148 találat a(z) megbízás cimkére

Járulékfizetés Kérdés

Egy személyes kft. ügyvezető igazgatója – aki a tulajdonosa is – 8 hónap fizetésnélküli szabadságra megy. Egyéb jogviszonya nincs. Az ügyvezetési feladatot megbízásos jogviszonyban egy személy látja el, aki nem tagja a kft.-nek és nincs más munkaviszonya. Ez esetben a kft. ügyvezetője társas vállalkozónak minősül? Kell járulékot fizetnie? A megbízásos jogviszonyt a minimálbér 30%-a alatt vállalja a másik személy. Neki kell járulékot fizetnie? Lehet-e közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagja a megbízott személy? Köszönettel.

Lemaradt az adószám az ado utalási megbízásról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállakozó elfelejtette a NAV felé a banki átutalási megbizáson az adószámát feltüntetni. Hogyan lehet az adóhatóság felé igazolni az utalást, mert egyenőre még nem könyvelték a folyószámlájára. Évek óta erről a pénzforgalmi bankszámláról történik az adó- járulék fizetés, a folyószámláján is fel van tüntetve.. Esetleg később fogják beazonosítani, vagy visszautalják a bankszámájára? Köszönöm a segtségét.

Nyugdíjas pedagógus foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Március 30-ai dátummal pedagógus kollégánk a nők 40 éves kedvezményes lehetőségével öregségi nyugdíjba megy. Iskolánk (tekintettel a pedagógushiányra) tovább foglalkoztatná. Ha közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatjuk, fel kell függesztenie nyugdíját. Kérdésünk: egyéb jogviszonyban (megbízás, helyettesítés, óradíj, időszaki szerződés stb.) foglalkoztatható-e felfüggesztés nélkül, természetesen a mindenkori minimálbér 18-szorosáig? Várjuk megtisztelő válaaszát!

Ekhós foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyszemélyes kft. A tulajdonosa és ügyvezetője ugyanaz a személy. A személyes közreműködést munkaviszonyban (minimálbér), az ügyvezetést megbízási jogviszonyba látja el (nulla forint). A cég árbevételszerző tevékenysége lehetővé tenné az ekhós adózást. A kérdésem az lenne, ez az egy személy hogyan tud ekhós jövedelmet felvenni? Szabályos-e, ha a fenti két jogviszony mellé egy harmadik megállapodást is kötne a céggel és kisebb adóteher mellett jutna további jövedelemhez? Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Zsóka

Ügyvezetői jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője, aki nem tag, elláthatja-e megbízási jogviszonyban az ügyvezetést és az egyéb vezetői tevékenységeket (ügyfelekkel kapcsolattartás, munkafelügyelet, ellenőrzés stb.)? Az ügyvezető és a tagok rokonok. Ebben az esetben – ha nincs havi jövedelemkivét az adott hónapban az ügyvezető részéről – kell nullás 08-as járulékbevallást leadni? Köszönettel: Királyné Anikó

Ezt kell tudni a nyugdíjas ügyvezető járulékfizetéséről Cikk

Egy kft. öregségi nyugdíjban részesülő ügyvezetője munkabért szeretne kivenni. Milyen mértékű járulékokat kellene fizetnie a munkabére után? – kérdezte olvasónk. Széles Imre társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

Jogviszony meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes, nonprofit B. Kft.-ben E. ügyvezető tag 6 órás munkaviszonyban látja el az ügyvezetést, gyermeknevelési támogatás mellett. Alakult egy új egyszemélyes, M. nonprofit kft. ahol B. nonprofit kft. a tag M. Kft.-ben E. személy megbízással látja el az ügyvezetői tevékenységet. A kérdésem az, hogy M. Kft.-ben milyen jogviszonya keletkezik E. személynek? Válaszát köszönve: Kiss Katalin

Kft. ügyvezetése Kérdés

Egy új kft. tulajdonosai: 3Kft. 50 százalékban és 4Kft. 50 százalékban. Az ügyvezetést megbízásban látja el a 3Kft. és a 4Kft. két tulajdonosa. Kell-e őket bejelenteni T1041-es nyomtatványon, amennyiben nulla forintért látják el az ügyvezetést? Nem természetes személyek az új kft. tagjai, ilyenkor mi az eljárás?

Kültag jogviszonya Kérdés

Bt. nyugdíjas kültagja megbízásban nulla forintért éves szinten munkát végez a bt.-ben (nem folyamatos a munkavégzés, alkalmi kisegítés). Kell-e utána valamilyen járulékot fizetni, ha nem vesz fel munkabért, mert e családi bt.-ben az ügyvezető után fizetnek 25 000 forint katát.

Kft. ügyvezetője megbizásban Kérdés

Egy kft.-ben az ügyvezető megbízásban látja el az ügyvezetést nulla forintért. Ugyanakkor mint bolti eladó be van jelentve munkaviszonyban és a középfokú végzettség alapján lett megfizetve a tb-járulék. Kérdésem: jó-e ez így? Továbbá ha most felveszünk valakit munkaviszonyban a kft.-be mint bolti eladót, kötelező-e neki a szakképzettség megszerzése? Válaszukat Köszönöm

Megbízási díj bejelentése Kérdés

Pályázat megvalósításához kapcsolattartó díjazása megbízási szerződéssel történik. Feladata akkor lesz, ha a pályázat nyer. Megbízási díj: a járulékalapot képező jövedelem eléri a minimálbér harminc százalékát. Kifizetés a pályázat befejezésekor fog megtörténni. A pályázati döntés a beadást követő fél év múlva megérkezett – tehát a megvalósítás már fél éve tart. Mikor és hogyan kell bejelenteni a megbízottat?

Ingyenes megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben: nyugdíjas egyéni vállalkozó tevékenysége piaci használtruha-árusítás. Hétvégenként szeretné a menyét ingyenes megbízási szerződéssel piaci árusítással megbízni, van-e erre lehetőség? A meny foglalkoztatható, ingyenes megbízási szerződéssel vagy csak egyszerűsített foglalkoztatással lehetséges a hétvégi munkavégzés?(Nem szeretné, hogy egy ellenőrzés munkaviszonnyá minősítse). Amennyiben van rá lehetőség, mit tartalmazzon egy ingyenes megbízási szerződés? Köszönöm a segítséget.

Milyen közterheket visel a nyugdíjas végelszámoló? Kérdés

Milyen közterhei lesznek 2018. I. 1-től annak a saját jogú nyugdíjas kft.-tag végelszámolónak és a kft.-jének, ha: 1./ a nyugdíjas kft.-tag ezt a végelszámolói munkát megbízás alapján, díjazás nélkül végzi; 2./ a nyugdíjas kft.-tag díjazás ellenében látja el a végelszámolói tevékenységet? Milyen jogviszonynak számít ez a tevékenység a T1041-es bejelentő lap és a FEOR-szám szempontjából? Kérjük, hogy válaszukat joghelyekkel alátámasztottan szíveskedjenek megküldeni!

Katás vállalkozó többes jogviszonya Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Olvastam a Tulajdonos, ügyvezető és katás: tb többes szereposztásban című kérdésre adott válaszát, amit az alábbi linken találtam meg: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Tulajdonos_ugyvezeto_es_katas_tb_tobbes_sze_UNWA2Z Az lenne a kérdésem, hogy mit jelent pontosan az alábbi mondata: "Megbízás: Nem nyugdíjas tag megbízás keretében csak ügyvezetést lát el, akkor ügyvezetőként társas vállalkozónak minősül." Tehát ha van egy megbízási szerződése a tagnak, ami nem csak a ügyvezetésre, hanem egyéb tevékenységre is vonatkozik akkor nem nem minősül társas vállalkozónak a tag? Illetve szeretném megkérdezni, ha van egy KATÁS vállalkozó (cégalapításig főállású), aki Kft.-t alapít és megbízás alapján szeretné ellátni az ügyvezetési teendőket a Kft-ben, de mellette még választott tisztségviselő is, ahol a minimálbérnél jóval nagyobb díj után fizetik meg utána az összes adót és járulékot, akkor is igaz az, hogy ő a Kft-ben társas tagnak minősül és kötelező a Kft.-nek megfizetni utána a minimálbér és/vagy a másfélszerese után a járulékokat? Előre is köszönöm a válaszát! Üdv. R.Tünde

Tulajdonos, ügyvezető és katás: tb többes szereposztásban Cikk

Melyik jogviszonyában, mennyi és milyen társadalombiztosítási járulékokat kell fizetnie a többes vállalkozónak? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elvont pihenői pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Számlán két vevő neve

Kelemen László

adószakértő, jogász

Tao szerinti écs változtatása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs