatilag minden munkanap ki kell mennie a fővállalkozóhoz. 3. Milyen mértékű költségtérítés adható? 4. Indulhat-e a munkavállaló otthonról a fővállalkozóhoz a saját személygépkocsival, vagy a csak a cégünk székhelyéről, mint a munkaszerződés szerinti munkahelyéről indulhat-e ki a fővállalkozóhoz? Olvasónk kérdéseire Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Magyarországon összeszerelt gépsor Kérdés

Gépek bemutatásra Kérdés

FAD számla Kérdés

Közösségen kívüli beszerzés, EU-ból szállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi adószámmal rendelkező magyarországi cég, EU-n kívülről (Moldávia) szerez be gépeket, úgy hogy a megrendelt termék EU-ból (Hollandia) érkezik közvetlenül Magyarországra. A moldáviai cég vásárolja meg a terméket Hollandiából és értékesíti felénk, de az áru érkezése Hollandiából közvetlenül hozzánk történik. A szállítás megrendelője lehetünk mi is és a moldván cég is! Ezekben az esetekben ki az áfafizetésre kötelezett? Válaszát Köszönöm.

Alvállalkozói teljesítmény jogosságának megállapítása Kérdés

Vállalkozásunk az építőipari szektorban működik. Fővállalkozóként köt vállalkozói szerződést megrendelőivel. Munkánkat alvállalkozók igénybevételével végezzük. Az alvállalkozói teljesítéseket akkor vonjuk le az iparűzési adó alapjából, ha társaságunk rendelkezik írásban kötött Ptk. szerinti vállalkozási szerződéssel mind megrendelőjével, mind alvállalkozójával szemben. Azonban az a speciális eset merült fel egy adott munka során, hogy bizonyos szolgáltatásokat (például: területőrzés, daruk használatának biztosítása, anyagmozgatás stb.) magától a megrendelőtől vesszük igénybe, melyet a megrendelő le is számláz társaságunknak. Ezen költségek viszont beépítésre kerültek az adott megbízás fővállalkozói költségvetésbe, melyet természetesen megrendelő elfogadott. Ezen megállapodások jelenleg egy, a megrendelői szerződésben vannak belefoglalva és nem vettük bele az alvállalkozói teljesítményekbe. Felmerült, hogy, ha a megrendelő külön vállalkozói szerződést kötne társaságunkkal ezen szolgáltatások igénybe vételéről, akkor tekinthetők-e ezen igénybevett szolgáltatások alvállalkozói teljesítményeknek?

Óvadék címén visszatartott összeg Kérdés

Egy megrendelő szerződést kötött egy szoftver bevezetésére, fejlesztésére egy szolgáltatóval. Megállapodtak, hogy x millió forintot a jótállási időtartam alatt óvadék jogcímen visszatartanak, s abban az esetben kerül kifizetésre, ha a maradéktalanul teljesítette a jótállási kötelezettségeit és a jótállás kapcsán a megrendelőnek követelése nem keletkezik a szolgáltatóval szemben, valamint a support szerződést sikeresen megkötik, a support tevékenység sikeresen megkezdődik. Majd a jótállási időszak lejártát követően elszámolnak egymással. A projekt zárása megtörtént, a megrendelő visszatartotta az x millió forintot, a szoftvert üzembe helyezte a szerződés szerinti teljes nettó vállalási áron, a support szerződést megkötötték. Eltelt egy év, a jótállási időszak lejárt, az elszámolás viszont nem történt meg. A megrendelő viszont arra hivatkozva, hogy hibás teljesítés történt (bizonyos funkciók nem működnek, vagy hibásan), a jelzett hibák javítása a jótállási időszak alatt sem történt meg, nem kívánja a jelzett összeget kifizetni. Kénytelen lesz más vállalkozóval azt kijavíttatni, fejleszteni, Mi a teendő a megrendelő könyvelésében, ahol már üzembe helyezték a szoftvert, elkezdték az amortizáció elszámolását? Hogyan kell kezelni a hivatkozott – visszatartott – összeget, és az üzembe helyezett szoftver értékét a beszámolóban? Kell-e terven felüli értékcsökkenést elszámolni, vagy a bruttó értéket módosítani?

Megrendelő szlovák munkaereje magyar termelő gyárban (folytatás) Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Köszönöm válaszát a korábban feltett kérdésemmel kapcsolatban. Kérdésemet a következőkkel egészíteném még ki: Az integrációs teszt alapján mindkét fél javára születnek válaszok: - ki jogosult utasítani a munkavállalót a munkavégzés módjára vonatkozóan -> magyar ügyfél - ki jogosult ellenőrizni és köteles viselni a felelősséget a munkavégzés helyéért -> magyar ügyfél - a munkavállaló juttatását közvetlenül áthárítja-e a formális jog szerinti munkáltató arra a társaságra, amelynél a tevékenységet kifejti a munkavállaló -> nem hárítja át - ki bocsátja a munkavégzéshez szükséges eszközöket és az anyagokat a munkavállaló rendelkezésére -> magyar ügyfél - ki határozhatja meg a munkát végző munkavállalók számát és képzettségét -> magyar ügyfél - ki jogosult a munkát végző munkavállaló kiválasztására és az e célból kötött szerződés felmondására -> szlovák cég - ki jogosult munkajogi szankciók alkalmazására a munkavállalóval szemben -> szlovák cég - ki határozza meg a szabadságolás és a munkavégzés rendjét? -> szlovák cég Van ilyenkor szabály, hogy ha például. a válaszok több mint felénél a magyar fél a válasz, akkor a magyar szabályok szerint kell a munkavállalóknak adóznia? A szlovák cégnek magyar adószámot, és a szlovák alkalmazottaknak magyar adóazonosítót kell igényelnie és 08-as bevallást kell leadnia, de a járulékot Szlovákiában fizeti? Az ügylet térítés nélküli munkaerő-kölcsönzésnek tekinthető-e?

Reklámadó alanya, alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Reklámadóval kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni egy szemléltetett példán keresztül körbejárva a közzétevő és megrendelő adófizetési kötelezettségét. Cégünk főtevékenysége reklámügynöki tevékenység, nagyobb bankok (például az OTP, MKB stb.) kölcsöneinek, hiteleinek interneten keresztüli összehasonlításával foglalkozik. A hirdetés díjazása kattintás alapon történik. Például: az OTP-re 10x kattintottak egy adott hónapban 1 kattintás ára 10 forint, tehát 100 Ft-ot fogunk kiszámlázni az OTP-nek. 1. Saját internetes honlapunkon kattint rá az OTP-re valaki, akkor ilyenkor mi számítunk a reklám közzétevőjének? Tehát minket terhel a reklámadó? 2. Google-on keresztül hirdetjük a saját oldalunkat. Az ügyfél például beírja a Google felületébe, hogy hitel kondíciók összehasonlítása és feldobja a mi internetes oldalunk (tehát a Google-on keresztül jut el az ügyfél az oldalunkra), akkor ebben az esetben a Google vagy cégünk a hirdetés közzétevője? Itt rákanyarodnék a megrendelő fogalmára. Továbbra is a példánál maradva. A Google-tól nem kaptunk nyilatkozatot arról, hogy ő megfizetné az adót, ebben az esetben mi válunk a reklám megrendelőjévé? Mi lesz a reklámadó alapja? Más felületeken is hirdetjük oldalunkat. XY Kft.-vel megállapodtunk hogy oldalunkat a startlap.hu-n fogja hirdetni, XY Kft. számlája tartalmazta, hogy nem fizeti meg a reklámadót. Ebben az esetben a startlap fogja megfizetni (mint közzétevő) vagy nekünk is meg kell mint megrendelőbej, hiszen XY cég nem fizette meg? Köszönöm

Kisteherautó vezetésére jogosult személy Kérdés

Tisztelt Szakétő! A kérdésem arra irányul, hogy ha a kft. tulajdonába kerül egy kistehergépjármű, amellyel kizárólag javítási-karbantartási munkákra szállnak ki alvállakozóink, tehát áruszállítás nem történik, a vállalkozónak, aki nekünk be fog számlázni a munka elvégzése után, lehet bármilyen módon (szerződés keretében) jogosultsága a járművet, iilletve menetlevelet vezetni?

Közvetített bérbeadas Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magánszemélytől bérelne egy területet egyik vevőnk kérésére, mivel ő multi cég lévén nem tudja megoldani a magánszemély regisztrációját. A szerződésben ezt közvetitett szolgáltatásként kezelnénk (vevő, szállító és megrendelő hármasával). Így akkor az iparüzési adóban is levonásba tudnánk helyezni a bérleti költséget (815) a bérbeadási bevétellel szemben (911). Kérdés, hogy a fenti gondolatmenet helytálló-e, illetve, hogy a NAV-nál be kell-e jelenteni a bérbeadási tevékenységet? Ha igen, akkor áfára is be kellene jelentkezni, hogy ne kelljen arányositani. Az zavar meg, hogy nem a cég részére béreljük a területet, hiszen egy-az egyben átfut rajtunk, de azért mégis árbevételként jelentkezik, vagyis akkor ez a tevékenységem. Tisztelettel várom válaszukat.

Számla áfakulcsa? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az új ingatlan építésével kapcsolatos. Ügyfelem egy magánszemély megrendelő részére épít 300 m2 -nél kisebb lakóingatlant. Az építés-szerelés egy részét végzi. Megrendelő az 5 millió forint áfát az anyag árából fogja visszaigényelni, melyet ő vásárol meg és bocsát a kivitelezők részére. Csok-ot nem kíván igénybe venni. Ilyen esetben 5 százalék, vagy 27 százalék áfával kell a számlát kibocsátani a kivitelezőnek a megrendelő felé? Köszönettel!

Alvállalkozói díjak elismerése Kérdés

Kérdező társaság alvállalkozók igénybevételével végez építési, mérnöki, kivitelezési szolgáltatásokat, munkákat. Kérdező társaságnál bevett gyakorlat, hogy nem fogadja el addig az alvállalkozói teljesítésekről szóló beérkező számlákat, amíg a megrendelőnek a munkát nem számlázta, nem zárta le a teljesítést. Azzal az indokkal, hogy az esetleges hibákat, hiányosságokat nem tudja az alvállalkozóval érvényesíttetni. Kérdésünk, van-e a fenti helyzetre jogszabályi háttér, mi a gyakorlat? Segítségüket előre is köszönjük, M.Consulting Bt.

Építőipari teljesítmény elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magyar számviteli törvény szerint lehetséges-e a következőképpen eljárni: egy építéssel foglalkozó belföldi társaság az építkezést megkezdi 2017 májusában, a szerződés szerint 2018 májusában lesz az átadás, részteljesítés elfogadásáról a felek nem állapodtak meg. Az év végén a munkálatok költségeit befejezetlen termelésként mutatják ki, de a műszaki teljesítés felmérése alapján, a 2017-es évre eső szerződéses összeget a kivitelező kiszámlázza, amelyet a megrendelő elfogad? Megfelelő lehet-e ez az eljárás, vagy milyen feltételek mellett lehetne megfelelő? Megtisztelő válaszukat előre is köszönjük .

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs